DVOJICI 20 GODINA

Potvrđena presuda za ubojstvo u Savskoj: Dokaze je prikupio hrvatski CSI, zanimljivo je tko su bili ključni svjedoci

Počinitelje su snimile nadzorne kamere Mlinara, Teacher‘s Puba, Ministarstva branitelja i HAC-a

Snimka s jedne od nadzornih kamera koja je snimila sumnjivce u noći ubojstva, a one su bile krunski dokazi da su ubojice bile u Savskoj neposredno prije zločina

Bilo je to ubojstvo koje je riješeno pomoću CSI dokaza, a ključni su bili nijemi svjedoci, nadzorne kamere iz Mlinara na Savskoj cesti 120, gradske nadzorne kamere koje pokrivaju Savsku cestu kod Ministarstva branitelja na Trgu Nevenke Topalušić, kamere iz Teacher‘s Puba na Savskoj, Ministarstva branitelja, snimke kamera HAC-a, ispisi prelazaka granice.

Sada je Vrhovni sud "zaključio slučaj" i potvrdio prvostupanjsku presudu za teško ubojstvo 80-godišnjeg Aleksandra Kurtovića, koji je nasmrt pretučen u odvojenom objektu kuće na Savskoj 76. Ivanu Todoroviću (53) i Slobodanu Braueru (35), državljanima Srbije, kojima se sudilo u odsutnosti, potvrđena je presuda od 20 godina zatvora, dok je Slavku Todoroviću (57), potvrđena oslobađajuća presuda.

Brutalno premlaćivanje

Vrhovni sud odbio je kao neosnovane žalbe odvjetnika Ivana Todorovića i Slobodana Brauera, koji se sada zove Emilio Nikolić, a dao je i za pravo branitelju Slavka Todorovića, odvjetniku Nenadu Škari, koji je tvrdio da njegov branjenik nije kriv, što je uspio dokazati i u prvostupanjskoj presudi. Slavko Todorović bio je ujedno jedini protagonist tog teškog zločina, koji je bio dostupan hrvatskom pravosuđu jer je u kolovozu 2019. uhićen na graničnom prijelazu Macelj prilikom ulaska u Hrvatsku.

Todorović i Brauer su 7. ožujka 2019., u 00.30, došli u kuću Milana Kurtovića (80) na Savskoj cesti 76 u Zagrebu, u kojoj su bili i dan ranije. Tražili su ga da im posudi novac, no on je kazao kako ga nema te ih je odveo svom bratu Aleksandru Kurtoviću (81), koji je živio na istoj adresi. Kurtović im je odbio dati novac, pa su ga Ivan Todorović i Brauer, brutalno premlatili. Zavezali su mu ruke i noge užetom i remenom, nakon čega su ga izudarali s tupo-tvrdim predmetom po glavi i tijelu, zadavši mu najmanje deset udaraca. Glavom su mu udarali o pod, stiskali su ga za vrat, sjedili su mu na prsima, sve to vrijeme tražeći ga da im da novac. Nakon toga, ispreturali su njegov stan te otišli, jer novac nisu našli. Prema optužnici, Slavko Todorović je za to vrijeme bio u dijelu kuće s Milanom Kurtovićem te ga je sprečavao da pomogne bratu. Aleksandar Kurtović preminuo je od ozljeda 25. lipnja 2019. godine

Četiri godine nedostupni

Vrhovni sud ocijenio je da je prvostupanjski sud savjesno i iscrpno proveo dokazni postupak, ali i kako im je odmjerio primjerenu kaznu, iako su se na njezinu visinu žalili i državni odvjetnik i branitelji dvojice osuđenika. Ocijenjeno je da je primjerena te kako je osuđenom dvojcu bešćutni zločin dokazan. U prvostupanjskoj presudi sutkinja Rahela Valentić je rekla: "Cijeli događaj počeo je pletenjem mreže sazdane od ljudske pohlepe, bešćutnosti i beskrupuloznosti...". Hoće li ruka pravde ikad stići dvojicu osuđenih drugo je pitanje, jer oni već više od četiri godine izmiču pravdi, unatoč tjeralicama i promjenama identiteta. Slobodan Brauer sada se zove Emilio Nikolić, a prije se zvao i Slobodan Arifović i Slobodan Jovanović. Ivan Todorović se zvao i Ivan Milić i Marko Todorović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:18