NAPAD NA MARKOVU TRGU

Policija upala u kuće Bezukovih prijatelja, otkrivamo pozadinu akcije

Jedan ilegalni revolver pronađen je kod 32-godišnjaka, koji pripada krugu osoba s kojim je Bezuk ostvarivao komunikaciju
Danijel Bezuk

Tjedan i pol nakon što je Danijel Bezuk (22) izveo dotad nezapamćen napad na zgradu Vlade, ranivši pritom jednog policajca, policijske operacije vezane uz taj slučaj ne jenjavaju.

U utorak ujutro policija je pokucala na vrata nekolicine mlađih osoba s područja Sisačko-moslavačke županije tražeći ilegalno oružje. Ovaj put riječ je bila o mlađim osobama, u dobi između 28 i 32 godine, koji su bili poznanici ili prijatelji pokojnog Bezuka ili su s njim na neki način bili u komunikaciji. U pretragama je pronađen jedan ilegalni revolver te je protiv 32-godišnjaka podnesen optužni prijedlog zbog kršenja odredbi Zakona o oružju.

Analiza

"U utorak, 20. listopada, po nalogu suda, obavljena je pretraga doma i drugih prostorija 32-godišnjaka s područja Kutine te je pronađen revolver koji je neovlašteno posjedovao. Protiv njega zbog počinjenog prekršaja slijedi optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu ", izvijestila je ujutro sisačka policija.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, nije se radilo isključivo o izoliranoj akciji uperenoj točno prema 32-godišnjaku, nego o akciji planiranoj na osnovi analiza koju već desetak dana rade policajci iz Odjela za kibernetičku sigurnost, pregledavajući komunikaciju koju je Bezuk imao prema drugim osobama, a zatim i komunikaciju koju su te druge osobe imale prema trećim itd.

Treći val

Nakon što je prvi val kriminalističkog istraživanja bio usmjeren prema najbližoj rodbini i okolini pokojnog Bezuka te su mu u obiteljskoj kući pronašli dvije ilegalne snajperske puške, u tzv. drugom valu policija se posvetila prijetnjama koje su na društvenim mrežama objavljivane predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a koje su ocijenjene kao potencijalno opasne.

U ovome najnovijem, trećem valu policija je analizirala profile na društvenim mrežama osoba koje su bile u kontaktu s Bezukom, a na kojima su se te osobe ranije fotografirale s ilegalnim oružjem. Nakon što su krug potencijalnih sumnjivaca suzili na pet osoba, policajci su ishodili sudske naloge te u utorak krenuli u pretrage.

Međutim, pozadina cijele akcije puno je ozbiljnija - policija pokušava otkriti od koga je Bezuk nabavio AK-74 i dva okvira streljiva kojima je izveo napad. Riječ je, naime, o jedinoj konkretnoj nepoznanici koja je zasad u cijeloj priči ostala nerazjašnjena. Dok će se priče o Bezukovoj indoktrinaciji s vremenom rasplinuti u sociološkim analizama, vatreno oružje za napad od nekoga je Bezuk morao dobiti, a taj netko ima ime i prezime.

Štoviše, kada bi policija uspjela identificirati tu osobu, imali bi je priliku pitati je li joj Bezuk pričao zbog čega mu kalašnjikov treba, što bi moglo otvoriti i nove smjerove istrage. Kao što smo već pisali, puška koju je Bezuk koristio, AK-74, u kalibru 5,45x39 nije toliko česta u privatnim arsenalima zaostalim od rata poput njezine starije i puno popularnije verzije AK-47, koja koristi kalibar 7,62x39, te bi joj zbog toga možda bilo lakše ući u trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54