ODNESENO 6.000 KUNA

POŠTA U ZAGREBAČKOM NASELJU SREDIŠĆE U ČETVRTAK OPLJAČANA PO PETI PUTA Djelatnica pošte: 'Svaki put kad se otvore vrata i nitko ne uđe, protrnem'

 Ronald Gorsic / CROPIX

- Ja sam bila direktno ispred pištolja. To je sve što Vam mogu reći. Svaki razgovor vraća me na to i oprostite ne mogu Vam više pričati o tome - ljubazno nam je odgovorila šefica poslovnice Hrvatskih pošta u novozagrebačkoj Ulici Ivana Šibla 22 koja je bila žrtva razbojnika u svibnju ove godine. Na bolovanju je, u tretmanu je pružanja psihološke pomoći, a osim nje na bolovanju je još nekoliko njezinih kolegica koje su već u nekoliko navrata bile meta pljačkaša. A onda se ovog četvrtak u 8.20 sati ujutro dogodio identičan scenarij.

Nemaskirani pljačkaš oružje je prvo uperio u zaštitara, koji je angažiran tijekom cijelog radnog vremena, unutar poslovnice i zaprijetio i njemu i službenicama te se vrlo brzo udaljio s oko 6.000 kuna. Više nije mogao odnijeti jer je blagajnički maksimum 10.000 kuna, ali i imaju sustav kemijskog uništavanja novčanica.

Pošta u stambenoj višekatnici naselja Središće opljačkana je po peti puta, a stanovnike je na vratima poslovnice dočekala obavijest da je "poslovnica zatvorena zbog oružanog prepada i da je najbliža poslovnica u Avenue Mallu".

- Svaki puta kad se otvore vrata i nitko ne uđe, protrnem. Mislim si: 'Oh ne, opet. Sad će ući lopov.' No automatska vrata se otvaraju i kad pas prođe blizu. Pa brže-bolje pogledam prema videonadzoru da se razuvjerim da sam si umislila. I odahnem. Ujedno mi lakne i na svaki ulazak osobe koja uzme broj s aparata i kaže 'dobar dan'. Trudimo se prema klijentima ponašati smireno, a zapravo smo napeti k'o puške. Kako nije nama zaposlenima lako, tako nije lako ni kada se u poslovnici u vrijeme razbojništva zateknu građani. Veliki to bude stres jer ne znate da li je pištolj koji nepoznata maskirana osoba uperi u vas, pravi ili igračka. U tim stotinkama sekunde milijun misli prođe kroz glavu jer ne možete znati ni hoće li razbojnik biti zadovoljan novcem koji ukrade a bez da ikog doista i ozlijedi - ispričala nam je, pak, jedna od zaposlenica te pošte nakon jednog od prethodnih razbojništava.

Sve do nekoliko mjeseci unazad, na tom platou preko puta pošte bio je ulaz u PBZ. No otkako su glavni ulaz preselili na južni dio prema Aveniji Dubrovnik, taj je stražnji skroz zatvoren i bez bankarskog osiguranja, pošta je postala još lakša meta lopovima.

- Kaj opet. Pa to je već peti ili šesti put. A ja sam neki dan bila u pošti. Pa sad bar imaju zaštitara - rekla nam je stanarka koja je prolazila ispred pošte. Prodavačica u pekari, postolar, prodavačica tekstila nisu vidjeli ništa sumnjivo u pošti ili ispred nje ni prije niti nakon razbojstva. O tome što se dogodilo doznali su tek kad su vidjeli policiju ili su čuli na radiju.

Tko god bio, imao je dovoljno vremena za izgubiti se preko zelenih površina i napustiti mjesto zločina. U prilog što je bio neprimijećen svakako je išlo i to što su od vrha do dna staklenih stijena guste neprozirne zavjese. I dok je donedavno ulaz u poslovnicu Privredne banke Zagreb bio nasuprot pošte, sada je ulaz premješten na suprotnu stranu zgrade, koja gleda na Aveniju Dubrovnik. S platoa su razbojnici mogli pobjeći upravo kroz taj prolazili zamaknuti iza zgrade i pobjeći kroz park prema Bundeku ili prema Muzeju suvremene umjetnosti. Ni prodavačica na obližnjem kiosku nije vidjela ništa sumnjivo. Ulaz u poslovnicu ali i stražnji ulaz iza zgrade pokriven je nadzornim kamerama. S djelatnicima poslovnice nije se moglo razgovarati jer je policijski očevid tek bio u tijeku.

Većina razbojništava u tu poslovnicu u proteklih nekoliko godina ostala je neriješena, no 25 listopada ove godine policija je uhitila jednog od njih - 40-godišnjaka koji je 9. listopada oko 15 sati prema ustaljenom scenariju uperio plastični pištolj u dvije djelatnice pošte okoristivši se za 7000 kuna. A uhićen je zato što je, kako smo neslužbeno doznali, već prije pljačkao pa ga je jedna od zaposlenica prepoznala. Dosad je ove godine bilo 19 prepada u poštanskim uredima u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:39