INCIDENT

POLJSKI TURIST PAŠKOG POLICAJCA OPTUŽIO ZA NASILJE 'Udario me u glavu, vrijeđao me i prijetio' OGLASILA SE POLICIJA 'Provjeravamo što se dogodilo'

 
 Robert Fajt / Ilustracija / CROPIX

Pawel P., 44-godišnji turist iz Poljske koji je svoj godišnji odmor odlučio provesti na Pagu, tvrdi da je na otoku doživio niz neugodnosti, prvo u vulkanizerskoj radionici gdje su ga, kako tvrdi, pokušali prevariti, a onda i od policajaca od kojih je dotični Poljak zatražio pomoć.

Muškarac je policajce optužio i za nasilje, a incident je detaljno opisan na Facebook stranici Stop Croatian Police Attacks on Tourists - veći dio istoga prenosimo u nastavku:

- Na otok Pag došao sam na odmor s djecom. U ponedjeljak (12. kolovoza) zbog prazne gume na automobilu otišao sam vulkanizeru u gradu Pagu. Za popravak jedne tražili su 200 kuna, no primijetio sam kako se vrste guma ne podudaraju i nisam htio voziti s lijevom gumom različitom od desne. Vlasnik me pokušao uvjeriti da je to normalno, ali na kraju je ipak priznao kako na skladištu nema isti tip guma. Dogovorili smo se da ću zadržati pogrešan tip samo privremeno, a on će za sutra naručiti ispravne gume po ukupnoj cijeni od 500 kuna (oko 70 eura). Platio sam polog 200 kuna za privremenu gumu koju su mi dali, a onda sam otišao.

Sutradan je montirao nove gume. Međutim, tražio je da platim dvostruko više - 1000 kuna. Odbio sam. Vulkanizer se pravdao kako je dan prije mislio na samo jednu gumu kad je rekao da je cijena 500 kuna. Rekao mi je da je to tipična hrvatska cijena. Provjerio sam cijene na internetu i vidio da to nije istina. Vlasnik mi je odbio dati moje stare gume. Sad je tek nastao problem jer nisam mogao otići. Rekao sam da ću zvati policiju, a vlasnik je slegnuo ramenima dok je njegova tajnica nekome telefonirala. Shvatio sam da već zove policiju pa sam ušao u auto i čekao. Ništa se nije dogodilo pola sata. Vlasnik mi je samo rekao "nemojte pokušavati pobjeći".

Onda sam i ja nazvao broj 112. Operater mi je rekao da pričekam ili se dovezem do policijske stanice u Pagu i tamo podnesem izvještaj. Čekao sam još nekoliko minuta, ali ništa se nije dogodilo. Počeo sam voziti i nakon deset sekundi začuo sam signal policijskog automobila odmah iza mene. Stao sam. Dvojica naoružanih policajaca su mi se približila, a jedan je počeo vikati - na engleskom je rekao "pokušao si pobjeći, moraš odmah platiti 1000 kuna".

Više puta sam ponovio kako želim ići u policijsku postaju kako bih podnio izvještaj. Policajci su se naljutili i naredili mi da se vratim do vulkanizera. Nisam imao izbora. Odveli su me nazad.

Ondje mi je postalo jasno da se svi znaju (vlasnik, tajnica i policajci). Mlađi policajac bio je vrlo dobro građen, visok oko 190 cm, starosti možda 35 godina, imao je crne naočale tako da mu nisam mogao vidjeti lice. Njegov stariji kolega imao je oko 55.

Mlađi policajac opet je viknuo "pokušao si pobjeći, je*eni poljski idiote, plati 1000 kuna, ja sam policija, želiš li ići u zatvor". Objasnio sam mu situaciju i odbio platiti. Stariji policajci nadvladali su me zgrabivši me za zglobove. Dok su mi obje ruke bile nepokretne, mlađi mi je prišao i udario me. Pao sam na zemlju. Tada mi je stariji silom uzeo vozačku dozvolu. Tražili su da im dam i putovnicu, no nju sam ostavio u Povljani gdje su me djeca čekala u apartmanu.

Mlađi policajac tad je odlučio da mogu zadržati svoje stare gume, ali zahtijevao je da svejedno platim naknadu za montažu. Rekao sam da ću uzeti stare gume, ali ne i platiti naknadu. Policajac mi je prišao vrlo blizu i rekao na engleskom "ako te ikad više vidim u ovoj ili sličnoj situaciji, pobijedit ću te, pronaći ću te". Tad je policija otišla. Radnici su mi fiksirali stare gume, ali vlasnik mi nije htio vratiti depozit od 200 kuna. Otišao sam. Tijekom cijele situacije nisam nisam reagirao ni na uvrede ni udarce.

Stigao sam u apartman u Povljani, a moja djeca sjedila su na kovčezima na ulici, bila su zabrinuta. Vlasnik apartmana tražio je da napuste stan jer je već prošlo vrijeme odjave. Dugo su bili bez nadzora na ulici. Bio sam uznemiren. Domaćin mi je tad savjetovao da bih trebao prijaviti incident u središnjoj policijskoj upravi u Zadru.

Otišli smo u Zadar gdje sam kupio nove gume (po regularnoj cijeni) i ponovno nazvao 112. Rekao sam da želim prijaviti policijsko nasilje, a operater je odgovorio da osobno moram doći u policijsku postaju. To sam i napravio. Policajci su me saslušali pa su nazvali pašku policiju. Poslije razgovora s kolegama odbili su uzeti ikakvo izvješće od mene, jer je, objasnili su mi, paška policija postupila ispravno - prema njihovim riječima, usluga koju sam ondje dobio doista vrijedi 1000 kuna.

Kad sam pitao je li normalno da me policajac udario u glavu, ovaj iz Zadra je odgovorio "što je mogao napraviti kad ste odbili platiti". Budući da sam inzistirao, na kraju je rekao "zaboravite priču o vulkanizaciji, želite li podnijeti izvještaj protiv policajca". Odgovorio sam potvrdno, a policajci su se nasmijali rekavši mi da sam smiješan jer pokušavam prijaviti takvu glupost. Vidio sam da se to nigdje ne ide pa sam tražio putovnicu i otišli smo - prepričao je poljski turist.

U srijedu poslijepodne stiglo je i priopćenje iz Policijske uprave zadarske, koje je objavio portal Zadarski.hr:

- Danas u poslijepodnevnim satima policija je upoznata sa sadržajem objavljenim na društvenim mrežama, u kojem se iznose primjedbe na rad policijskih službenika Policijske postaje Pag, tijekom kolovoza ove godine. S obzirom da se radi o prvim saznanjima o događaju, Policijska uprava zadarska provodi postupak provjere navoda iznijetih u objavi državljanina Poljske na stranici društvene mreže te će, po okončanju provjera i utvrđivanju svih relevantnih činjenica, o svemu izvijestiti javnost - stoji u policijskom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:01