LAŽNI PROFILI

POLICIJA UPOZORAVA: NA FACEBOOKU HARAJU NOVI PREVARANTI! Već su zabilježene dvije online pljačke na području Bjelovara, evo o čemu se radi

Ilustracija
 Dado Ruvić / REUTERS

Bjelovarska je policija upozorila javnost na nove slučajeve prevara putem Facebooka. U posljednjih šest mjeseci na području PU bjelovarsko-bilogorske dogodila su se dva takva slučaja, u kojima su nepoznati prevaranti putem lažnih Facebook profila dvije žene oštetili za veću novčanu svotu.

Putem Facebooka su se tim ženama starima oko 60 godina predstavljali kao američki vojnici na misijama u svijetu, slali im svoje slike u vojnim odorama, i rekli da imaju veću količinu novca kojeg žele s njima podijeliti, no da bi to mogli učiniti, one najprije moraju uplatiti određen iznos novca kako bi se izbjegla carina i kako bi oni paketom mogli novac poslati tim ženama.

Poslali su im podatke kako bi mogle uplatiti novac. Jedna od prevarenih žena je novac uplatila putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, a druga ga je uplatila na račun u Italiji.

Bjelovarska je policija priopćila da prva žena nakon jedne uplate više nije htjela plaćati, iako joj je počinitelj rekao da je pokraden i da mu treba još novca kako bi platio slanje paketa.Druga je žena nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj joj je blokirao profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180 000 kuna, javlja bjelovarska policija i navodi da se radi o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u mirovini te su im u oba slučaja počinitelji obećali da će doći u posjetu k njima u Hrvatsku. Jednoj su čak obećavali i zajednički život.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na takve prijevare jer se radi o lažnim profilima koje je lako napraviti jer su slike američkih vojnika lako dostupne na Internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:06