PRVI SLUČAJ EPPO-a

Potvrđena optužnica protiv Peteka, Barišića i Grgića za kaznena djela mita i zlouporabe položaja

Riječ je o četiri slučaja koja su povezana s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura

Dražen Barišić, Krešo Petek i Vinko Grgić

 Cropix

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu Ureda europskog tužitelja EPPO protiv poduzetnika Kreše Peteka, bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i ostalih, koje se tereti za kaznena djela mita i zlouporabe položaja.

U tom postupku s tužiteljstvom se već nagodilo troje optuženika. Bila je to prva veća optužnica.

Naime, riječ je o predmetu koji je započeo Uskok, da bi ga zatim, nakon što je u Zagrebu osnovan ured EPPO-a, preuzeli europski tužitelji budući da je utvrđeno da je nekoliko zloporaba napravljeno na štetu europskih fondova. Upravo zbog te promjene nadležnosti, obrana je smatrala kako su te prve radnje koje je radio Uskok nezakonite, no Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda im nije dalo za pravo.

Grgića, Barišića, te još 10 osoba, među kojima je i Krešo Petek, osumnjičenik u aferi Janaf, EPPO tereti za, kako navode, kaznena djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. Riječ je o četiri slučaja koja su povezana s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Nakon što je potvrđena optužnica odvjetnik Fran Olujić, branitelj Vinka Grgića je rekao u izjavi novinarima:

- Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu što je bilo za očekivati nakon što je vijeće Visokog kaznenog suda odbilo žalbe za izdvajanje dokaza. Ukratko, vijeće je reklo da svi prigovori koje je obrana postavljala na sjednici optužnog vijeća nisu posao optužnog vijeća nego je to nešto što će se utvrđivati tijekom glavne rasprave. U odnosu na mog klijenta mogu reći da se mi suđenja ne bojimo i tek sad ulazimo u onu fazu postupka u kojoj ćemo moći ravnopravno isticati kako naše teze, tako i dokazne prijedloge - rekao je Olujić.

Na pitanje kad bi se mogao očekivati početak suđenja, Olujić je rekao da je sasvim izvjesno da to neće biti prije rujna jer sad spis ide sucu koji će voditi raspravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:12