BUKTINJA U OSIJEKU

Požar pod nadzorom, epidemiolog savjetuje da se ne jede hrana iz vrtova, stožer civilne zaštite izdao novu preporuku

Nastavu za danas su otkazale škole s područja Antunovca, Ernestinova, Laslova...

Snimka požara iz zraka

 Osječko-baranjska županija

Ključni događaji:

- veliki požar u Osijeku

- buknuo je nešto poslije ponoći u pogonu tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest

- gori plastika uskladištena na otvorenom prostoru

- riječ je o nekoliko tisuća kvadratnih metara

- šef Stožera Civilne zaštite grada Osijeka: Ovo je požar nezapamćenih razmjera na području Osijeka

- za šire područje grada Osijeka poslana je SRUUK poruka kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja nastalih plinova

- nastava u školama u Gradu Osijeku nije odgođena, no neće je imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki

- ozlijeđena trojica vatrogasaca, jedan teže


NOVO 21:44 - Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdaje preporuku za obustavu rada tvrtki u Industrijskoj zoni Antunovac, sutra 5. listopada. Više informacija sutra nakon mjerenja kakvoće zraka.


20:02 U centru Osijeka, na Trgu Ante Starčevića, kao i u prigradskom naselju Brijest, koje je praktički naslonjeno na tvornicu Drava International u kojoj je izbio veliki požar otpadne plastike, nema onečišćenja zraka. Pokazalo je to prvo mjerenje kvalitete zraka na ove dvije osječke lokacije koje je odrađeno u srijedu uvečer.

image

Osijek mjerenje

ObŽ/

Mobilni tim stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘‘Andrija Štampar‘‘ stigao je u Osijek s pokretnim mjernim stanicama te su obavili mjerenje koje je pokazalo da na tim lokacijama nema onečišćenja. No, pri tome treba istaknuti da središte Osijeka, kao i Brijest nisu bili na putanji gustog dima koji je cijeloga dana sukljao s požarišta u smjeru jugozapadno od Osijeka, ali ipak raduje što u neposrednoj blizini požarišta, u Brijestu, nema onečišćenja. Slijede mjerenja u mjestima koja su bila i još uvijek su najviše zahvaćena gustim dimom, u Antunovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu, Vuki...

image

Osijek mjerenje

ObŽ/

19:30 - Voditelj službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i član kriznog stožera Nikola Kraljik preporučio je tamošnjim stanovnicima da ne jedu voće i povrće koje uzgajaju zbog opasnosti od mogućeg onečišćenja, piše danas.hr.

- U takvim trenucima kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike, diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti ne samo zrak nego i tlo. Te će čestice pasti i zadržavati se na njemu stoga je preporuka da one namirnice koje uzgajaju u svojim vrtovima i voćnjacima ne konzumiraju, rekao je za Danas.hr.


18:28 Iz tvrtke "Drava International" o požaru u njihovoj tvrtki oglasili su se u srijedu poslijepodne. Više pročitajte OVDJE


18:17 Situacija na požarištu osječke tvrtke za preradu i skladištenje plastike "Drava Internacional" puno je bolja, izvijestila je u srijedu popodne Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) dok se u bolnici doznaje da je teže ozlijeđeni vatrogasac operiran i da je izvan životne opasnosti.

"Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede, izvijestila je HVZ.

"Treći ozlijeđeni vatrogasac je stabilno", rekla je za HRT pročelnica OHBP-a KBC-a Osijek Vedrana Makarović, navodeći da je operacija prošla u redu, da je pacijent stabilan i izvan životne opasnosti.

Veliki požar planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike "Drave International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Crni dim još uvijek suklja iznad požarišta ali ga po riječima očevidaca ima nešto manje.


18:10 Prema informacijama iz JVP Osijek, požar je lokaliziran i pod nadzorom. Još uvijek je u tijeku aktivno gašenje, kao i natapanje površina s plastikom. Dežurni vatrogasci iz JVP Osijek na terenu ostaju čitavu noć.


17:47 "Situacija se smiruje, radimo u dvije grupe. Radimo s novim sredstvom za gašenje i pokušavamo ugasiti taj dio koji se još dimi.

Što se tiče industrijskog pogona, obranili smo ga noćas s velikim trudom svih vatrogasaca gdje nas je bilo 184 sa 78 vozila i moram svim vatrogascima izraziti zahvalnost za intervenciju", rekao je za RTL glavni vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije, Zoran Pakšec.

"Što se tiče nove upotrebe robota, upotrijebili smo ga noćas prvi put u suradnji s Civilnom zaštitom jer s ljudskim snagama nismo mogli ući u srž požara.

U ovom trenutku vjetar nam stvara najveći problem, prati nas sa sjevera već 15. sat i otežava nam posao. Očekujem kroz nekih tri sata da ćemo smiriti dio otvorenog plamena tako da ćemo u noć ući s dežurstvom", dodao je Pakšec.


17:16 Zbog požara u tvornici za preradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest, u četvrtak nastave neće biti u osnovnim školama u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Šodolovcima i Laslovu te u osječkoj Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi.

Odlučio je tako Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, a odluka je objavljena na mrežnim stranicama županije.

Već u srijedu ujutro privremeno je obustavljen rad u nekim školama koje se nalaze na trasi iznad koje se nadvio gust dim nakon noćašnjeg požara.

Kako stoji u objavi, i dalje će se pratiti tijek događaja, te sukladno preporukama Stožera dogovarat će se daljnji koraci o kojima će pravodobno izvijestiti škole.


17:15 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može isključiti štetan utjecaj tih tvari na poljoprivredna zemljišta i životinje te će nadležne službe čim bude moguće obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti.

Novinari su nakon sjednice Vlade ministricu pitali o mogućim posljedicama požara i upozorenjima toksikologa da se vrlo opasne čestice mogu zadržavati u tlu i tri godine te kako će to utjecati na poljoprivredne kulture i životinje koje se tamo uzgajaju.

Vučković je kazala kako su je iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu jutros izvijestili o potencijalnim posljedicama požara koji nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može nikako isključiti štetan utjecaj tvari na poljoprivredno zemljište, a poslije moguće i na i životinje.

"Stoga će čim prije i čim to bude moguće Centar za sigurnost hrane u okviru Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu zajedno s drugim službama obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti", istaknula je.

Na pitanje kako možemo biti sigurni da ta hrana neće u sljedećim danima završiti na tržnicama ili u nekim trgovinama Vučković je odgovorila "pričekat ćemo cjelovito prvo izvješće Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i preporuke".

"Naš se sustav kontrolira na više razina, postoji ozbiljna suradnja između Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, o svemu se javnost izvještava pa neće ni ovog puta biti nedostataka", istaknula je Vučković.


15:32 - Teško stradali vatrogasac u osječkom požaru trenutačno je stabilno i liječi se u jedinici intenzivne skrbi KBC-a Osijek. Vatrogasac je pao u rastopljenu plastiku i tako zadobio opekline na više od 30 posto tijela opasne po život.

"Za sutra je dogovoren premještaj pacijenta u zagrebačku Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice koja ima Zavod za opekline", saznajemo od ravnatelja KBC-a Osijek, doc.dr. Željka Zubčića.

Više pročitajte OVDJE.


15:17 - Ravnateljstvo civilne zaštite RH na svojim je stranicama objavilo preporuke vezane uz zagađenje zraka u Osijeku, gdje je izbio veliki požar.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

- Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i svim interventnim službama. Neprekidno smo u kontaktu s HZJZ, te još dva županijska zavoda za javno zdravstvo koji raspolažu adekvatnim mjernim instrumentima za utvrđivanje kvalitete zraka prema važećoj zakonskoj legislativi. Prve rezultate mjerenja očekujemo večeras. Praćenje kvalitete zraka odvijat će se na većem broju lokacija tijekom narednih dana. Prema do sada raspoloživim informacijama u suradnji s HZJZ donosimo sljedeće preporuke:

• boravite čim više unutar zatvorenih prostora

• ako imate neodloživog posla i morate izaći van, koristite N-95/FFP2 maske

• maske trebaju biti jednokratne, potrebno ih je redovito mijenjati i posebno obratiti pozornost da dobro prijanjaju licu kako bi se spriječio prodor nefiltriranog zraka

• vanjska vrata i prozori trebaju ostati zatvoreni kako bi se smanjio prodor onečišćenja

• izbjegavajte dugotrajan ili težak tjelesni napor u vanjskom prostoru

• ukoliko koristite proizvode iz vlastitog vrta (povrće, voće) prethodno ga dobro operite i/ili ogulite

• spriječite dodatne izvore onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru: izbjegavanjem korištenja sve što gori, poput drva za paljene peći, svijeća i tamjana, nemojte pušiti duhanske proizvode

• obratite posebnu pozornost na čistoću domova: poželjno je mokro brisanje i brisanje prašine, a treba izbjegavati metenje jer to može dodatno uzburkati prašinu i čestice

• održavajte čistoću prostorija za spavanje, posebno za malu djecu ili starije osobe; ako prostorija ima prozore držite ih zatvorene

• izbjegavajte ili ograničite nepotrebna putovanja automobilima, skuterima i drugim motornim vozilima; ovo neće spriječiti dodatno osobno izlaganje ali će spriječiti dodavanje onečišćenja zraka

• oboljeli od kroničnih respiratornih i/ili kardiovaskularnih bolesti trebaju nastaviti redovito uzimati preporučenu terapiju

Općenito, gorenje različitih tvari na otvorenom prostoru dovodi do trenutnog onečišćenja zraka i okoliša, a ovisno o tvari koje izgaraju nastaje niz otrovnih para i plinova kao i lebdećih štetnih i opasnih čestica koje u dimu strujanjem zraka mogu biti raznesene, a zatim padanjem na tlo, taložiti se i dugo se zadržavati na tlu čime ono postaje neupotrebljivo za uzgoj hrane kako za ljude tako i životinje.

Međutim, o kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Molimo pratite naše stranice kao i priopćenja stožera civilne zaštite.

Ako se ne osjećate dobro ili osjetite bilo kakvu štetnu posljedicu onečišćenja zraka što prije se javite svom obiteljskom liječniku ili hitnim službama, stoji u preporukama.


15:13 - Unatoč požaru uskladištene plastike u pogonu poduzeća "Drava International", na postajama Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koje se nalaze na osječkom području, kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, izvijestila je u srijedu osječka Gradska uprava.

Na dvije mjerne postaje očitanja koncentracije onečišćujućih tvari u zraku su trenutno ispod graničnih vrijednosti utvrđenih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, a o svim promjenama ćemo pravodobno izvještavati javnost, ističu u Gradskoj upravi.

Osječko-baranjski Nastavni zavod za javno zdravstvo građanima je poručio kako nema mjesta za paniku, ali trebaju biti disciplinirani.

Voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda Nikola Kraljik izjavio je novinarima da su ljudi koji se zateknu u neposrednoj blizini požarišta u opasnosti od udisanja toksičnih para i plinova, naročito para koje mogu prodrijeti dublje u dišni sustav.

Stoga su, napominje Kraljik, već u jutarnjim satima zamolili građane da budu odgovorni, da zatvore svoje domove i ne prozračuju ih te tako spriječe ulazak toksičnih plinova i čestica u stambene prostore.

Osobe koje imaju astmu ili neku drugu kroničnu bolest pluća u većem su riziku zbog udisanja plinova koji mogu dodatno nadražiti njihov dišni sustav, pa ih poziva da uzmu terapiju i ne izlaze van u ovom trenutku.

Svim ostalim građanima preporučuje se da ne otvaraju prozore te ne izlaze van bez prijeke potrebe, kako bi izbjegli udisanje toksičnih tvari.

Ako baš moramo izići, može nam pomoći i obična kirurška maska, a poželjno bi bilo da osjetljive osobe imaju FFP3 masku, koja dodatno filtrira čestice i plinove, kaže Kraljik.

Upozorava da opasnost neće proći danas ili sutra, jer u zraku ostaju leteće čestice koje će s vremenom pasti, udaljenije od požarišta, ovisno o snazi vjetra.

Kada gori plastika, javlja se gusti crni dim, koji sa sobom nosi stotine spojeva, a zbog strujanja vjetra vrlo male količine su dospjele u rubna područja Osijeka pa je većina tih čestica otišla južno od mjesta događaja.

Provode se mjerenja, sve zone koje su bile ugrožene od prvog trenutka posjetit će mobilne ekipe, analizirati i pravodobno o tome obavijestiti građane, istaknuo je Kraljik.


15:00 Nakon što su ga prozvali župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji smatraju da se u Dravi International nisu dobro provodile mjere zaštite od požara, odnosno način odlaganja i upravljanja s plastičnim otpadom, vlasnik tvrtke, osječki poduzetnik Zvonko Bede se javio na naš telefonski poziv. On sumnja da je požar podmetnut.

- Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je netko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je netko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura 10 stupnjeva? No, pitanje je hoće li se otkriti točan uzrok. Što se tiče prozivki, nemam što tu komentirati. Njihovo je da prozivaju, ja tu ne mogu ništa. Vidjet ćemo kada se obave očevid i svi nadzori što će biti. Znam samo da je ovdje zaposleno više od 500 ljudi, a sada je sve upitno - kazao je Bede.


13:42 - Jedan je vatrogasac prilikom gašenja požara u Osijeku upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek, gdje mu se trenutno ukazuje pomoć.

Dogodilo se to nakon što su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković već dali izjave za medije, kazavši pri tome da su ozlijeđena dva vatrogasca, obojica lakše.


13:32 - O razmjerima problema koji je izazvao požar u Drava Internationalu puno govore i video zapisi s mjesta požarišta, a na kojima se vidi kako kroz kanale koji se nalaze iza novog tvorničkog hangara teče plastika. Snimku pogledajte OVDJE

Dio nje će vjerojatno završiti u tlu, odnosno podzemnim vodama, što bi moglo izazvati dodatna zagađenja i onečišćenja. Očevici su nam potvrdili i ono što je rekao župan Ivan Anušić, kako se pokraj požarišta nalaze velike količine plastike koja je pomiješana sa zemljom.


13:24 - Reporter Jutarnjeg lista Nikola Patković snimio je fotografije dima iz centra Osijeka, udaljenog šest kilometara od požarišta.

image

Dim s požarišta vidljiv je i iz centra Osijeka

Nikola Patković/
image

Dim s požarišta vidljiv je i iz centra Osijeka

Nikola Patković/
image

Dim s požarišta vidljiv je i iz centra Osijeka

Nikola Patković/
image

Dim s požarišta vidljiv je i iz centra Osijeka

Nikola Patković/

13:03 - Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je u srijedu da su unatoč velikom požaru plastike u tvrtki "Drava International" kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama se odvija normalno.

Veliki požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Nakon obilaska požarišta Radić je izjavio da su gradske vlasti po izbijanju požara pojačali ispitivanja vode u osječkom Vodovodu, kao i u pročistaču otpadnih voda.

Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke su se stavile na raspolaganju, a radnike, koji su boravili u prostorima poduzeća "Drava International" smo zbrinuli u gradsku Sportskoj dvorani "Jug 2", dodao je osječki gradonačelnik Radić.

Uputio je apel da se istraži kako je bilo moguće da se na deponiju tvrtke "Drava International" godinama odlagala plastika, koja je dovela do požara, a koji sada predstavlja ugrozu za kvalitetu zraka za stanovništvo u Osječko-baranjskoj županiji.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković izjavio je novinarima da je već izlazak na teren prve skupine vatrogasaca govorio kako je riječ o katastrofalnom požaru, istaknuvši da u 30 godina karijere karijere nije vidio ovakav intenzitet požara, uz nepovoljne vremenske uvjete.

Ističe kako su odmah podidnute sve snage te zatražene dodatne snage s područja Županije, pa su vatrogasci već oko 1,20 sati imali dovoljne koliičine vode, i mislili su da će moći suzbiti požar.

No, oko 4 sata promijenili su se smjer i jačina vjetra, pa smo morali izvući snage s požarišta te iz objekata tvrtke premještati natrijevu lužinu i druge kemikalije te tehničke plinove, a evakuirali smo i zaposlene, kazao je zapovjednik osječkih vatrogasaca.

Naglašava kako je najbitnije da su spašeni objekti, u kojima su bile velike količine plastike, budući da se ovdje odvija tehnološka proizvodnja dizelskog goriva iz plastike.

Na upite novinara kako je izgledala borba s vatrom Ivković napominje da je na ovoj lokaciji već dva puta bio na gašenju požara, te da je "bilo škakljivo, ali se ne može mjeriti s ovim".

U gašenju znatno pomoglo aktiviranje robota Civilne zaštite

Do 10 sati bilo je utrošeno 1.800 kubika vode, ali problem je što ta voda kojom gasimo odlazi u podzemne vode i kanalizaciju, pa smo morali voditi računa o tome, pojasnio je Ivković.

Napominje kako je u gašenju vatre znatno pomoglo aktiviranje robota Civilne zaštite, kojim se daljinski upravlja, i koji nabacuje vodu i sredstvo za gašenje u požar.

Robot je prišao dovoljno blizu požaru, tamo gdje vatrogasci nisu mogli pristupiti, i na neki način je spasio ovaj objekt, rekao je Ivković.

Dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena

Podsjeća kako su dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena na intervenciji i pružena im je liječnička pomoć.

S obzirom da smo bili izloženi velikim količinama dima, dogovoreno je s osječkim KBC-om, da vatroagasci koji se vraćaju na odmor u postrojbu, idu na trijažu u KBC, te ako bude potrebno, dobiju kisik i lijekove, dodao je Ivković.

Izvijestio je kako su vatrogascima u gašenju pomogli i djelatnici tvrtke, koji su govorili gdje se nalaze opasne tvari, kako se ne bi dogodila još veća katastrofa.

Osječko-baranjska policija izvijestila je da će po gašenju požara policijski službenici obaviti očevid u suradnji s protupožarnim inspektorima zaštite od požara.


13:00 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je u srijedu da su u gašenju požara u osječkoj tvrtki Drava International ozlijeđena dvojica vatrogasaca, dok je osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozvao na odgovornost vlasnika tvrtke.

‘‘Ozlijeđena su dva vatrogasca koji su zbrinuti. Cijela ekipa prve smjene koja je radila cijelu noć je na trijaži u hitnoj medicinskoj pomoći, a zasad nema dojava da je došlo do trovanja‘‘, kazao je Tucaković, istaknuvši da su snage zamijenjene i nastavljaju s gašenjem.

Tucaković je precizirao da se na požarištu trenutno nalazi 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a pri gašenju se koristi i vatrogasni robot.

Ocijenio je kako će požar biti aktivan tijekom današnjeg dana te da će tijekom dana na požarište stići novo vatrogasno sredstvo kojim će se pokušati ugasiti požar.

Istaknuo je kako je potrebno kontrolirati kakvoću traka i vode te je zamolio građane da zatvore prozore i pridržavaju se svih uputa gradskog i županijskog stožera Civilne zaštite. Dodao je i da se razmatrala upotreba zračnih snaga, ali je odlučeno da nije moguće gasiti uz zraka zbog sitnih čestica.

‘‘Velika je opasnost jer gori uskladištena mljevena plastika. Ovo je već treći put da ovdje gori unazad desetak godina. Sve one mjere koje su trebale biti poduzete, ovdje nisu poduzete. Vlasnik je taj koji je odgovoran za sve što se nalazi unutar ograde, tako da treba ispitati uzroke požara, ali i sve druge okolnosti zbog kojih je došlo do ovako velikog i dosad nezabilježenog požara‘‘, rekao je Tucaković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je potrebno istražiti kako se godinama odlagala plastika čije je zapaljenje izazvalo veliku štetu.

Anušić: Saniranje će trajati godinama

‘‘Ovim putem tražim da se iz forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari koji će utvrditi razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koji se već 20 godina upozorava i mi pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponira milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale ovaj velik požar”, rekao je.

Anušić je dodao da je riječ o situaciji velike i opasne ugroze te da će saniranje trajati godinama, ali je naglasio kako sanaciju trebaju snositi prvenstveno vlasnici i one službe koje nisu na vrijeme reagirale.

‘‘Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe. Očekujemo odgovore, ali ovdje se moraju isključiti najviše državne instance‘‘ dodao je Anušić navodeći da je ‘‘ogromna šteta već napravljena‘‘.

Župan je pozvao građane da ne izlaze van bez prijeke potrebe i da zatvore prozore i vrata jer je dim preuzeo dobar dio županije i trebat će vremena da se raščisti.

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International" proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

U HVZ-u navode da je izgaranjem plastike nastala velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

Zbog velikog požara i dima Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka.


12:35 - Pogledajte još fotografija strašnog požara kod Osijeka:

image
Osječko-baranjska županija/
image
Osječko-baranjska županija/
image
Osječko-baranjska županija/
image
Osječko-baranjska županija/
image
Osječko-baranjska županija/
image
Osječko-baranjska županija/
image
Osječko-baranjska županija/

12:25 - Motritelj iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan baboselac na svom je Facebooku objavio da se dim od požara u Osijeku vidi sa satelita te da je prešao i u BiH. On je objavio i fotografije iz mjesta Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojima se vidi dim, a objavio je i fotografiju na kojoj se dim od požara vidi na satelitu.

Više pročitajte OVDJE.


12:02 Gašenje požara u pogonu tvrtke Drava International još uvijek traje. Od Osječko-baranjske županije dobili smo videozapis požara iz zraka snimljen dronom koji svjedoči o razmjerima katastrofe.

Zapalila se velika količina plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona, ističu iz HVZ-a.


11:43 - "Izgaranje plastike uvijek je vrlo opasno jer uz trenutačno onečišćenje zraka i okoliša ima i dugotrajne posljedice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolišu", upozorava toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku.

Dodaje da je uvijek kad gori plastika vrlo velika opasnost i za ljude i za okoliš.

"Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tijekom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi poglavito da ne ostaju na otvorenom", objašnjava prof. dr. Plavšić.

Više pročitajte OVDJE.


11:37 - Čak 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCl) izvukli su vatrogasci iz objekta na prostoru deponija osječke tvrtke Drava International gdje se, zapravo, prerađuje i skladišti plastika.

- Dojavu o požaru JVP Osijek zaprimio je u 00:41 sati na adresi Zapadno predgrađe 21 Brijest, Osijek. Radi se o požaru velike količine plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona. U 04:52 sati požar je zahvatio zgradu te se počeo širiti na nju, a od 04:16 sati požar se gasi i s robotom za gašenje. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja. Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin) - priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec je dodao i da su, s obzirom na to da se radi o požaru jakog intenziteta, podignuli i dodatne vatrogasne snage pa je tako u borbi s vatrom angažirano 95 vatrogasaca sa 74 vatrogasna vozila.


10:39 Prema dojavama čitatelja, dim se, nošen vjetrom, približava i 40-ak kilometara Đakovu. U cijelom Osijeku smrdi po paljevini, a smrad se širi i okolnim mjestima Koritnom, Vrbicom, Semeljcima...


10:26 DHMZ je objavio da je u Osijeku puše vjetar je brzine 5m/s, smjer S - SI, te da će zadržati smjer do večeri. Mjerne stanice za kvalitetu zraka u Osijeku ne pokazuju odstupanje od redovnih vrijednosti.


10:11 Zbog gustog dima koji se i dalje širi jugoistočno od Osijeka, za promet je iz sigurnosnih razloga zatvorena cesta Ernestinovo - Osijek.


10:02 Na lokaciji velikog požara je reporter Jutarnjeg Nikola Patković.


9:47 - Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi.Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio - rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

Opširnije pročitajte OVDJE, a fotografije osječkih vatrogasaca pogledajte OVDJE


09:07 - Osječko baranjski dožupan i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Mato Lukić izjavio je kako će biti angažirane dodatne prijenosne stanice za mjerenje kvalitete zraka u mjestima južno od Osijeka prema kojima se širi dim s požarišta.

- Na dvije mjerne stanice u Osijeku situacija s kvalitetom zraka je zadovoljavajuća, a svakako ćemo angažirati prijenosne mjerne stanice kako bismo utvrdili kvalitetu zraka u mjestima koja su izložena dimu te kako bismo imali konkretnu informaciju i podatke za eventualna daljnja djelovanja. Nažalost, požar još uvijek nije ugašen, vjetar je neprijatelj vatrogascima. Mora im se čestitati jer su ipak uspjeli usporiti širenje vatre, čime je spriječena i katastrofa većih razmjera, s obzirom na to da se u zatvorenim dijelovima tvornice nalazi i dosta zapaljivih predmeta poput plinskih boca i boca s kisikom, rekao je Lukić.


8:57 Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", a zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite, a prenosi Hina.

Požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

"Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena, i možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije", istaknuo je Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

image
Vlado Kos/Cropix
image


Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

8:56 - U tvrtki Drava International 2015. već se dogodio požar većih razmjera, ali ne ovakvih.

Mnoge to i ne čudi budući da se u krugu tvrtke nalazi nekoliko otvorenih skladišta gdje je nabacana hrpa otpadne plastike. Riječ je o tisućama četvornih metara otpada.


8:43 - Zbog izloženosti vatrogasaca toplini hitna pomoć intervenirala je nekoliko puta, javlja HRT.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

8:39 - U tvrtki Drava International zaposleno je i stotinjak državljana Nepala, koji i žive u krugu tvornice, pa su zbog požara morali biti evakuirani.

Zamjenik gradonačelnik Osijeka Dragan Vulin najavio je kako će im Grad osigurati privremeni smještaj u sportskoj dvorani Jug gdje će uskoro svi biti prevezeni.

Inače, vatra na požarištu i dalje gori, dim nemilice suklja, a vjetar ga velikiom brzinom nosi prema jugu.

Prema Vulinovim riječima, ovaj bi požar mogao potrajati i nekoliko dana, a s obzirom na veliku površinu skladišta na kojem je izbio i činjenicu da su te bale plastike visoke i do pet metara.


8:18 Veliku fotogaleriju požara i snimke buktinje možete pogledati OVDJE


07:58 - Gore bale plastike koja je uskladištena na vanjskom prostoru. Riječ je o nekoliko tisuća kvadratnih metara. Ovo je požar nezapamćenih razmjera na području Osijeka.

Putem sustava za rano upozoravanje poslana je poruka da građani koji ne moraju na izlaze na otvoreno, osobito oni s respiratornim problemima, jer postoji mogućnost štetnog djelovanja plinova koji su ispušteni u zrak s obzirom na gorenje plastike. Gašenje je bilo iznimno zahtjevno, jer je u krugu tvornice i dosta zapaljivih tekućina i plinova, tako da se još jednom zahvaljujem vatrogascima na izvrsno odrađenom poslu.

Požar je zahvatio samo jedan dio sjevernog objekta, ali još uvijek nije lokaliziran tako da se vatrogasci i komunalne službe sa strojevima još uvijek bore s požarom. Vjetar u ovom trenutku požar nosi prema jugu, pa samo područje grada Osijeka nije ugroženo, ali u naseljima južno od Osijeka treba biti posebno oprezan. Vjerujemo da će požar u narednim satima biti pod kontrolom - izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Stožera Civilne zaštite grada Osijeka, ponovivši i kako je "bolje je da se bude što manje na otvorenom i da se prostorije ne prozračuju."

- Ako se i izlazi van, preporuka je da se nosi maska. Za sada nema izmjerenih podataka o štetnosti čestica – izjavio je Vulin.


07:46 Zbog požara se otkazuju i javne manifestacije u Osijeku. Tako su iz Udruge obitelji djece s autizmom Dar obavijestili da se otkazuju za danas najavljeni javni nastupi osoba s autizmom na osječkom Trgu Ante Starčevića.


7:35 Sve raspoložive snage CZ OBŽ su na terenu, požar gase 2 javne vatrogasne postrojbe i 21 DVD iz cijele županije (100 vatrogasaca i 50 vozila). Požar jos uvijek nije lokaliziran.

Odvijanje nastave u školama u Gradu Osijeku nije odgođeno, dok nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama. S druge strane, neki fakulteti u Osijeku poslali su obavijest studentima da danas neće biti nastave.


7:31 Iz Osijeka stižu nove fotografije i snimka koje svjedoče o razmjerima požara. Gusti crni sim širi se nad nebom iznad Osijeka, vidljiv je s velike udaljenosti.


7:18 Svim građanima Osijeka sustav uznemiravanja Civilne zaštite (SRUK) poslao je i poruku kako se ne preporučuje izlazak i zadržavanje na otvorenom.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima.


7:15 Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin stavio je oko 7 sati i 10 minuta novu snimku iz tvrtke ‘Drava International‘. Više nema vatrene buktinje, ali se na snimci vidi gusti crni dim kako se širi na osječkom obzoru.


U pogonu osječke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji pokušavaju lokalizirati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je Hini kako kako požar još uvijek nije pod kontrolom, a uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu, u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Na Facebooku je oko 5 sati objavio videosnimku vatrene stihije uz poruku da je stanje još uvijek iznimno ozbiljno.

Ističe kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći, da požar za sada još nije lokaliziran, ali da su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

Za sada nema mjerenja, ali s obzirom na ogromne količine dima i plinova građani su pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike, poručio je dogradonačelnik Vulin.

Napominje kako je u pitanju požar deponija plastike na otvorenom prostoru, čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara te da je visina uskladištenih bala plastike oko pet metara, pa je upozorenje građanima o mogućem štetnom djelovanju plinova do daljnjega na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:25