ILEGALNA TRGOVINA

POLICIJA ZAPLIJENILA ILEGALNE LIJEKOVE VRIJEDNE 165 MILIJUNA EURA Velika operacija u 16 europskih država trajala je mjesecima, evo što su sve našli

Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Sciencephoto RF

Vlasti iz 16 europskih zemalja zaplijenile su lijekove iz ilegalne trgovine vrijedne 165 milijuna eura u zajedničkoj operaciji koja se odvijala od travnja do listopada prošle godine.

U operaciji koju su vodili francuska policija i finska carinska služba zaplijenjeno je više od 13 milijuna lijekova na recept, rekli su u petak iz policijske agencije Europol.

Među zaplijenjenim tvarima nalaze se opijati, farmaceutski proizvodi koji se koriste za rak i bolesti srca te lijekovi za povećanje učinkovitosti. Operacija koja je trajala sedam mjeseci dovela je do 435 uhićenja i omela je u aktivnostima 24 skupine organiziranog kriminala, tvrde iz Europola.

"Zlouporaba lijekova ozbiljan je i rastući problem koji trebamo spriječiti na razini čitave Europe", rekli su iz Europola. "Skupine organiziranog kriminala povećano se okreću ovom kriminalnom području jer omogućava veliku zaradu za počinitelje i relativno malen rizik otkrivanja i kriminalnog kažnjavanja".

Istražitelji su pričekali s objavom rezultata zajedničke akcije zbog "operativnih razloga", poručili su iz Europola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30