NEVIĐENA BEŠĆUTNOST

Potpuno bespomoćnom mladiću ukrali 680.000 kuna, jedan od lopova je - njegov rođeni brat!

Tužna je činjenica da su ova sredstva bila očito odšteta mladiću nakon stradavanja

Ilustracija

 Sergej Drechsler/Cropix

Bešćutnost koju su pokazala dvojica karlovačkih lupeža, podlo okravši teško bolesnog i potpuno bespomoćnog 21-godišnjaka je nevjerojatna. Jasno je to nakon što je tužiteljstvo u Karlovcu iznijelo detalje ovog mučnog slučaja. Lopovi u dobi od 20, odnosno 30 godina su mu u 10 mjeseci ukrali nevjerojatnih 680.005.69 kuna. Tužna je činjenica da su ova sredstva bila očito odšteta mladiću nakon stradavanja, a još tužnija da mu je jedan od lopova - rođeni brat.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu ih je ispitalo 11. lipnja zbog više kaznenih djela koja su počinila tijekom 10 mjeseci: kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka odnosno računalne prijevare, kaznenog djela krivotvorenja isprave a za 30-godišnjaka i zbog kaznenog djela protiv imovine odnosno teške krađe. Sudac istrage odredio im je istražni zatvor.

Teško zdravstveno stanje

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 30-godišnjak točno neutvrđenog dana od 2. listopada 2020. do 16. lipnja 2021., u Karlovcu, Dugoj Resi, Zagrebu i Velikoj Gorici; s ciljem protupravnog prisvajanja znatnog novčanog iznosa od 680.000,00 kuna koja su 16. lipnja 2021. isplaćena kao naknada štete oštećeniku (brat osumnjičenog 20-godišnjaka); iskoristivši njegovu bespomoćnost i teško zdravstveno stanje, na točno neutvrđen način uzeo i za sebe zadržao debitnu karticu izdanu za tekući račun oštećenika i njegovu osobnu iskaznicu. Osnovano se sumnja da je njihovom uporabom, od 16. lipnja 2021. do 4. kolovoza 2021., s tekućeg računa oštećenika u više navrata podizao novac i plaćao raznu robu oštetivši ga za novčani iznos od ukupno 680.005.69 kuna - kažu u Općinskom državnom odvjetništvu.

Također, istražitelji smatraju da su osumnjičenici od 16. lipnja 2021. do 26. srpnja 2021., u Karlovcu, Dugoj Resi, Zagrebu i Velikoj Gorici; sukladno prethodnom dogovoru i u zajedništvu te s ciljem neovlaštenog stjecanja znatne nepripadajuće imovinske koristi; koristeći prethodno otuđenu debitnu karticu izdanu na ime brata osumnjičenog 20-godišnjaka, na bankomatima i POS uređajima u više navrata unijeli PIN oštećenikova tekućeg računa te podigli i u zajedničku korist zadržali ukupno 517.497,64 kune.

Osim toga, očito su u nekoliko navrata karticom plaćali kupnju u trgovačkim centrima, a sve bez znanja i suglasnosti vlasnika kartice, pri čemu se s poleđine kartice iščitavao magnetski zapis s podacima o izdavatelju i ovlaštenom korisniku kartice. Osnovano se sumnja da su 8. srpnja 2021. na, za sada, neutvrđenom bankomatu promijenili računalni podatak, odnosno pin oštećenikove kartice.

Otisci prstiju

To, nažalost, nije sve. Postoji osnovana sumnja da su 27. i 29. srpnja 2021. te 4. i 24. kolovoza 2021., u poštanskom uredu na području Krapinskih Toplica iskoristivši teško zdravstveno stanje oštećenika, naveli ga da stavljanjem otiska prsta ovjeri tri naloga za isplatu novca s njegovog tekućeg računa u ukupnom iznosu od 175.103,01 kunu i da stavljanjem otiska prsta ovjeri zahtjev za zatvaranje tekućeg računa.

Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu prihvatio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu i odredio istražni zatvor osumnjičenom 30-godišnjaku i 20-godišnjaku zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:25