ČETIRI GODINE ZATVORA

POSTAVIO EKSPLOZIV U BRUSILICU ZBOG LOPOVA, A UBIO VLASTITOG BRATA Tijelo našeg poznatog sportaša našao je njegov sin: 'Tata je bio sav raskomadan...'

 HANZA MEDIA

Siščanin Žarko Lončar (66) osuđen je u srijedu na Županijskom sudu u Sisku na četiri godine zatvora.

Proglašen je krivim jer je u kućište električne kutne brusilice postavio eksploziv u koji je umetnuo elektrodetonatorsku kapislu i spojio je s električnom sklopkom koja služi za pokretanje brusilice. Učinio je to da se zaštiti od učestalih krađa alata, svjestan da je na opisani način ugrozio život i sigurnost drugih osoba kada brusilicu uključe u pogon.

Sudbina je htjela da je u eksploziji brusilice smrtno stradao njegov četiri godine stariji brat Darko Lončar Rus, poznati sisački sportski radnik i hokejaš.

Darko Lončar Rus poginuo je 12. studenog 2015. godine u svojoj garaži u Ulici Tina Ujevića u Sisku, kada je eksplodirala brusilica koju je uključio i s kojom je namjeravao raditi. Iako se u prvi mah smatralo kako je riječ o eksploziji plinske boce, policija je na licu mjesta našla tragove eksploziva i započela istragu koja je završila u rujnu 2016. godine uhićenjem Darkova rođenog brata.

Istraga je pokazala je kako je Žarko Lončar nekoliko dana prije eksplozije u kućište jedne od dviju brusilica koje je držao u vikendici na petrinjskom području stavio eksploziv. No, o tome nije obavijestio svoga brata Darka koji je 11. studenoga otišao u vikendicu, bez znanja mlađeg brata, i uzeo obje brusilice, ne znajući da je brat postavio eksploziv u jednu od njih. Kada je dan poslije uključio alat u svojoj garaži brusilica je eksplodirala i na licu ga mjesta usmrtila.

Zbog toga čina Žarko Lončar je završio i u pritvoru zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a sada je osuđen na četiri godine zatvora. Sin Darka Lončara, Kristijan, koji je našao svojeg oca raznesenog u eksploziji, rekao nam je kako su očeve brusilice bile u vikendici njegova strica.

- Moj otac je tamo držao dio svojeg alata dok je gradio svoju vikendicu u blizini. Braća su se posvađala, moj otac i stric, i alat je ostao u stričevoj kući. Tata koji je u blizini gradio svoju vikendicu vidio je kroz prozor svoj alat, uzeo ga i ja sam ga povezao doma. Bilo je to 10. studenoga. Mogao sam je i ja aktivirati i poginuti. I kada je tata drugi dan išao raditi u garažu bio sam i ja tamo. Otišao sam nekoliko minuta prije eksplozije i tako preživio. Prvi sam dojurio nakon eksplozije i našao oca svega raskomadanog. Otpočetka sam govorio da nije eksplozija plina, nego eksplozija brusilice, sumnjao sam da je stric podmetnuo eksploziv, rekao nam je nakon smrti oca Kristijan Lončar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 12:10