VATRENE ULICE

POZADINA VALA KRIMINALA NA SPLITSKOM ASFALTU Lome se kosti, propucavaju, pale i otimaju auti ženama koje se povezuje s utjecajnim akterima podzemlja

 Vojko Bašić / CROPIX

U Splitu policiji gori pod petama, doslovno, u pet dana je podmetnut plamen pod dva automobila čije vlasnice su preko svojih bivših partnera povezane s osobama iz kriminalnog miljea. Navedena dva požara su došla nakon tri incidenta od početka godine u kojima su mete napada bile ženske osobe čiji partneri su ili u istražnom zatvoru ili van države, piše Slobodna Dalmacija.

Riješen je tek jedan slučaj, pucanje na Mercedes Višnje Giljanović (35), supruge Ivana Giljanovića (37) Gilje, osuđivanog zbog iznuda, a trenutno na splitskom sudu odgovara na optužbe za pokušaj ubojstva Marka Bekavca. Nakon uhićenja organizirane zločinačke skupine Željka Rajića uz gomilu ostalih kaznenih djela za koja su prijavljeni, pribrojeno je i propucavanje vozila Višnje Giljanović u siječnju ove godine u Okrugu Gornjem.

Ostale četiri “sačekuše” i paljevine još nisu riješene. Neupućeni čitatelj bi kazao kako je prerano da se riješi noćašnje podmetanje požara na vozilo u Vinkovačkoj ulici, na splitskom predjelu Sućidar. Međutim, činjenica je da je vlasnica Golfa sedmice B.R. (38) već drugi put žrtva.

Prije tri i pol mjeseca su je sačekala dvojica muškaraca na području Solina gdje živi i premlatili je. Zadali su joj frakture obje noge, desne ruke i kosti lica. U splitskoj bolnici na Firulama je par dana nakon što je iz Jedinice intenzivnog lječenja smještena na Odjel nepoznati muškarac pokušao ući u njenu sobu. Taj incident nije shvaćen ozbiljno i nije dobila nikakav vid zaštite.

Nakon niza operacija otpuštena je iz bolnice te je otišla kod roditelja u Vinkovačku ulicu u Splitu na oporavak. Dok se čekalo da inspektori zaduženi za slučaj privedu makar jednog sumnjivca jer je B.R. jasno rekla policiji na koga sumnja i koja je pozadina napada na nju, pokazalo se kako njeni progonitelji nisu tako inertni. U noći sa subote na nedjelju, oko 4.15 sati su podmetnuli vatru pod prednji dio njenog automobila.

Uz očite znakove podmetanja požara, kraj Golfa je nađena i teleskopska palica. Nedjeljno jutro je tim Službe za očevid i kriminalističku tehniku PU splitsko-dalmatinske proveo u Vinkovačkoj ulici uzimajući tragove sa zapaljenog Golfa. Hoće li paljevina potaknuti intenzivnije napore u potrazi za nasilnicima koji su polomili B.R., pokazat će vrijeme.

Pojedinci kažu kako policija nije ni rješavala napad na 38-godišnjakinju jer je do veljače ove godine bila u izvanbračnoj vezi s Igorom Dokićem (44), Solinjaninom poznatim po prijekoj naravi i bogatom dosjeu.

- Žene koje biraju partnere iz tog miljea za policiju su građani drugog reda što se tiče rješavanja kaznenih djela na njihovu štetu - upućeno je za Slobodnu Dalmaciju objasnila jedna od gošći kafića na obližnjoj tržnici, nedaleko od očevida na zapaljenom golfu.

Hoće li takav princip primijeniti i na rješavanje paljevine BMW-a na Mejašima u noći s utorka na srijedu ovog tjedna? Vlasnica vozila je P.M. (31), a bila je u vezi s Antom Prnjakom (34), profesionalnim vojnikom iz Kljaka koji se nakon te karijere dao u dilanje kokaina i iznude. Njih dvoje su već bili raskinuli kada ga je na splitskom TTS-u likvidirao Liridon Beriša (27) iz Stobreča kojem se trenutno sudi za to ubojstvo.

Upravo stoga se s njihovim odnosom ne povezuju motivi paljevine BMW-a. Netko joj je tijekom noći na prednji lijevi kotač automobila splitskih registarskih oznaka ​prolio zapaljivu tekućinu, koju je potom zapalio. Požar je oštetio podvozje automobila, prednje vjetrobransko staklo, poklopac motora i cijeli lijevi dio vozila. Upravo kao i na Golfu u Vinkovačkoj.

Osim lomljenja kostiju, propucavanja i paljevina vozila, u Splitu je prije mjesec dana zabilježena i otmica automobila, vlasnice iz istog miljea. Polovicom rujna je pod prijetnjom pištoljem na splitskim Brdima otet Renault Petri Rašidagić (47), supruzi Damira Rašidagića (38), trenutno u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama pod optužbom zbog dilanja i premlaćivanja jedne osobe.

Rašidagić je iz Vela Luke, odakle mu je i supruga, a poznat je, kako tvrdi Slobodna Dalmacija, kao osoba koja je preuzela narko tržište u Korčuli nakon uhićenja Jakše Cvitanovića Cvika. Kasnije se, piše Slobodna, proširio na splitsko područje gdje je nastavio raditi do uhićenja u lipnju ove godine kada mu je otkriveno skladište droge i oružja na Pazdigradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:20