IZVUKLI 384.000 EURA

Policija zbog gospodarskih malverzacija na štetu škole i državnog proračuna kazneno prijavila 10 osoba

Sumnjaju da je čelni čovjek škole od 2018. do 2022. počinio 9 kaznenih djela, a u tome ga je slijedilo i nastavno te tehničko osoblje

Ilustrativna fotografija

 Emica Elvedji/CROPIX

Čak deset osoba involvirano je u gospodarski kriminalitet kojem su na kraj stali riječki policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji s riječkim tužiteljstvom.

Naime, istraživanjem je utvrđeno kako je 48-godišnjak, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja Primorsko-goranske županije u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

- Za ista kaznena djela osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje. Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura - kažu iz PU primorsko-goranske.

Po dovršetku istraživanja, protiv svih deset osoba kaznene prijave proslijeđene su nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu. Gdje je novac koji su orkestrirano "izmuzli" s računa škole i je li išta pronađeno, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:48