ŽRTVA PREVARANATA

POTRESNA ISPOVIJEST OPLJAČKANE GOSPOĐE IZ ZAGREBA Simpatičnoj Pauli oteli bunt keša od prodaje vikendice: 'Hrvala sam se s njima, ali su me odgurnuli'

 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon što su prošlog tjedna lažne bankarice ukrale gotovo pola milijuna kuna dvjema staricama, prevaranti su i ovaj tjedan nastavili vrebati zagrebačke umirovljenike. Posljednja u nizu našla se 82-godišnja Paula Lj. iz zagrebačkog naselja Botinca.

- Zvala me jedna žena i rekla da je iz policije i da su pronašli novac koji mi je ukraden prije dvije godine. Rekla je da će mi ga doći uručiti dvije osobe - prepričava nam 82-godišnja starica napad prevaranata koji su joj u utorak oko 13 sati iz kuće u Ulici kontese Nere u Botincu ukrali 20.000 eura.

- Novac sam dobila od prodaje vikendice. Trebala sam ga bolje sakriti. No, kuverta s novcem bila je na stolu. Hrvala sam se s njima, ali su me odgurnuli i pobjegli s trećim kompanjonom koji ih je čekao u autu iza ugla - ispričala nam je ova simpatična starica koja je navodno već četvrti put na meti pljačkaša.

- Toliko sam loše, jednostavno vam ne mogu reći što i kako su došli ni zašto sam im otvorila - prepričavala nam je i dalje potresena žrtva koja se nije mogla sjetiti prethodnih napada. Ipak, kroz maglu se prisjetila da su je prije otprilike godinu i pol slijedili dok se vraćala iz pošte.

- Držim vrata zaključana, ali naivna sam. Nisam mogla vjerovati da bi mi se tako nešto moglo dogoditi. Kriva sam, trebala sam bolje sakriti novac. Vjerojatno vam izgledam ćaknuto i sama se sada tako osjećam - snuždeno zaključuje starica.

Tijekom razgovora prišla nam je jedna susjeda i počela “napadati” staricu jer je stalno na meti prevaranata i lopova.

- Zašto to radite? Zašto ne pazite? Vi kao da im na tanjuru sve servirate. Zašto ne zovete policiju - upitala ju je susjeda, ali nije dobila povratni odgovor.

Da okorjeli zagrebački prevaranti i lopovi vrebaju žrtve kojima se vole iznova vraćati, svjedoči i slučaj 93-godišnje umirovljenice iz Stenjevca. Naime, prije godinu i pol dana ta se starica našla na meti istih pljačkaša koji su je naposljetku toliko prestrašili da je otišla živjeti u dom za umirovljenike. Nepoznati lopovi najprije su se predstavili kao prodavači. Dok joj je jedan objašnjavao što to navodno prodaju, drugi joj je iz stana ukrao nekoliko tisuća kuna.

Mjesec dana kasnije, nazvali su tu istu bakicu predstavivši se kao policija i najavili dolazak dvojice “službenika” koji će obaviti dodatan očevid. Dok je, prema provjerenom receptu, jedan žrtvu zapričavao, drugi je ponovno prošao po stanu i ukrao još nekoliko stotina tisuća kuna. Taman kad je shvatila da uopće nije niti prijavila prvu prijevaru policiji, isti ti lopovi su je nazvali i priznali joj da oni nisu nikakvi policajci i da su je sada opljačkali jer im nije dala “nekih 200 kuna”.

Kap koja je prelila čašu i zbog kojeg je na koncu napustila svoju kuću i otišla živjeti u starački dom bila je kada su joj jedne večeri najvjerojatnije isti lopovi provalili u stan i pobjegli s nepoznatom sumom novca.

Policija već zadnje dvije godine bilježi porast ovakvih zločina. Prevaranti se najčešće predstavljaju kao bankari koji popisuju novac, policija koja uzima otiske prstiju s novčanica, medicinske sestre koje nude masažu ili kao prodavači, pa čak i komunalci koji očitavaju brojila. Policija napominje da je u takvim slučajevima bitno samozaštitno ponašanje te je važno ne držati novac i druge vrijednosti na vidljivim mjestima. Ako vam netko nepoznat pokušava ući u stan, uvijek možete nazvati policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:20