UKRALI 848 MILIJUNA!

Porezna uprava o velikoj pljački Ine: ‘Novac se prikriveno isplaćivao osobi koja je imala ključnu ulogu...‘

Iz Porezne uprave priopćili su da su podignuli kaznene prijave zbog osnovane sumnje u štetne transakcije s plinom i pranje novca

Privođenje Damira Škugora

 Damir Krajač/Cropix

Porezna uprava u nedjelju se oglasila priopćenjem povodom uhićenja osumnjičenih u aferi malverzacija pri trgovini plinom.

U ovoj aferi uhićeni su direktor INA-ina Sektora za trgovinu prirodnim plinom Damir Škugor, kao glavni osumnjičenik, njegov otac Dane Škugor, predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić te suvlasnici tvrtke OMS-Ulaganje poduzetnik Goran Husić i odvjetnik Josip Šurjak.

Svi osumnjičenici ispitani su tijekom jučerašnjeg dana i danas u USKOK-u, koji je nakon toga predložio Županijskom sudu u Zagrebu da im se odredi istražni zatvor.

Iz Porezne uprave priopćili su da su podignuli kaznene prijave zbog osnovane sumnje u štetne transakcije s plinom i pranje novca. Kako navode, nakon višemjesečnog financijskog istraživanja u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s USKOK-om, podnesene su kaznene prijave protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

Priopćenje Porezne uprave prenosimo u cijelosti:

Kazneno prijavljeni zbog osnovane sumnje u štetne transakcije s plinom i pranje novca

"Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva. Naime, osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, osobno ili kao pomagači, počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kazneno djelo pranja novca (čl. 246. i čl. 38. u vezi s čl. 329. i čl. 265. Kaznenog zakona).

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna. Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu. Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od 1.046.462.795,52 kuna.

Kako bi se stvorio privid zakonitog izvora sredstava, nepripadno stečena imovinska korist isplaćivala se u obliku dohotka od kapitala i pozajmica, a također se, putem bankovnog računa rodbinski povezane osobe, prikriveno isplaćivala osobi koja je imala ključnu ulogu u organizaciji i omogućavanju štetne prodaje plina. Potom se dio nezakonito stečenog novca ulagao u nekretnine i vozila čime su ostvareni elementi pranja novca od najmanje 15.499.635,38 kn.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 00:53