OPET PREKINUTO SUĐENJE

POTPUNO DRUGAČIJI PARAVINJA Odsutan i zamišljen, nikome ne dobacuje. Prvi put se obratio odvjetnici...

Sibenik, 290115.Na Zupanijskom sudu u Sibeniku nastavlja se ponovljeno sudjenje Draganu Paravinji za tesko ubojstvo maloljetne Drnisanke Antonije Bilic.Na fotografiji: Dragan Paravinja.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX / Copyrighted

Glavna rasprava na ponovljenom suđenju Draganu Paravinji za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Drnišanke Antonije Bilić nije odmakla dalje od čitanja optužnice, javlja Slobodna Dalmacija.

Dapače, ni optužnica nije do kraja pročitana kada se Paravinja požalio na zdravstvene probleme zbog čega je sutkinja Nives Nikolac, predsjednica Sudskog vijeća u tom predmetu, prekinula raspravu i zatražila da se optuženom omogući zdravstveni pregled.

Nastavak, međutim, nije uslijedio, a novi, ranije dogovoreni termin ročišta zakazan je za petak, 30. siječnja. I ovog puta, inače, Paravinja je nastavio s uobičajenom praksom zlouporabe procesnog prava traženjem izuzeća suda.

Već nakon nekoliko minuta od početka rasprave koja je, kao što je poznato, i u ponovljenom suđenju zatvorena za javnost, Sudsko vijeće u praznoj je dvorani odlučivalo o njegovom zahtjevu i odbilo ga. Za to vrijeme Paravinja je u društvu pravosudnih policajaca, na sudskom hodniku čekao odluku.

Ovaj put je posve promijenio obrazac ponašanja. Umjesto drskog i arogantnog nastupa, u sudnici i ispred nje, činio se posve odsutnim i zamišljenim. Štoviše, za dobacivanje primjedbi nije iskoristio ni prisutnost medija kojima je bilo dopušteno snimanje u sudnici prije početka glavne rasprave.

Pognute glave, blijed, mršav i pogrbljen, sjedio je između pravosudnih policajaca, a u jednom se trenutku i obratio za pomoć šibenskoj odvjetnici Ankici Giljanović koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti. Do sada ju je uvijek ignorirao i javno obznanjivao kako je ne priznaje za svoju odvjetnicu. Posljednji put kad je izišao pred Sudsko vijeće, uostalom, tražio je i njezino izuzeće.

Inače, valja spomenuti da je sredinom listopada prošle godine, sutkinja Nikolac zatražila utvrđivanje Paravinjine raspravne sposobnosti nakon što se višekratno žalio na slabost i onemoćalost zbog odbijanja zatvorske hrane. Vještaci medicinske struke, međutim, utvrdili su da je i u fizičkom i u psihičkom pogledu raspravno sposoban, što je potvrdila i odvjetnica Giljanović.

Za podsjetiti je da se sudski postupak protiv Dragana Paravinje pred Županijskim sudom u Šibeniku ponavlja zbog odluke Vrhovnog suda kojom je djelomično ukinuta prvostupanjska presuda, javlja Slobodna Dalmacija.

Vrhovni sud u svojoj odluci, doduše, ne dvoji o Paravinjinoj krivnji za teško ubojstvo 17-godišnje djevojke iz Kričaka, no smatrao je da pokušaj silovanja tijekom sudskog postupka nije nedojbeno dokazan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:03