OTKRIVEN UZROK

Požar u Caritasovu domu u Skukanima uzrokovao pad samostojeće svjetiljke na plišane igračke

Pazin, 170912.Danas oko podneva izbio je pozar u bivsoj kemijsko - tesktilnoj tvornici Pazinka. Nekadasnja tvornica danas sluzi kao skladiste vise firmi. Kako nesluzbeno saznajemo pozar je izbio u skladistu u kojem se nalazi 12 tona briketa i PVC vodovodne cijevi te u arhivi grada Pazina. Gusti crni dim dize se visoko iznad mjesta pozara, iz skladista tvrtke Brati Ritosa. Gasenje je jos uvijek u tijeku, a policija je blokirala ulaz u kompleks. U sklopu bivse tvornice je i skladiste opasnog otpada. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

KARLOVAC – Požar koji je u petak buknuo u stambenom dijelu Caritasova Doma za starije i nemoćne u Skukanima, u blizini Generalskog Stola, uzrokovao je pad samostojeće električne svjetiljke na plišane igračke, a ozlijeđena korisnica dobro se oporavlja i dom se obnavlja.

Uzrok požara je pad samostojeće električne svjetiljke na plišane igračke, a odgovornost nije utvrđena, izvijestila je u ponedjeljak karlovačka Policijska uprava. Nakon požara doznalo se da župa nije imala dozvolu za tu vrstu pomaganja ljudima.

O požaru u kojem je jedna osoba teško ozlijeđena i kojoj je život bio u opasnosti policija je Županijskome državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće uz procjenu štete na više od 95.000 kuna.

Nakon što su se plišane igračke zapalile i požar proširio po unutrašnjosti doma, 79-godišnja korisnica nagutala se dima te je u stanju životne ugroženosti odvezena u karlovačku Opću bolnicu. Hina doznaje da je pacijentica bolje i da je u subotu skinuta s respiratora, a u ponedjeljak je s Odjela intenzivnog liječenja prebačena na Odjel za plućne bolesti. Liječnica Mirjana Lončarić-Katušin rekla je za Hinu kako joj je stanje poboljšano i da više nije životno ugrožena, ali joj slijedi dug oporavak.

Budući da župa Sv. Jurja Lešća na Dobri pripada gospićko-senjskoj biskupiji, biskup Mile Bogović rekao je kako se nada da će se dom obnoviti. Dodao je kako mora priznati da je tu problematična i legalizacija doma i druge okolnosti.

"Važno je potrebitima pružiti pomoć, ali mora se to urediti kako treba. Mi smo u Ogulinu imali Caritasov dom, ali smo ga predali na upravljanje udruzi Viktorija jer nismo bili u stanju imati kontrolu nad svime i nad financiranjem, ali i njima i župi Lešću pomažemo koliko možemo", rekao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Župnik Željko Kuten, koji vodi taj dom, rekao je da se korisnica nagutala dima jer je u petak popodne, kad je u 15,15 sati požar buknuo, spavala i ništa nije primijetila, a ostali su korisnici pobjegli i dobro su. U domu je šest korisnika - četvero odraslih i dvoje djece, a među njima je, kako je rekao župnik, i njegova majka. Iako su potpuno izgorjele dvije sobe i dnevni boravak, svi imaju osiguran smještaj, a građani pomažu u rasčišćavanju i obnovi doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:41