ZLOČIN NA JADRANU

POVIJEST UBOJSTAVA TURISTA U HRVATSKOJ Uglavnom su počinitelji stranci, a izuzetak je brutalan slučaj iz Poreča iz 2005. godine

 
Marko Rajković (lijevo) i Piotr Pawel Pawlak (desno)
 Arhiva CROPIX

Premda ubojstva stranih turista u Hrvatskoj srećom nisu česta, ipak se događaju, a počinitelji su vrlo često također stranci.

Izuzetak je ubojstvo Britanca Petera Anthonyja Rushtona, kojeg su 2005. ubila dvojica mladića iz Poreča - Marko Rajković i Marko Buršić.

Rushtona su pretukli, uzeli mu novčanik i zlatni lančić, te misleći da je mrtav, onesviještenoga stavili u čamac i odvezli ga na otvoreno more. Tamo su mu na tijelo zavezali utege i bacili ga iz čamca. Rajković i Buršić osuđeni su na 14, odnosno 12 godina zatvora.

U brutalnome incidentu koji se dogodio pokraj Sućurja na Hvaru, u rujnu 2008. smrtno je stradao poljski skiper 35-godišnji Pavel Wydrowsky, a za njegovu su smrt bila osumnjičena trojica njegovih sunarodnjaka s kojima je bio na brodu.

Prema nalazima istrage, Wydrowsky je napao svoje sunarodnjake izbovši dvojicu nožem, da bi ga oni zatim pretukli i vezali. No, Wydrowsky je umro od zatajenja srca, a trojica Poljaka osumnjičena su da su prouzročila smrt iz nehaja.

U lipnju 2017. posada njemačke jedrilice u moru je pronašla iscrpljenoga poljskoga turista Piotra Pawela Pawlaka, a nakon poziva policiji ubrzo je u moru pronađeno i beživotno tijelo njegove djevojke Jolante Magdalene Adamczuk.

Pawlak je ispričao kako je djevojka pala u more dok je on popravljao motor te da je vidjevši da se ona utapa, i on skočio za njom u more, međutim nije je uspio spasiti a njegov brod su odnijele struje. Međutim, obdukcijom je utvrđeno da je žena teško pretučena pa je optužen za ubojstvo.

Pula,021006-crn-
Presuda trojici za ubojstvo engleskog turista Petera Antonyja Rushtona. Marko Rajkovic, Amir Kovacevic i Marko Bursic
Foto: Goran sebelic
Goran Šebelić / CROPIX
Pula, 2006. Presuda za ubojstvo engleskog turista Petera Antonyja Rushtona

Pojačana aktivnost tajnih službi

Grad Novalja za sigurnost tijekom sezone izdvaja velika sredstva, ali i ulaže velike napore.

Gradonačelnik Ante Dabo kaže da je upravo zbog toga, ali i specifičnih gostiju, njihov grad vrlo zahtjevan.

Svaki dan nekoliko stotina ljudi, što zaštitara, što policije, zaduženo je za red, a pojačana je i aktivnost tajnih službi.

Gradonačelnik Novalje iskreno vjeruje da ova velika tragedija neće umanjiti osjećaj sigurnosti u njegovu gradu. (M. Pušić)

Prije pet godina u uvali Zrće ubijen 62-godišnji profesor tjelesnog iz Zagreba. Ubojica nikada nije pronađen

"Kalypso" je jedan od nekoliko klubova na Zrću koji tvore najpoznatiju hrvatsku ljetnu destinaciju za partijanere. Klub je ovih dana domaćin superpopularnog HideOut festivala, kada, sada već tradicionalno, na tisuće mladih Britanaca dolazi u Novalju na ludi i često raskalašeni provod. Da je u noći s utorka na srijedu tako i bilo, pokazuju tragovi: odbačeni prezervativi, prazne vrećice droge i ampule s plinom, na Zrću kažu da je u pitanju helij, piše Slobodna Dalmacija.

- Od svih gostiju koji dolaze na Zrće Englezi su najgori. To su turisti visoke platežne moći, a većina njih konstantno je drogirana. Čudi nas da se ovakvo što nije i prije dogodilo - kažu nam momci koji se bave iznajmljivanjem plažnih rekvizita.

O samom događaju ne znaju puno. Čuli su ono što se priča, ali sam događaj nije ih iznenadio. Na Zrću policija svake godine ima pune ruke posla, zadnjih godina zaredale su velike racije zbog otvorene konzumacije raznih droga, no nitko se ne sjeća da se dogodilo slično ubojstvo.

Prije pet godina u uvali Zrće pronađen je 62-godišnji profesor tjelesnog odgoja iz Zagreba. Bio je nasmrt pretučen tupim predmetom po glavi, no počinitelj, ili više njih, nikad nije pronađen. (Iva Ivanac/Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:08