PRESUDA

Potvrđena 21 godina zatvora jer je ubio nepoznatog čovjeka i ukrao mu traktor

Žrtvi je prišao s leđa, iz automatske puške ispalio četiri hica, a potom se udaljio s traktorom i odvezao iz Hrvatske
Ilustracija
 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Vrhovni sud potvrdio presudu vukovarskog Županijskog suda kojom je na 21 godinu zatvora osuđen muškarac okrivljen da je 2002. na njivi ubio s leđa nepoznatog čovjeka kako bi mu oduzeo traktor.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je vukovarski sud nakon dopuštene obnove postupka u cijelosti ostavio na snazi prijašnju osuđujuću pravomoćnu presuda, izvijestio je Vrhovni sud.

Optuženik je prema presudi s leđa prišao žrtvi u koju je iz automatske puške ispalio četiri hica, a potom se udaljio s traktorom i odvezao iz Hrvatske. Osuđen je i jer je dan ranije ukrao automobil s kojim je otišao do dva skladišta pilane iz kojih je ukrao razne predmete i alat.

Suđeno mu je u odsutnosti te je proglašen krivim za teško ubojstvo i tešku krađu, a 2019., nakon što je izručen iz druge države, dopuštena mu je obnova postupka.

Vrhovni sud je zaključio da je prvostupanjski sud odlukom da održi na snazi prijašnju pravomoćnu osuđujuću presudu pravilno ostavio na snazi i dio koji se odnosi na kaznu.

Kao olakotna okolnost cijenjena je optuženikova mladost jer je djela počinio u dobi 22 godine, a kao otegotne visoki stupanj kriminalne volje, iskazana beskrupuloznost i bešćutnost jer je u žrtvu s leđa ispucao četiri projektila dok je orala njivu.

Optuženik do tada nikada nije vidio žrtvu niti ju je poznavao, a nakon ubojstva tijelo je odvukao u odvodni kanal i pokrio granama, utvrdio je sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 14:42