TUGA U ZAGREBU

POTRESNI DETALJI TRAGEDIJE Dječak je bio sin medicinske sestre iz obližnje Klinike za dječje bolesti, jezivu vijest priopćili su joj usred dežurstva

 Goran Mehkek / CROPIX

Zašto se 15-godišnjak u ponedjeljak oko 18.40 popeo na vagon teretnog vlaka pri čemu ga je doslovce spržio strujni udar napona od 25.000 volti tek treba pokazati istraga. Policija utvrđuje kako se mladić iz Markuševca sa svojim prijateljem našao na Zapadnom kolodvoru i koji je bio razlog da se popne na vagon na V. kolosijeku.

Kako neslužbeno doznajemo, majka stradalog dječaka je medicinska sestra u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a kobnu večer bila je na dežurstvu i odrađivala smjenu kada su joj došli priopćiti jezivu vijest. Stradali srednjoškolac je upravo od majke na tisuće puta čuo upozorenja o opasnostima koje vrebaju prilikom penjanja na vagone, a svaki puta dodatno ga je upozoravala na rizik jer je u Klaićevu bolnicu četvero djece dovezeno s opsežnim opeklinama koje su zadobili prilikom slikanja selfija po vagonima.

Trenutna smrt

Ravnatelj Klinike dr. Zoran Bahtijarević, koji je potresen tragedijom, svake godine preko medija upozorava djecu i roditelje na opasnosti koje vrebaju uz vagone.

Prof. dr. sc. Dušan Zečević, umirovljeni predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku i stalni sudski vještak, rekao nam je kako je s obzirom na to da je dječak prema riječima bio živa buktinja, smrt bila trenutačna.

- Strujni udar trenutno blokira centar za disanje u mozgu i smrt je trenutačna. A kako je došlo i do karbonizacije, vjerojatno je dječak dodirnuo vodove visokog napona, ali to mogu samo pretpostavljati jer mi nisu poznate točne okolnosti stradavanja - ispričao nam je iskusni obducent.

Opasnosti

Odgovor smo potražili i u HŽ Infrastrukturi koja je odgovorna za željezničku mrežu u Hrvatskoj i koja njome upravlja:

- Na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru postavljene su oznake zabranjenih postupaka i upozorenja na opasnosti koje neodgovorni često kradu. Zid na Magazinskoj koji je bio i fizička zapreka bio je i srušen pa ga je HŽ Infrastruktura u nekoliko navrata sanirala. Osim obvezujućih znakova upozorenja, HŽ godinama provodi dvije preventivno-edukacijske akcije gdje se osmoškolce upoznaje s pravilnim ponašanjem uz prugu te opasnostima od strujnog udara koji prijeti pri penjanja na vagone, a suprotno od raširenog mišljenja, za nastanak strujnog udara uopće nije potrebno dodirnuti vod kontaktne mreže, jer područje opasnosti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:10