NI TRAGA ČALETI

Potjera kakvu Split ne pamti: Kako je osumnjičeni ubojica utekao policajcima

Već satima traje intezivna potraga, policija češlja kvart po kvart, blokirani su i izlazi iz grada
Potraga za bjeguncem Čaletom
 Bozidar Vukicevic, Jakov Prkić/Cropix

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da utvrđuju sve okolnosti bijega zatvorenika za kojim policija intenzivno traga nakon što je oko podneva utekao dvojici pravosudnih policajaca prije nego li su ga uspjeli ukrcati u službeni kombi i vratiti u splitski zatvor na Bilicama.

Već satima traje intezivna potraga za Branimirom Čaletom (36) iz Vinovca kod Marine koji je pritvoren zbog optužbi da je ubio svoju djevojku Ukrajinku Gannu Kitaevu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Prijepodne je imao raspravu na Županijskom sudu nakon čega je pobjegao i to s lisicama na rukama. Nisu ga pokolebala ni dva hica što su u zrak ispalili pravosudni policajci koji su za njim navodno trčali oko pet minuta.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Policija je ubrzo javno objavila njegovu fotografiju i opisala što ima na sebi nakon čega su uslijedile dojave građana. Prvo su policiji javili da je viđen na Turskoj kuli, malenoj park šumi u kvartu Skalice, no iako je policija s psima pohitala tamo nisu ga pronašli. Nakon toga je stigla dojava da je viđen u susjednom kvartu Spinut pa čak i da su pronađene odbačene lisice, no policija Čaletu nije pronašla.

Neslužbeno se doznaje kako za Čaletom traga stotinjak policajaca i to ne samo temeljnih već i onih u civilu kojima pomažu svi raspoloživi psi, a osim Splita koji se "češlja" kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

Prisutni su i na cestama koje vode u okolne gradove i općine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju.

Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji.

Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da su pravosudni policajci "sukladno propisima ispalili dva metka upozorenja" te napomenuli da "državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe".

Dodaju i da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica splitskog zatvora bez odgode obavijestila policiju radi raspisivanja tjeralice, kao i nadležni sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:31