OPISALA AGONIJU

Potresna priča žene koju je s djecom u Dugavama zatočio bivši partner: ‘Molim institucije da mi više ne pomažu‘

‘Zamolila bih Centar za socijalnu skrb da mi kažu zašto ne dolaze na ročišta i zašto su tražili ukidanje mjera zabrane približavanja‘
 Ranko Suvar/Cropix

Žena koju je u višesatnoj talačkoj krizi u Zagrebu s djecom u stanu zarobio bivši partner prije nekoliko dana progovorila je u srijedu za Dnevnik Nove TV. Kriza je srećom završila bez ozlijeđenih, a Zagrepčanka sad strahuje od njegova izlaska iz istražnog zatvora. Upozorila je i na niz propusta institucija koje je, kako tvrdi, nisu zaštitile.

- Problem s bivšim partnerom traje već godinu i pol, zapravo. Otkad sam se vratila iz sigurne kuće s djecom. Bivši suprug mi je u nekom trenu prijetio pištoljem. Poslije toga je pokušao samoozljeđivanje ispred moje zgrade istim tim pištoljem. Zatim sam ga prijavila za ugradnju GPS uređaja u auto radi čega je opet priveden. Nakon dva mjeseca je opet pušten tad je konstantno kršio mjere zabrane približavanja - kaže žena.

Kazala je i da institucije nisu pravodobno postupale.

- Ne nisu, pogotovo ne 3. siječnja kad mi je rečeno da ako nema tragova provale u stan, da sam ga vjerojatno ja pustila. Ako nisam ja, da su ga vjerojatno djeca pustila. Iako smo mi spavali u sobi, a on je bio u stanu. Nakon toga, s obzirom da je prijetio da će odvrnuti plinsku bocu molila sam policiju da dođe sa mnom u stan provjeriti je li sve u redu u stanu pa su mi rekli da pošaljem mamu od 75 godina da provjeri je li sve u redu s plinskom bocom i je li možda postavio bombu ili nešto slično.

Također, nije znala da je on u prosincu pušten na slobodu.

- Ne, nisam znala, nitko me o tome nije obavijestio. Da sam znala, vjerojatno bih poduzela neke druge mjere, sklonila bih se sama kao što sam i cijelo ljeto provela kod rodbine, jer sam isto igrom slučaja saznala da je pušten u sedmom mjesecu, o tome nisam bila obaviještena.

Potom je opisala što se dogodilo 15. siječnja.

- 15. siječnja sam ponovno zvala policiju jer sam dobila informaciju da je viđen u ulazu, ali inspektor koji je preuzeo slučaj nije bio na poslu pa mi je rečeno da nazovem drugi dan - kaže i dodaje kako ju je bilo strah čekati taj drugi dan.

- Pa cijelo vrijeme me strah, ali jednostavno sam se već navikla na to da mogu računati samo na sebe. Idući dan je bio pred vratima i čim sam ja otvorila vrata, on je upao u stan.

Policija je, kaže, nije obavijestila da je joj je bivši muž viđen u zgradi.

- Ne, to nije nitko spominjao, a na prigovor od 3. siječnja nije nitko odgovorio. U zadnjih godinu i pol slala sam prigovore policijskoj postaji, MUP-u, na ruke ministru Božinoviću, Poliklinici, Centru za socijalnu skrb, sudovima... Odgovori su uvijek isti, da nije bilo propusta, da je sve rađeno prema zakonu.

Nakon svega, institucijama više ne vjeruje.

- O institucijama mislim da od njih nema nikakve pomoći i da u ovakvim situacijama svojim postupanjem samo puno otežavaju žrtvi.

Protiv njezina bivšeg supruga, kaže, trenutno se vodi više postupaka, a niti u jednom nije donesena presuda.

- Sad trenutno vodimo pet postupaka. Prvi postupak traje godinu i 4 mjeseca i ne vidi se kraj, a drugi postupci još nisu ni započeli - kazala je i dodala kako se Centar za socijalnu skrb ne pojavljuje na ročištima.

- Centar za socijalnu skrb je upoznat apsolutno sa svime. Ako je moguće, ovim putem bih ih zamolila da mi odgovore na pitanje zašto se ne pojavljuju na ročištima i zašto su na sudu tražili za njega ukidanje mjera zabrane približavanja uz obrazloženje da bi mu trebalo ukinuti mjere zabrane prilaska u odnosu na djecu jer su djeca navikla živjeti u poremećenim odnosima - rekla je.

Od Centra, kaže, nije dobila nikakvu pomoć.

- Ne, nisam dobila njihovu pomoć... Oni uvijek isto kažu, da nisu dobili od policije, da ne znaju ništa, oni ne znaju jer njima nije sud javio... Zapravo, nitko nikom nije javio, nitko ništa ne zna.

Sad više ne vjeruje da je institucije mogu zaštititi.

- Ne, čak ih molim da mi više ne pomažu - kaže za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 03:23