ONEČIŠĆENJE ZRAKA

Požar u rafineriji nafte uznemirio Brođane: U eksploziji ozlijeđene tri osobe

Analiza rezultata praćenja kakvoće zraka potvrdila je da stanovnici Sl. Broda udišu zrak najniže kategorije zbog čestica koje izbacuje bosanskobrodska rafinerija
 Danijel Soldo / CROPIX

SLAVONSKI BROD - U požaru koji je jutros oko 8,30 buknuo u jednom od pogona bosanskobrodske Rafinerije nafte tri su osobe lakše ozlijeđene.

- U jednom od postrojenja Rafinerije izbio je požar kojeg je brzo lokalizirala vatrogasna jedinica rafinerije i, za sada, imamo samo informaciju da su tri radnika ozlijeđena. Oni su prevezeni i zbrinuti i bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju i izvan životne su opasnosti. Policijski službenici Policijske stanice Brod i inspektori za protupožarnu zaštitu Centra javne sigurnosti Doboj trenutno se nalaze na licu mjesta - kazala nam je Ljerka Stanimirović, glasnogovornica (portparol) Centra javne sigurnosti Doboj.

Uzrok jutrošnje eksplozije u sekciji 35 „za hidrodesulfurizaciju dizel-goriva“ je kratki spoj na uvodnoj kutiji visokonaponskih kablova na elektromotoru jedne od rezervnih crpki koja je stavljana u pogon.

Postrojenja u bosanskobrodskoj Rafineriji stara su 60-ak godina i pretrpjela su velika razaranja tijekom rata u Bosanskoj Posavini, a ovo je u zadnjih mjesec dana već drugi požar koji je buknuo u Rafineriji nafte. Prvi puta, požar od 20. prosinca je zataškan ali je otkriven zahvaljujući novinarima, a dogodio se uslijed loših brtvi na tzv. vodikovoj crpki. Isto tako brzo je ugašen zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca.

Vijest o ponovnom požaru dodatno je uznemirila građane Slavonskog Broda koji bezuspješno upozoravaju na derutnost opreme s kojom radi bosanskobrodska Rafinerija koja, što je potvrdila i Analiza rezultata jednogodišnjeg praćenja kakvoće zraka u Slav. Brodu - utječe na to da Brođani, zahvaljujući Rafineriji iz druge države, udišu zrak treće (najniže) kategorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:18