‘200 EURA PO GLAVI‘

Policija zaustavila Mazdu koja pripada Karli, u njoj su bili filipinski mesar i još četvorica: ‘Vidio sam to na Fejsu...‘

Dan Paul kaže da je oglas za posao pronašao na Facebooku, a ilegalce je prevozio u Mazdi svoje djevojke Karle

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Filipinski mesar na privremenom radu u Čakovcu Dan Paul A. (43) imao je, čini se, unosan dodatni "posao" kojim si je osiguravao dodatnu zaradu na privremenom radu u Hrvatskoj - krijumčarenjem migranata.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je protiv njega podiglo optužnicu kojom ga tereti da je ilegalno krijumčario četvoricu marokanskih migranata. "Pao" je u Mazdi 6 čakovečkih oznaka u vlasništvu njegove djevojke Karle 10. prosinca oko 7.30 sati u Tušiloviću nedaleko od Karlovca, nakon što ga je tamo zaustavila policija. Mislio je, kaže, da se ne radi o ilegalcima, iako je priznao da je trebao dobiti 200 eura po čovjeku kojeg je prevozio. Tvrdi da se javio na oglas objavljen na Facebooku kojim se tražila osoba za taksiranje u Zagrebu.

- Javio sam se na taj oglas i muškarac mi je rekao da je posao dostupan. Zvali su me neki ljudi 9. prosinca i tražili da dođem po njih sutradan ujutro oko 6 sati u Ličko Petrovo Selo. Stigao sam po njih, čekali su me na nekom mračnom mjestu bez ljudi, u blizini su bile neke dvije farme. Oni su ušli u automobil, a onda nas je zaustavila policija - ispričao je Filipinac.

Policija je automobil zapazila na državnoj cesti D-1 kod benzinske postaje DP te im se činilo da je opterećen teretom. Zato su ga zaustavili i kontrolirali vozača i putnike. Putnici nisu imali osobne dokumente, a sami su izjavili da dolaze iz Maroka.

Zanimljivo je da policija pretragom mobitela vozača nije pronašla nikakve inkriminirajuće dokaze, što nije baš čest slučaj, s obzirom na to da krijumčari imaju u aparatima jasno vidljivu komunikaciju s organizatorom posla. Moguće je da je Filipinac, nakon što je primio putnike, sve to izbrisao.

No to ga neće spasiti od hrvatskih zakona jer ostaje nepobitno da su mu u automobilu bili ilegalci koje nikako nije smio primiti. Osim toga, priznao je da ih je vozio za prilično veliku naknadu. Time je, kaže se u optužnici, potvrdio da je to radio iz koristoljublja, dok je tvrdnja da nije znao da se radi o ilegalcima samo "način kako bi izbjegao odnosno ublažio kazneno pravnu odgovornost".

Podsjetimo, u prošloj godini je u Republici Hrvatskoj spriječeno 1850 ilegalnih krijumčarenja, a te brojke su uvećane čak 250 posto u ovoj godini u odnosu na isti period prošle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:43