OPERACIJE ‘TIGAR‘

Požeški policajci u suradnji sa Uskokom otkrili skupinu koja je dilala marihuanu i cigarete

Policija je izvijestila da su kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena četiri hrvatska i četiri srbijanska državljanina u dobi od 37 do 71 godine

Zaplijenjene stabljike marihuane

 MUP RH

Požeški policajci dovršili su u suradnji s Uskokom višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva „Tigar“ i „Tigar 2“ nad osmeročlanom skupinom koja je švercala cigarete i uzgajala marihuanu radi daljnje preprodaje.

Policija je izvijestila da su kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena četiri hrvatska i četiri srbijanska državljanina u dobi od 37 do 71 godine koji se sumnjiče za zločinačko udruživanje, proizvodnju i preprodaju droge te izbjegavanje carinskog nadzora.

Rezani duhan

Policija sumnjiči 42-godišnjaka da je od studenoga 2021. do svibnja, na širem području Požege, drugim mjestima u RH i Srbiji, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi uzgoja i proizvodnje marihuane u Kutjevu te njezine preprodaje na podruju Požege i Pleternice.

image

Rezani duhan koji je krijumčaren

MUP RH
image

Laboratorij za uzgoj marihuane

MUP RH

Osumnjičeni su, ističe PU požeško-slavonska, uzgojili 236 stabljika marihuane koja je pronađena u kući na području Kutjeva.

Također je utvrđeno da su 56-godišnjak, 57-godišnjak i 71-godišnjak u više navrata iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili 61 kilogram sitno rezanog duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta koje su skrivali u preinačenom podvozuju automobila i namjeravali ih prodati u Požegi.

Sumnja se da je prvoosumnjičenik našao osobu koja će se brinuti o uzgoju i proizvodnji, a 2-osumnjičeni, 3-osumnjičeni i 4-osumnjičeni bili su zaduženi da pronađu pogodnu lokaciju za uzgoj, instaliranje opreme, nabavu potrebnih preparata za uzgoj, osiguranje tajne lokacije i nesmetanog boravka osobe koja je bila zadužena za uzgoj te pronalazak kupaca marihuane. - U ostvarenju plana i dogovora prvoosumnjičenik, sedmoosumnjičenik, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su sa prvoosumnjičenikom dogovorili i osigurali lokaciju za uzgoj marihuane u kući na području Kutjeva, a u vlasništvu supruge četveroosumnjičenika te u kući instalirali ilegalni laboratorij sa zadaćom uzgoja cannabis biljki i proizvodnje cannabis marihuane - priopćili su iz policije.

Uredili automobil za šverc

Prvoosumnjičenik iz Srbije je doveo petoosumnjičenika koji je u navedenoj kući neprekidno boravio i svakodnevno uzgajao biljke cannabisa pri čemu su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik nadzirali uzgoj i proizvodnju cannabisa te kupovali potrebnu opremu i razne preparate za uzgoj. Pri tome su drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četveroosumnjičenik redovito opskrbljivali petoosumnjičenika svim potrebnim životnim potrepštinama kao i opremom potrebnom za uzgoj biljki, dodali su.

Navode kako su muškarci dalje nabavili osobni automobil u kojem su u podvozju napravili prostor pogodan za skrivanje droge. Marihuanu su u manjim količinama prodavali kupcima.

Također je utvrđeno da su se u razdoblju od 5. travnja do 7. svibnja 2022. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u RH te u BiH, drugoosumnjičenik s trećeoosumnjičenikom i četvrtoosumnjčenikom dogovorili preuzimanje veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te njegovo krijumčarenje iz BiH u RH radi daljnje preprodaje te su sukladno prethodnom dogovoru od drugoosumnjičenika u Bosanskom Brodu preuzeli najmanje preko 61 kg sitno rezanog duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

Sakrili su ih u preinačeni prostor u podvozju automobila te su u nekoliko navrata sa skrivenim cigaretama i duhanom prelazili državnu granicu izbjegavajući mjere carinskog nadzora te dalje nudili na prodaju raznim kupcima na širem području Požege. U preinačenom prostoru navedenog automobila pretragom je pronađeno 490 grama duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta, javila je policija.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečeni istražni zatvor osmorici okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 14:45