MASAKR U DALMACIJI

Policija: ‘Znamo što je bio motiv, a sva ubojstva počinjena su istim kalašnjikovom‘

Motiv četverostrukog ubojstva i samoubojstva neraščišćeni su poslovni odnosi, izvijestila je policija
Ivica Kostanić
 Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenska policija održala je konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o stravičnom višestrukom ubojstvu te samoubojstvu počinitelja koje se dogodilo u subotu.

Podsjetimo, u subotu je grad najprije oko 13 sati potresla vijest da je poznati šibenski poduzetnik ubijen u svom automobilu na parkingu kod trgovačkog centra Djelo u Vodicama, a onda se, kao u kakvom hororu, saznalo da je to bila tek uvertira u konačni saldo masakra - da su još tri mrtva tijela pronađena na drugom kraju Šibenika, u Ražinama, u podrumu objekta bivše pekare tvrtke Matkol, u poslovnoj zoni u Ražinama, smještene između Jadranske magistrale i valjaonice bivšeg TLM -a, sadašnjeg IMPOL-a.

Vlasnik tvrtke Matkol u stečaju Branko Koloper ubio je stečajnu upraviteljicu Radojku Danek i njezinog supruga Marija, poduzetnika Tonija Šparadu i vlasnika lanca trgovina Djelo Tedija Slamića, a potom je presudio sebi.

image
Mjesto ubojstva u Vodicama, Branko Koloper
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić dao je rezime kronologije policijskih postupanja 30. siječnja, otkako je u 12,56 sati zaprimljena dojava da je u Vodicama u mercedesu pored ceste pronađen mrtav muškarac.

Sva ubojstva počinjena su istim kalašnjikovom

- Policija je 30. siječnja zaprimila dojavu da je u Vodicama u Mercedesu pored ceste pronađen mrtav muškarac. Potvrđena je dojava, radilo se o pucnjavi, to je bio 47-godišnjak s više prostrjelnih rana na tijelu. U 13.23 policija od hitne zaprima dojavu o još tri mrtve osobe, 2 muškarca i žena. Izašla je na mjesto događaja, očevidom je utvrđeno da se radi o 42-godišnjaku, 60-godišnjaku i 61-godišnjakinji koji su imali prostrjelne rane i umrli nasilnom smrću. Za počiniteljem je raspisana potraga i obaviještena javnost koje vozilo se potražuje. O kaznenim djelima je obaviješteno ŽDO u Šibeniku. Za vrijeme potrage za počiniteljem, u 18.22 smo dobili dojavu da je pronađeno vozilo koje se tražilo. To je bila dojava građana i zahvaljujem građanima na pomoći jer je ta pomoć bila značajna. Pronađeno je i mrtvo tijelo osumnjičenika za počinjenje kaznenih djela (57). Tijela svih osoba su prevezena u OB Šibenik radi obdukcije. Provedenim krim istraživanjem utvrdili smo da je počinitelj prvo automatskim oružjem 7,62 , kineskom verzijom kalašnjikova, ubio 3 osobe u Ražinama, nakon čega se automobilom ubijeno 62-godišnjaka zaputio prema Vodicama. Nakon toga je parkirao ispred trgovine u vlasništvu 47-godišnjaka, čekao ga, a kad je on ušao u svoj automobil, istim automatskim oružjem je ispalio rafal prema automobilu i usmrtio 47-godišnjaka. Vozilom se uputio prema izlazu iz Vodica i 2 km kasnije je skrenuo na makadamski put, izašao iz automobila i iz istog automatskog oružja sebi oduzeo život. Na vozilima smo utvrdili da je osim korištenja oružja, on nelegalno posjedovao jedan pištolj, zračnu pušku i više komada streljiva. Ukupno 302 komada streljiva. Naglasio bih da pretpostavljamo da su iz tog kalašnjikova počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstvo ali to tek treba vještačenjima utvrditi, rekao je načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić i dodao da su u potrazi sudjelovale još splitska i zadarska policija..

- Motiv za počinjenje ubojstava je poslovni odnos vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog, i novčani iznos za koji su trebale biti prodane nekretnine i pokretnine u stečajnom postupku. Obdukcijom tijela je utvrđeno da su svi umrli nasilnom smrću od prostrjelnih rana. Činjenica je da se tu radilo o poslovnom odnosu i posljedicama vezano za situacije oko tog odnosa. Utvrđeno je i da je počinitelj oružje nabavio ilegalno. Utvrđujemo kako je nabavio oružje, dodao je Kostanić.

Nije bilo nikakvih naznaka ni oproštajnog pisma

Na pitanje je li postojala najava ovoga što je ubojica napravio i je li ostavio neku poruku, policija kaže da je istraga još u tijeku.

- Danas je treći dan naše istrage. Mogu samo reći da smo izuzeli značajnu poslovnu dokumentaciju koja se odnosi na ovaj stečajni postupak. Ta dokumentacija se već proučava i u kontaktu smo s Trgovačkim sudom. Konkretno, da se ičim pokazivalo da bi moglo doći do ovoga, ne, nije bilo nikakvih naznaka niti nekog oproštajnog pisma...

- Radilo se o poslovnom sastanku koji je dogovoren u skladištu. Očito je da je trebao biti sastanak između 4 osobe, tri osobe koje su pronađene ubijene tamo i četvrta osoba koja je bila u bijegu. Što se tiče drugoga, on je došao ispred trgovačkog centra i čekao osobu. Ispaljeno je više streljiva, još se utvrđuje. U skladištu je pronađeno 16 čahura, a u automobilu od osobe u Vodicama pronađeno je 21 streljivo. To je streljivo za automatsko oružje. Oružje koje je pronađeno pretragama i očevidom, u vozilu osobe za koju pretpostavljamo da je ubio te ljude, pronađen je pištolj, prigušivač za automatsku pušku, jedan nož... Pronađena je automatska puška s 28 komada streljiva, 35 komada drugog streljiva i jedna lovačka patrona. U jednoj od njegovih kuća pronađeno je još streljiva, zračna puška s optikom, optički nišan... Sve oružje je bilo ilegalno, iako je on bio lovac ali to oružje mu je oduzeto u jednom od naših postupaka vezano uz počinjenje određenog prekršaja. Policija nije imala nikakvo saznanje o nekim pravnim problemima ili nesuglasicama između tih osoba niti se itko ikada ranije obratio policiji vezano uz to, dodao je načelnik šibenske policije.

image
Ivica Kostanić i Zdravko Sedlar
Niksa Stipanicev/Cropix

Raniji prekršaji

Policija je dvaput, istakao je Kostanić, oduzimala oružje Branku Koloperu, a radilo se o legalnom oružju (tri puške i jedan pištolj) koje je posjedovao uz lovačku dozvolu. Prvi put mu je oduzeto zbog prijave za nasilje u obitelji 2009. godine (nakon trogodišnje rehabilitacije i razvoda od supruge, oružje mu je vraćeno), a potom i 2018. kada je prijavljen za prijetnju. U ovom drugom slučaju nisu utvrđeni elementi tog kaznenog djela, ali je utvrđeno da je oružje držao suprotno zakonu, stoga mu je ono oduzeto.

Doznaje se i da je Koloper supružnike Danek i Šparadu najvjerojatnije ubio u Ražinama nakon sastanka, koji je prema informacijama policije trajao sat vremena. Potom se zaputio u Vodice gdje je oko dva sata čekao da Tedi Slamić izađe iz Djela te ga je upucao kada je ulazio u automobil.

- Nakon rehabilitacije od 3 godine od 2010. godine, zbog nasilja u obitelji, on se razveo od supruge nad kojom je počinio prekršaj. Odnosi su se u međuvremenu smirili, nije bilo naznaka da bi se nešto ovako moglo dogoditi. Godine 2018. mu je oružje opet privremeno oduzeto zbog prijetnje, no nisu utvrđeni elementi tog kaznenog djela, ali utvrdili smo da je oružje držao suprotno zakonu, tako da nije dostupno neovlaštenoj osobi. U rujnu 2018. smo mu oduzeli to oružje, zaključio je Ivica Kostanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:37