NEPLIVAČ STRADAO U 'BRZOJ RIJECI'

POLICIJA ZAVRŠILA ISTRAGU, SLUČAJ PREDAN TUŽITELJIMA Pišu se kaznene prijave, doznaje se tko bi mogao odgovarati za tragično utapanje dječaka (8)

 NIKOLA WOLF / Podravski.hr

Koprivnička policija nakon provedenih izvida i obavljenih razgovora ovog će tjedna na odlučivanje o kazneno-pravnoj odgovornosti varaždinskim tužiteljima poslati posebno izvješće vezano uz okolnosti nedavnog utapanja osmogodišnjeg dječaka na Gradskim bazenima Cerine.

Iz dobro upućenih izvora Podravski doznaje kako bi tužitelji, nakon što prime vrlo detaljnu policijsku analizu događaja, mogli kazneno prijaviti sve koji su neposredno tog časa bili na Gradskim bazenima i odgovarali za sigurnost ljudi.

Kazneno bi, tako, mogao odgovarati spasilac koji je samostalno uključio takozvanu brzu rijeku, pa bi posljedično pojačano trebao pratiti i sigurnost plivača. No, moguće je da će odgovarati i tri djevojke, animatorice koje su bile zadužene za brigu na proslavi dječjeg rođendana. Osim toga, prijavu bi navodno mogla zaraditi i voditeljica bazena, i to kao odgovorna osoba u pravnoj osobi u čijem se prostoru dogodila tragedija. I to po ‘zapovjednoj’ odgovornosti zbog mogućih propusta u sigurnosti organiziranja rođendana.

Otac dječaka koji se utopio odmah je još kobnog dana na Gradskim bazenima jasno rekao da mu je dijete neplivač. Nakon toga, postavlja se pitanje kako je uopće moguće da na rođendanu na bazenima budu uključena djeca koja su i neplivači? I na to pitanje treba odgovoriti.

Nesretni osmogodišnjak, podsjetimo, utopio se u bazenu za neplivače dubokom 130 centimetara tijekom proslave rođendana u nedjelju, 15. travnja. Proslava je počela u 14.15 sati i trebala je trajati tri sata, no naprasno je završila oko 17 sati kada se dječak utopio.

Na rođendanskoj proslavi, drugoj tog dana, bilo je osmero djece – sedam dječaka i jedna djevojčica, svi prvašići iz istog razreda. Bazeni su te nedjelje bili jako posjećeni, na njima je bilo čak stotinjak kupača. Zbog čega u takvom slučaju nije bilo angažirano više spasitelja od samo jednog – čini se kako će i na ti pitanje netko morati odgovoriti.

Zadnja atrakcija prije svršetka rođendana bila je tzv. brza rijeka, dio bazena polukružnog oblika u kojemu voda brže struji i nosi kupače. Stradali dječačić nekoliko je puta bez problema prošao 'brzom rijekom'. Imao je, prema našim izvorima, ronilačku masku koja začepljuje nos. Ako je to doista točno – a naš pouzdan izvor uvjerava da je bilo tako – radi se o dosta velikom propustu budući da je nošenje maske na bazenima strogo zabranjeno. Uostalom, na rekreacijskom bazenu i ronjenje je strogo zabranjeno.

Samo utapanje dječaka nije vidio nitko od četvero ljudi zaduženih za brigu o djeci, ali i nitko od brojnih kupača. Netom nakon 17 sati njegovo tijelo iz vode je izvadio jedan od kupača i povikao da se utopilo dijete.

U trenucima užasa dotrčao je i otac, koji je mališana čekao u kafiću u prostorima kompleksa. On je tada i vikao kako je jasno rekao da mu je dijete neplivač, piše Podravski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:02