POZNATI LIKOVI

Policijska potjera na Čiovu uznemirila stanovnike: ‘Poleglo ih po cesti i svima im vezalo ruke na leđima!‘

U kombiju su osim vozača koji je u tom kraju poznat po švercu imigranata, bila i dvojica putnika, poznatija lica krim scene Splita i okolice

Uhićenje članova ‘zločinačke‘ iz Splita

 Mup/ilustracija/

Da se svašta događalo na cesti između Okruga Gornjeg i Okruga Donjeg na Čiovu, novinari Slobodne Dalmacije otkrili su nakon žustrog poziva u redakciju.

- Eno, poleglo ih po cesti kraj kombija, opkolili ih policajci. Svima im vezalo ruke na leđima, vidi se da su mlađi momci. Možda je neki ozbiljni šverc u pitanju, nisam smio zaustaviti se.

Vidio sam samo da kombi ima oznaku “taxi”, ali nisam uspio vidit ima li još netko u zadnjem dijelu vozila - zadihan i unezvijeren prepričao je čitatelj.

Saznaje se kako je uhićenju trojice prethodila policijska potjera koja je krenula nakon dojave u ponedjeljak oko 15 sati da tim područjem krstari kombi u kojem je muškarac s pištoljem u ruci. Policajci iz trogirske postaje u kratkom roku su ušli u trag kombiju i dali signal vozaču da se zaustavi.

Nakon što je ovaj ignorirao naredbu, s uključenom rotirkom presjekli su put vozilu i zaustavili ga. U njemu su osim vozača koji je u tom kraju poznat po švercu imigranata, bila i dvojica putnika, poznatija lica krim scene Splita i okolice.

Mlađi je Ivan Kelam (27) iz Kaštela, a stariji Leni Ban (35), poznat kao član najpoznatije zločinačke organizacije s ovog područja na čijem čelu je bio Željko Rajić. Policija ih je sve izvela iz kombija, polegla licem prema tlu i vezala ih lisičinama.

Pretragom kombija nađen je pištolj marke FN Browning, model 1922 s mecima za kojeg je prijavljen Kelam. On je početkom ove godine izašao s odsluženja kazne od pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva mladića kojeg je u siječnju 2017. godine oteo s još jednim suučesnikom.

Nakon što su ga izrešetali s pet hitaca, koji su mladića pogodili u lijevo rame, u desnu stranu grudi, u desnu podlakticu te u lijevo i desno koljeno, bacili su ga u bunar za stoku dubok tri metra na području Vrsina. Ranjenog mladića pronašao je sutradan prolaznik.

Obojica su na suđenju priznali i pokajali se te su dobili najnižu zapriječenu kaznu, unatoč protivljenju državnog odvjetništva. Po izlasku iz zatvora u siječnju ove godine, Kelam je već u veljači uhićen na ulici u Splitu oko dva sata ujutro s pištoljem Češka Zbrojovka sa šest metaka u spremniku.

Policija je tada za njega tražila novčanu kaznu od 45.000 kuna ili 60 dana zatvora. Nakon privođenja sucu na Prekršajnom sudu u Splitu izjavio je kako oružje nosi radi samoobrane jer je upravo izašao iz zatvora.Određeno mu je tada zadržavanje u trajanju od 15 dana u zatvoru u Splitu.

I nakon zaustavljanja u Okrugu je zaradio optužni prijedlog zbog nelegalnog posjedovanja pištolja. Za Kelama su tražili 60 dana zatvora i zadržavanje u zatvoru na splitskim Bilicama.

Ivan Kelam je nakon što je iznio obranu na Prekršajnom sudu u Trogiru pušten da se brani sa slobode. Postupak se nastavlja te će presuda biti naknadno donesena.

Leni Ban se nalazi na slobodi od kada je izašao iz istražnog zatvora u kojem je završio kada su krenula uhićenja članova Rajićeve ‘zločinačke’ u ožujku 2019. godine. On je u rujnu prošle godine s još nekoliko optuženika postigao sporazum s USKOK-om, kojim je izbjegao suđenje i pristao na četiri godine zatvora.

Skupina se teretila za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari.

Iz PP Trogir intervenirali i sve riješili

Iz PU splitsko-dalmatinske stigla je službena informacija o događaju:

- Policijski službenici PP Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom provedenim zbog sumnje da je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Tijekom ponedjeljka policijski službenici su na trogirskom području zaustavili kombi vozilo, te su obavljenom pretragom, temeljem naloga Općinskog prekršajnog suda, kod 27-godišnjaka pronašli i oduzeli pištolj s pripadajućim streljivom.

Prilikom postupanja, nad njim su uporabljena sredstva prisile i priveden je u službene prostorije policije. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 27-godišnjak je uz optužni prijedlog doveden na nadležni Općinski prekršajni sud - naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:11