PODIGNUTA OPTUŽNICA

Poljak koji je Splitu policajca udario nogom u glavu za napad krivi vrućine i vinjak

Lukasz P. M. (29) tvrdi da se ne sjeća da je urlikao: "F**k you police!", a u Poljskoj je imao problema s narkoticima

Policijski automobil, ilustracija

 Joško Ponoš/cropix

Tijekom postupka zbog napada na policajce, od kojih je jednog udario nogom u glavu, i nasrtanja na djelatnike Hitne pomoći u Splitu pribavljen je dosje Lukasza P. M. (29), državljanina Poljske, iz matične mu države, piše Slobodna Dalmacija.

U evidenciji poljskog kaznenog sustava za mladog Poljaka je navedeno pet presuda: dvije zbog posjedovanja droge radi konzumacije, jedna zbog vožnje pod utjecajem droge, jedna zbog napada na policajca i jedna zbog prijetnje. Sve to u razdoblju od 2013. do 2018. godine da bi prošle godine došao na ljetovanje u Hrvatsku gdje je počinio novo nedjelo.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ga da je krajem srpnja prošle godine na predjelu Meja u večernjim satima pijan radio nered, valjao se po uličnim stepeništima i vikao. Stanari su pozvali Hitnu pomoć, ali kada je medicinska ekipa došla Poljak je bio toliko agresivan da mu se nisu mogli približiti.

Stoga su pozvali policiju da im asistira te su došla dvojica policajaca i jedna vježbenica. Iako je vidio kako se radi o policajcima jer su bili u uniformi, stoji u optužnici, stranac se nije primirio te se naguravao odbijajući otići s njima. U jednom trenutku je vukući policajca, koji ga je uhvatio za podlakticu i podigao, oborio i njega na tlo.

Kako je bio pijan, Poljak je zatim pao preko policajca, a kada je drugi priskočio da pomogne kolegi, nastavio se batrgati te je zamahnuo nogom i udario ga nogom u glavu. Nakon toga su stranca sputali lisičinama i odveli u postaju. Policajcu koji je pao i udario glavom nije utvrđena ozljeda, ali drugome je od udarca noge utvrđena oguljotina-krvni podljev desne strane lica.

Do sutradan se Poljak otrijeznio te je u Prvoj policijskoj postaji dao izjavu.

- Ne sjećam se što se dogodilo s policajcima. Znam da u normalnim situacijama ne bi bilo normalno napadati policajce i odgurivati ih. Ako sam se ponašao na način na koji me se tereti, htio bi se ispričati.

Dva prijatelja i ja smo išli u grad i popili smo previše. Osjetio sam da nisam "kako treba" i uputio sam se prema mjestu gdje smo stanovali. Pokušavao sam doći do nekog taksija i ne znam kako sam se našao na adresi na Mejama.

Sjećam se da mi je kasnije neka gospođa na mobitelu pokazivala prijevod da me moraju uhititi, a meni nije bilo jasno zašto. Ne sjećam se Hitne pomoći. Ne bi mi nikad palo na pamet ulaziti u sukob s policijom, tim više ako su mi htjeli pomoći - kazao je.

U međuvremenu se vratio u Poljsku te je u ožujku ove godine još jednom ispitan na državnom odvjetništvu u Gdanjsku gdje je negirao išta što mu se stavljalo na teret i malo detaljnije opisao uzroke svog stanja.

Krajem lipnja prošle godine sam došao raditi u Hrvatsku. Radio sam i boravio u Splitu, a sve se dogodilo tjedan dana nakon njegovog rođendana, kada sam se s prijateljima uputio prema gradu gdje smo planirali piti alkohol.

U Hrvatskoj sam bio prvi put i nisam navikao na vremenske uvjete gdje temperature dosežu 35 stupnja Celzijusovih. Pili smo vinjak i ubrzo sam bio umoran i odlučio sam se vratiti kući. U jednom trenutku izgubio sam snagu i sjeo na stepenice neke zgrade. Ondje sam zaspao.

Osjetio sam da me netko gura, bio sam prestrašen i naglo sam se probudio misleći da mi netko želi nauditi. Moguće da sam tada odgurnuo tu osobu. Ne sjećam se što se točno dogodilo, ali znam da sam srušen na tlo. Vidio sam da su bili policajac i policajka, koja mi je napisala na mobitelu da sam uhićen - do u detalje je prepričao.

Tijekom postupka su svjedočili i policajci i djelatnici Hitne medicinske pomoći. Liječnica je kazala da su zvali policiju jer je Poljaku bila nužna medicinska pomoć, ali je on odbijao da mu priđi blizu. Između ostalog su policajci izjavili kako je Poljak bio rastrojen i izrazito agresivan te je vikao: “F**k you police!” (Je..š policiju!, eng.).

Policajac kojeg je bacio udario je glavom o tlo prilikom pada, a drugi je imao vidljivu ozljedu na licu od udarca nogom, kazali su svjedoci. Zbog svega opisanog 29-godišnjak se tereti zbog kaznenog djela napad na službenu osobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:23