MUČENJE

Polomili su joj zube i tukli je šakama: ‘Urlali su ‘Zašto ne ideš ustašama?!‘ i mlatili me. Najgori je bio taj Saša...‘

Optuženom dvojcu se sudilo u odsutnosti i na snazi je međunarodna tjeralica

Arhivska fotografija

 Vincent Amalvy/Afp/Profimedia

Polomili su joj zube i tukli je šakama po cijelome tijelu. Priuštili su joj neviđene patnje tijekom ratnog vihora te joj usput prijeteći govorili: ‘Šta ne ideš ustašama? Ovdje nećeš imati mira!‘. Navedene epizode ratnog zločina odvijale su se od kraja listopada 1991. do početka vojno-redarstvene akcije Oluja u Nadinu, točnije u zaseoku Zagrad tijekom oružanog sukoba hrvatske vojske s tzv. JNA srpskim paravojnim formacijama.

U glavnim ulogama na štetu Anice A., kao pripadnici paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine u sastavu 92. motorizirane brigade Benkovac bili su, provodeći velikosrpsku politiku i kršeći pravila međunarodnog prava jer su civilnoj osobi nanosili patnje i ozljede, Desimir Ivaneža (59) i Saša Ivaneža (49).

S odmakom od 32 godine, na Županijskom sudu u Splitu njih su dvojica nedavno nepravomoćno osuđena na zatvorske kazne. Točnije, stariji je zbog ratnog zločina osuđen na šest godina zatvora, a mlađem je dosuđeno pet i pol godina. Sud im je ujedno naložio da solidarno plate 1556 eura sudskih troškova. Inače, optuženom dvojcu se sudilo u odsutnosti i na snazi je međunarodna tjeralica.

Tijekom sudskog postupka sud je oštećenu, sukladno članku 292. st.3. ZKP-a, ispitao u njezinu domu.

- Cijeli Domovinski rat sam provela u svojoj kući s bolesnom svekrvom i zaovom. Život je bio jako težak jer sam svakodnevno bila izložena psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Pljačkala nam se imovina i to su činili mještani srpske nacionalnosti iz moga sela, kao i iz susjednih. Moja obitelj nikada ni s kim nije bila u lošim odnosima pa sam vjerovala da neću imati problema ako ostanem u svojoj kući. Ali nažalost nije bilo tako. Prve dvije godine bilo je najteže. Zlostavljali su me Desmir i Saša Ivaneža. Jedne prigode Desmir me udario šakom u glavu i izbio mi više zuba. Nakon toga je ponovno dolazio do nas i psihički me zlostavljao zašto ne odem svojim ustašama, tjerao da napustim selo jer da neću imati mira. I Saša me vrijeđao i tukao. Obojica su bila odjevena u vojne odore i nosili su puške. Od tog fizičkog maltretiranja izgubila sam sve zube i imala tijelo prepuno modrica. Trpjela sam strah pa nikada nisam potražila liječničku pomoć i stoga nemam nikakvu liječničku dokumentaciju – opisala je žrtva optuženih Ivaneža.

Ustvrdila je i da su prvi susjedi znali da ju Ivaneži zlostavljaju, ali nitko nije reagirao da zaustavi to mučenje. Kriomice joj je, dodala je, pomagalo troje susjeda, a ostalima se nije jadala jer je mislila kako to nikoga nije brige.

- Prošla sam velike muke. Tko to nije prošao i vidio, ne može ni shvatiti. Dobro je što sam uopće živa. Fizički i psihički su me zlostavljali, i u mojoj kući, i izvan nje – zaključila je žrtva.

Drugi svjedoci su se također prisjetili maltretiranja u selu te da su im mještani srpske nacionalnosti krali stoku i govorili im: ‘Šta još niste otišli?‘.

- Jednom prilikom maskirani i uniformirani pripadnici srpske vojske udarili su nogom u glavu moga muža jer nismo htjeli napustiti kuću. Najagresivniji je, inače, bio Saša koji nam je posebno zamjerao što pomažemo Anici i njezinoj obitelji. Znali smo da je zlostavljana i tjerana van grada, ali nam nikada nije otkrila tko ju je mučio – zaključila je jedna svjedokinja.

Sin zlostavljane žene također je ispitan, a kaže da je pobjegao iz Nadina u listopadu 1991. kad su ga pripadnici neprijateljskih formacija htjeli fizički likvidirati. Spomenuo je i da mu je majka tijekom rata bila silovana te da je to isto za nju imalo drastične posljedice na zdravstveno stanje.

- Desmir je nedvojbeno moju majku kroz duže vrijeme fizički zlostavljao i mlatio. A Saša te Nikola T. su mene lišili slobode, ali sam im uspio nekako pobjeći. Nekad sam sa Desmirom i Sašom bio u prijateljskim odnosima pa ne mogu objasniti što im je značilo da tuku nemoćnu i stariju ženu. Pogotovo jer sam sa Sašom išao u školu – zaključio je sin žrtve.

Inače, Desmir Ivanež je i na Županijskom sudu u Zadru bio ouđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Navedena presuda postala je pravomoćna 1998. godine, a kako nije nastupila rehabilitacija, za sud je Desmir Ivanež kazneno osuđivana osoba pa mu je samim time, to bio otegotni uteg prilikom donošenja ove presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:58