PALA MENADŽERSKA BANDA

Porezni prevaranti i knjigovodstveni manipulatori: Kako je 10 halapljivih direktora otelo milijune iz proračuna

Istragom je obuhvaćeno četvero državljana Srbije i šest državljana Hrvatske starosti između 23 i 57 godina
Ilustracija
 Jure Miskovic/Cropix

Policija je u utorak prijavila deset direktora hrvatskih i srpskih tvrtki koje sumnjiči da su poreznim prevarama i lažnim knjiženjima oštetili državni proračun za najmanje 7,6 milijuna kuna.

Kriminalističkim istraživanjem u kojem su, pored osječkog PNUSKOK-a, sudjelovali policajci Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek te djelatnici Porezne uprave Ministarstva financija, obuhvaćeno je četvero državljana Srbije i šest državljana Hrvatske starosti između 23 i 57 godina koji su bili direktori u sedam trgovačkih društava sa sjedištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ravnateljstvo policije je preciziralo da su 53-godišnji direktor te 48-godišnja i 33-godišnja administrativna djelatnica tvrtke iz Trpinje, od siječnja do kraja prosinca 2017. godine, lažno prijavili pravo na odbitak pretporeza od najmanje 2,4 milijuna kuna.

Ostale prijavljene osobe sumnjiči se da su kao direktori tvrtki iz Trpinje, Strizivojne, Vukovara, Markušice, Karadžićeva, Tenje i Ivankova za tvrtku 53-godišnjaka upotrijebili ulazne račune svojih tvrtki kako bi lažno proknjižili otkup žitarica i uljarica u vrijednosti od 12,5 milijuna kuna. Time su, ističe tužiteljstvo, oštetili državni proračun za najmanje 5,2 milijuna kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru podnijeli posebno izvješće, kao nadopunu kaznene prijave Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35