APEL UOČI MARTINJA

POLICIJA UPOZORAVA 'Vozači, ne sjedajte pijani za volan! Čeka vas i do 15 tisuća kuna kazne'

Iako krštenje mošta pada u ponedjeljak, prema policijskim iskustvima nadolazeći vikend bit će najkritičniji
Zagreb, 101112.Skorpikova.Zagrebacka prometna policija veceras je povodom proslave Martinja pojacano testirala vozace na alkohol i droge. Kroz kontrolnu tocku dvoje policijskih sluzbenika iz 2. policijske postaje u Luckom, smjestenih tijekom akcije u Skorpikovoj ulici, izmedju 23 sata i ponoci proslo je u postotku nevjerojatno mnogo trijeznih - vozacica. No jedan od zaustavljenih vozaca imao je 2 promila alkohola u krvi, te je odvezen na trijeznjenje. Na fotografiji: sluzbenica prometne policija sa vozacem koji je u krvi imao 2 promila alkohola.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - "Brzina je uzrok prosječno svake šeste prometne nesreće, a u svakoj devetoj nesreći 'kumovao' je alkohol. Iako ove godine praznik krštenja mošta pada u ponedjeljak, prema policijskim iskustvima nadolazeći vikend bit će, kao i do sada, najkritičniji.

Upravo zbog toga će policija kroz redovitu službu i posebne akcije, pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa. Novčana kazna može doseći i 15 tisuća kuna za vožnju pod utjecajem alkohola no o visini kazne odlučuje sudac i da li pred sobom kao krivca ima recidivista" - poručio je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa upozorivši na poraznu statistiku u prvih deset mjeseci ove godine.

U odnosu na prošlogodišnji isti period, ove godine obavljeno je 9830 očevida odnosno 13,66 posto manje nego lani, no život na cestama izgubilo je 57 osoba odnosno 3,6 posto više nego lani. Dnevno se na području metropole obavi oko 30 očevida, a prema statistici svaki šesti dan jedna osoba smrtno strada

Što se tiče brzine, ona je uzrok svake šeste nesreće zabilježene na području PU zagrebačke, a to je 16 posto od ukupnog broja prometnih nesreća, dok vozači sa nedopuštenom koncetracijom alkohola sudjeluju u svakom devetom prouzročenom sudaru pa je tako ove godine zabilježeno i 7035 prekršaja vožnje u pijanom stanju a dvije trećine vozača su bile osobe mlađe od 30 godina.

Ispitivanja su pokazala kako 0,5 promila alkohola u organizmu udvostručuje rizik od nastanka prometne nesreće, 0,8 promila ga učetverostručuje, dok sa preko jednim promilom rizik izazivanja prometne nesreće je sedam puta veći.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama je jasan i poprilično skup za džep - prema njemu svaki pijani vozač isključuje se iz prometa i boravi na otrježnjenju i do 12 sati, a potom se uhićuje i uz optužni prijedlog odvodi sucu.

Osim optužnih prijedloga, podsjetimo i na kazneno djelo obijesne vožnje za koju je predviđeno do tri godine zatvora, a osim izazivanja nesreće sa teškim ili smrtnim posljedicama, obijesnost za volanom se smatra još i pretjecanje na nepreglednom mjestu, pretjecanje kolone vozila, oduzimanje prednosti i dakako vožnja sa više od 0,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga!

U slučaju, pak, prometne nesreće iz nehaja kazna je između šest mjeseci i pet godina zatvora, no dosadašnja praksa je često znala biti okončana daleko pozitivnije po vozača-krivca - uvjetnom osudom. Nedavno je, tako, 'šaka u medi' doslovce pala rukometašici Ivani Lovrić koja je vozeći sa 0,74 promila alkohola u krvi pet kilometara brže od dozvoljene brzine na pješačkom prijelazu u zoru točno prije godinu dana ubila majku troje djece i potom pobjegla.

Presudom koja je još uvijek nepravomoćna, rukometna reprezentativka je osuđena na 18 mjeseci zatvora uz maksimalni uvjet od pet godina. No bilo kakva kazna, a ponajmanje uvjetna zbog koje Lovrić možda zatvorske rešetke ni vidjeti neće, nikakva utjeha nikada neće biti obitelji poginule pješakinje Vesne Petrović čiji je život naprasito ugasila pripita vozačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:04