SLAVIŠA PENAVA

Poreznik optužen za primanje mita pušten na slobodu: ‘On je žrtva, a ne počinitelj kaznenog djela‘

Poreznik Slaviša Penava tvrdi da nije primio mito te da nikakav novac nije ni tražio ni dobio

Slaviša Penava (desno)

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon tri tjedna u ćeliji remetinečkog zatvora zbog sumnje u primanje mita, na slobodu je pušten Slaviša Penava (44), suspendirani voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave.

Odlučio je to sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu nakon što je od USKOK-a stigao dopis u kojem se navodi da su svi svjedoci u odnosu na koje je postojala opasnost da bi mogao na njih utjecati, ispitani. Navodno ih je bilo šest. Tu je vijest večeras Jutarnjem potvrdio i Penavin odvjetnik Milko Križanović, navodeći da "njegov branjenik s inkriminacijom nema nikakve veze te da je sve splet pogrešne interpretacije u kojem je Penava žrtva, a ne počinitelj kaznenog djela".

Podsjetimo, Penava je uhićen 16. lipnja u Zadru, gdje je bio na poslovnom putu. Paralelno s njim, uhićen je i zagrebački poduzetnik Denis Bilić koji je i dalje iza rešetaka. Penavu se tereti da je od početka studenog 2021. pa do 18. ožujka 2022. kao Voditelj Službe za strategiju Porezne uprave bio interesno povezan s Bilićem koji se u obavljanju, pak, svojih poslovnih aktivnosti koristio Penavinim uslugama kao poreznika. Točnije, Bilića je tvrtka Performance grupa angažirala za uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga i za ispravke poreznih obrazaca podnesenoj Poreznoj upravi jer je račun tvrtke bio blokiran 3. studenog 2021. temeljem rješenja podružnice Porezne na Pešćenici od rujna te iste godine. Razlog za blokadu je bilo nedostavljanje vjerodostojne dokumentacije na osnovu koje se mogla utvrditi stvarna porezna obveza tvrtke pa je za posljedicu tvrtka trebala biti stavljena i pod lupu odnosno porezni nadzor.

Istražitelji stoga sumnjaju da se Penava obvezao osobno poduzeti sve da se račun tvrtke Performance grupa deblokira i omogući uređenje neuredno vođenih poslovnih knjiga, a kako bi se uskladilo sve s podacima Porezne uprave. Kao datum primanja 2500 eura mita od Bilića istražitelji navode 3. prosinca 2021., nakon čega je od voditelja ispostave zatražio podatke koji se sve koraci trebaju odraditi da se realizira žurna deblokada firme. Zanimali su ga i podaci o uočenim nepravilnostima tvrtke kod prijave stjecanja dobara iz država članica Europske unije.

Kad je sve prikupio, Penava je tražene informacije, sumnja se, dostavio Biliću. A navodno to nije bilo sve jer mu je, navodno, proslijedio i podatke iz informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za njemačku tvrtku Romanova Galina koja je bila isporučitelj Performance grupi. Radilo se o podacima koji su korišteni prilikom sređivanja poslovnih knjiga za domaću tvrtku i koji istoj nisu dostupni kao poreznom obvezniku. Sve dobiveno poslužilo je u konačnici, uvjereni su tužitelji, da se poslovne knjige dovedu u red i isprave PDV obrasci čime je omogućeno da Porezna deblokira račun i nastavi poslovanje.

Penava suokrivljenog Bilića poznaje 20-ak godina te je ujedno naznačio kroz obranu da državni proračun u navedenom slučaju nije oštećen. Stvar se počela raspetljavati nakon inicijalnih sumnji pa su u Bilićev auto istražitelji ‘ubacili‘ uređaj za prisluškivanje.

"Penava će doći za pročelnika... to je to, s Penavom je najlakše oko love. S njim imam već izgrađeni odnos, s ovima ne mogu, ovi će mi napraviti sve radi prijateljstva", govorio je Bilić u rujnu 2022. u svome vozilu ni ne znajući za prisutnost ubačene ‘bube‘.

Još jedan razgovor snimila je bila prije toga buba. Bilo je to 3. prosinca 2021. kad su se Bilić i Penava sreli u ozvučenom autu. Tom je prilikom Penava rekao Biliću kako će nazvati svoga kolegu. "Imaš tu dvije i po hiljade eura", izustio je Bilić na što ga je Penava protupitao - "A što ćeš ti?". "Ma dobro, ja sam rek‘o kad završi, nego bitno mi da dade tebi", odlučan je tad bio Bilić.

Prema drugoj snimci razgovora iz auta, čuje se da Penava naziva svog kolegu iz Porezne te ga uvjerava da je sve riješeno i da će biti plaćeno čim račun bude odblokiran.

Inače, Penava je u startu odbacio svaki vid krivnje. Ustvrdio je da nije primio mito niti je ikakav novac tražio niti dobio. A u pretresu stana, vozila i poslovnih prostorija Penavi je oduzeta razna dokumentacija, korespondencija, laptop, mobitel, ali i oko 30.000 eura gotovine pronađene u ladicama doma i čije će porijeklo morati dokazivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:04