VELIKI ULOV

Policija zaplijenila 7,8 tona duhana: Dvojcu pronađena ručno proizvedena aparatura, a kazna koju će platiti je ogromna

Protiv kazneno prijavljenih recidivista Carinska uprava je podnijela i zahtjev za solidarnu naplatu 891.054 eura trošarina

Velika zaplijena duhana zagrebačke policije

 PU Zagrebačka

Udružene snage Carinske uprave i PU zagrebačke otkrile su u Prepuštovcu na sesvetskom području pravu malu duhansku manufakturu. Točnije, čak 7,8 tona duhana pronađeno je i oduzeto dvojici muškaraca starih 49 i 24 godine koji su privedeni u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Kazneno će odgovarati za dva kaznena djela nedozvoljene proizvodnje i nedozvoljene trgovine, a kroz istraživanje je otkriveno da je 49-godišnjak imao za cilj neovlašteno kupiti, preraditi, prenijeti, prodati ili razmijeniti robu čiji je promet zabranjen ili ograničen. U njegovu slučaju bio je to duhan u listu koji je na veliko uskladištio u unajmljenom skladišnom prostoru u mjestu Prepuštovec nadomak Zagreba.

image

Velika zaplijena duhana zagrebačke policije

PU Zagrebačka

Zanimljivo je da je prilikom unajmljivanja skladišta, vlasniku istog dao podatke svog mlađeg 24-godišnjeg ‘šegrta‘ na čije je ime, potom, i zaključen ugovor o najmu skladišnog prostora.

- Početkom ožujka ove godine u skladište je dovezao stroj za rezanje duhana te drugu opremu potrebnu za rezanje i prepakiranje sitno rezanog duhana, kao i veću količinu duhana u listu bez duhanskih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, čija prodaja i promet su na teritoriju Republike Hrvatske zabranjeni i regulirani posebnim Zakonom o trošarinama, otkrivaju iz policije čiji su djelatnici u suradnji s kolegama iz carine u skladištu potom pronašli 7806 kilograma duhana u listu.

Duhan je, kao što se može vidjeti i na fotografijama, bio pakiran u 64 kartonske kutije, dok je 10 kilograma bilo u sušilici sa opremom za preradu i vaganje. Ujedno je u skladištu još pronađena ručno izrađena rezalica domaće proizvodnje s elektromotorom kao i tri rezervna noža za rezalicu, plinska sušilica s pripadajućom opremom, tri boce od 10 kg s ukapljenim naftnim plinom, električna vaga Vertige i ručni viličar.

image
PU Zagrebačka

I sve im je to služilo za daljnju preradu i pakiranje duhana a s ciljem daljnje preprodaje drugim osobama na području Zagreba, ali i diljem zemlje.

image
PU Zagrebačka

Iz Carinske uprave, pak, kažu da su obavili pretragu skladišta 28. ožujka i da su isto koristile za nezakonito prtljanje s duhanom zapravo tri osobe, mahom recidivisti u činjenju prekršajnih i kaznenih djela.

- Nadležnom carinskom uredu podnesen je zahtjev za solidarnu naplatu trošarine od osumnjičenih u iznosu od 891.054,90 eura, navode iz Carinske uprave.

image
PU Zagrebačka
image
PU Zagrebačka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:38