HOROR

POTVRĐENA OPTUŽNICA U SLUČAJU KOJI JE ZAPREPASTIO HRVATSKU Sina poznatog zadarskog liječnika i njegova prijatelja terete za silovanje djevojke

Ilustracija
 Getty Images/iStockphoto

Županijski sud u Zadru potvrdio je 4. travnja optužnicu Županijskog državnog odvjetništva protiv 22-godišnjaka i 23-godišnjaka iz Zadra zbog silovanja 22-godišnje Zadranke 29. srpnja prošle godine u jednom zadarskom parku te u osobnom automobilu, piše Slobodna Dalmacija.

Dvojica mladića optužena su za teško kazneno djelo protiv spolne slobode počinjeno na štetu 22-godišnje djevojke "zajedno s jednim ili više počinitelja pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji".

22-godišnjak je optužen i za spolni snošaj bez pristanka te za krađu - djevojci je otuđio i mobitel.

- Formiran je raspravni spis i dodijeljen u rad raspravnom sucu te se očekuje zakazivanje rasprave, potvrdio je sudac Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Slučaj dvostrukog silovanja Zadranke ljetos je snažno odjeknuo poglavito zbog činjenice što je prvooptuženi sin uglednog zadarskog liječnika, a samo nekoliko dana nakon događaja, prije nego što je svoj iskaz dala državnom odvjetniku, silovana djevojka je svoje traumatično iskustvo iznijela u Slobodnoj Dalmaciji.

Prema sadržaju potvrđene optužnice, čini se da je sve što je tada rekla za novine, opisujući detaljno grozote koje su joj se dogodile, sada u optužnom aktu, i to drugom po redu.

Naime, prva nepravomoćna optužnica podignuta je 20. studenoga 2018., ali je optužno vijeće Županijskog suda optužnicu vratilo na doradu, "radi boljeg razjašnjavanja stvari" i provođenja psihijatrijskog vještačenja okrivljenih i oštećenice, na čemu je inzistirala obrana.

Vještačenja su pokazala da su obojica mladića bila trijezna i prisebna, da nisu bili pod utjecajem alkohola i droga, odnosno da nemaju poremećaj duševnog zdravlja te da su bili svjesni stanja u kojem je bila žrtva. Za djevojku je utvrđeno da je imala oko 2,25 promila alkohola, odnosno da je bila na granici između pijanog i teškog pijanog stanja, da je nakon traumatičnog događaja osoba s emocionalnim poremećajem ličnosti i poremećajem prilagodbe te ima dijagnosticirani PTSP, ali da u njenom iskazu nije nađeno elemenata koji bi dovodili u pitanje njezin kapacitet za vjerodostojan iskaz. Županijski odvjetnik potom je 26. veljače 2019. podigao novu optužnicu, sada pravomoćnu.

Unatoč tome, optuženi pred sucem istrage nisu priznali odgovornost za silovanje, a branitelji su inzistirali na odbacivanju optužnice.

Podsjetimo, mučna priča dogodila se noću, u nedjelju 29. srpnja. Djevojka sitne građe te je večeri nakon posla u ugostiteljskom objektu na Poluotoku, otišla na piće u Varoši. Popila je dva pića pa se pridružila društvu vršnjaka za susjednim stolom, na njihov poziv.

Poznavala je jednog od njih pet, a među njima je bio i njen budući silovatelj. Tu je popila još jednu whisky colu, nakon koje ju je uhvatila mučnina. Bila je pijana, navodno prvi put u životu, jer tog dana gotovo ništa nije jela. Alkohol je brzo savladao djevojku od 46 kilograma. Društvo se nastavilo zabavljati na rivi, gdje se djevojka "spetljala" s prvooptuženim. U početku joj se svidio, čak su se i poljubili, no čitavo vrijeme je imala mučninu i počela je povraćati. Na rivi je s njim još pila pivo i votku. Zamolila ga je da je odvede kući, on ju je uzeo za ruku i poveo u obližnji Kapetanski park na Citadeli. Tu ju je, prema njenoj priči, prvi put silovao, iako mu nije pružala otpor jer je jedva stajala na nogama.

Potom je pozvao prijatelja s automobilom u namjeri da je odveze kući, no umjesto kući djevojku su odveli u Arbanase gdje je provooptuženi "ponudio" pijanu djevojku svom prijatelju. Iako višestruko krupniji od nje, drugooptuženi nije uspio natjerati djevojku da ga oralno zadovolji. Prvooptuženi je onda djevojci predložio seks u troje. "To bi ti bila avantura života", kazao joj je i nakon toga je prisilio na oralni seks.

Poslije su je odvezli kući, a djevojka je slučaj prijavila policiji istog dana, nakon što je prijateljicama s posla ispričala što se dogodilo. U prvi tren nije htjela ići na policiju jer je osjećala stid, no prijateljice su bez njenog znanja o svemu obavijestile njenog brata i roditelje. Brat je krenuo u potragu za počiniteljima, jer ih je poznavao, a djevojka je uz pratnju roditelja otišla na policiju.

Policija je privela dvojac, a sudac istrage im je odredio jednomjesečni zatvor.

Bolnički liječnici su utvrdili 30. srpnja da je djevojka imala seksualni napad tjelesnom silom zbog čega joj je prepisana terapija antibioticima te postkoitalna kontracepcija. Preporučeno joj je i savjetovanje za psihološku potporu, a na tijelu joj nisu pronađeni znakovi samoobrane.

Mjesec dana poslije, djevojka se dobrovoljno javila u Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je ustanovljeno da ima učestale napade panike, da nema apetita, da je iscrpljena, da ima osjećaj kao da nestaje, da ima paralizu u snu i sanja počinitelje. U nekoliko navrata tijekom boravka u Vrapču djevojka se i samoozljeđivala. Psihijatri su zabilježili da ne može jesti, ne može sebe dovesti u red, ne može funkcionirati, po cijele dane leži u krevetu. Više puta ju je skoro auto pogazio na cesti jer bi se "zamrzla" kad bi vidjela da ide auto.

- Žao mi je njegovog tate jer je odličan doktor - kazala je djevojka ljetos za "Slobodnu".

- Meni nije trebao, ali od drugih ljudi čula sam o njemu sve najbolje. Ne bih htjela da on bude na lošem glasu jer ga sin nije slušao u životu. Da ga je slušao, bio bi pametniji - rekla je i opisala stanje u kojem se tada nalazila:

- Osjećam se van sebe. Da ispred mene sad padne bomba, ne bih mogla reagirati. U sebi nemam emocija. Ne da mi se družiti s ljudima, strašno me živciraju. Jako me strah. Želim plakati, ali ne mogu. Iz mene su iščupali svaku moguću emociju, a ostavili jad i mržnju. Ništa drugo. Želim jednog dana imati dijete. Želim imati normalan život. Želim vjerovati nekoj osobi. Sada, sada nemam potrebe ni za čim. Ne sviđam se sama sebi. Na svoje tijelo gledam kao na alat. Znam da mi je izraz lica od te večeri drukčiji. Ne prepoznajem se. U meni je druga energija. Nisam više ista osoba...

Inače, drugooptuženi je u trenutku kada se dogodilo nedjelo za koje ga terete bio pod pravomoćnom uvjetnom presudom za pokušaj iznude, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:49