STRAVA NA KORNATIMA

Potresni detalji tragedije: S palube je valovi povukli u more, utopila se pred očima svoje majke

Majka utopljenice koja je također sudjelovala u izletu potvrdila je policiji da je do smrti njezine kćeri došlo nesretnim slučajem
 Srđan Vrančić/Cropix

Velika oluja koja je u utorak kasno poslijepodne harala diljem Jadrana bila je kobna za 35-godišnju Njemicu dok je uživala u čarima Jadrana tijekom organiziranog ronjenja kod otoka Levrnake u Kornatima.

Oko 19 sati, naime, iznenada se podiglo nevrijeme. S nekoliko njemačkih državljana je započela izron s dubine od 30 metara. I dok su se ostali, čim su se popeli na palubu, na istoj uspjeli zadržati unatoč valovima, nesretna 35-godišnjakinja je pala u more čim je na palubu stala.

Valovi su je bacali dok se pokušavala popeti nazad na palubu, međutim, nagutala se mora. Nemila tragedija odvijala se, kako neslužbeno doznajemo, pred očima utopljeničine majke, a iako su joj svi s broda pokušavali pomoći, svaki trud je bio uzaludan. Oko 22 sata dežurni je patolog potvrdio smrt, a obdukcija je pokazala da je smrt nastupila utapanjem.

Obavijestili DORH

O tragičnom događaju policija je odmah obavijestila nadležno Državno odvjetništvo, no prema riječima glasnogovornice PU šibensko-kninske Marice Kosor, javnost o nesreći nije odmah izviještena jer smrt turistice nije nastupila pod sumnjivim okolnostima.

Prema onom što je policija do sada utvrdila, čini se da se 35-godišnjakinja poskliznula s palube u more odmah nakon što je izronila i zakoračila na palubu. Splet nesretnih okolnosti i nevrijeme su dodatno učinili svoje - djevojka se onako preplašena i dezorijentirana u moru nažalost nagutala vode te je dežurni patolog mogao ustanoviti samo smrt.

Prema izvješću PU šibensko-kninske, nesreća se dogodila između 18.30 i 19 sati, a policija je izašla na intervenciju oko 19.30 sati, nakon što ih je o tragediji izvijestila služba Hitne pomoći.

Dodatne informacije o nemilom događaju s nama je podijelio Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan, čijim je brodom organiziran hitni medicinski prijevoz tijela nesretne Njemice u Opću šibensku bolnicu.

Neslužbeno, prema riječima kaptana Baljkasa, majka nesretne utopljenice koja je također sudjelovala u ronilačkom izletu prometnutom u tragediju, potvrdila je policiji kako je smrt njezine kćeri nastupila nesretnim slučajem, tako da je glatko uklonjena sumnja u eventualnu nemarnost organizatora.

Ne treba zanemariti niti se začuditi strahu i panici nastalima u ronilačkom brodu zbog nagle promjene vremena, napominje lučki kapetan. Izlet je započeo u ozračju puno povoljnijih meteoroloških uvjeta i doslovce je trebalo bježati od nevere koja je poharala Jadran.

Izvještaj inspektora

Registrirana tvrtka koja je organizator ronjenja, otkriva dalje Baljkas, već dugo vremena djeluje na šibenskom području i dosad u radu nikad nije imala propusta. Ronilačke boce poslane su na vještačenje u Split - što je također neslužbena informacija, a inspekcija Lučke kapetanije pregledala je dnevnik ronjenja i ostale dokumente koje ronilačke ekskurzije trebaju imati.

- Izvještaj inspektora još mi nije došao na stol, no ukoliko bude utvrđena kakva nepravilnost, ona ničim ne može utjecati na činjenice o okolnostima te nesreće. Majke uostalom, nikad ne lažu u takvim situacijama - zaključio je kapetan Baljkas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:10