POKRENUTA ISTRAGA

Poznata hrvatska poduzetnica na meti istražitelja: Protupravno si je pribavila 11 milijuna kuna?!

Varaždinsko tužiteljstvo sumnjiči ju za tri kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Dubravka Lekić

 Marko Todorov/Cropix

Prije nepunih godinu dana imućna varaždinska poduzetnica Dubravka Lekić (77) rekla nam je u telefonskom razgovoru da ju nitko nije pitao ništa o višemilijunskim malverzacijama u koje je upletena a kamoli da su ju tražili iz policije i Državnog odvjetništva. No, ovih dana nadležno varaždinsko tužiteljstvo je protiv gospođe pokrenulo istragu. Sumnjiči ju se za tri kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u kojima je sebi i bliskom krugu ljudi pribavila vrtoglavih 11 milijuna kuna protupravne imovinske koristi.

Tužiteljstvo sumnja da je Lekić, kako smo već pisali, od početka 2010. pa do kraja 2018. godine kao osnivačica dvije ustanove u Varaždinu, isplaćivala sebi naknade za rad kao predsjednici upravnih vijeća ustanova, ali i drugim osobama kao članicama tih Vijeća iako ustanove nisu, tvrdi tužiteljstvo, raspolagale novcem za takve isplate.

- Isplaćivala si je te naknade iz sredstava koja su se ustanovama isplaćivala iz proračuna RH temeljem ugovora o smještaju korisnika, a koja su bila strogo namjenska i bilo ih je dopušteno koristiti isključivo za potrebe smještaja korisnika. Mjesečno su te naknade za rad iznosile i do 133.000 kuna dok je članicama Vijeća odlazilo 15.000 kuna mjesečno – otkrivaju iz varaždinskog tužiteljstva.

Također, dodaju i da postoji osnovana sumnja da si je Lekić tijekom 2010. i 2011. kao osnivačica i predsjednica upravnog vijeća treće ustanove, nepripadno isplatila dobit ostvarenu radom ustanove od preko 520.000 kuna, a radilo se o novcu koji je, prema odredbama Zakona o ustanovama, trebao biti iskorišten isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti te ustanove.

Početkom ove godine kada su u javnost isplivale sumnje u navedene makinacije Lekić je ostala zatečena kad smo ju kontaktirali. Upitala se tada zar nije trebala biti kontaktirana i od strane institucija pa da se čuje njezina strana priče. Policija je, naime, početkom godine podnijela prijavu protiv nje i šest suradnica zbog sumnje da je svaka na svoj način dala obol u višemilijunskoj prevari u poslovanju ustanove za zdravstvenu njegu, Centra za rehabilitaciju te Doma za starije i nemoćne.

Inače, obitelj Lekić je do prije dva mjeseca u svom vlasništvu imala i popularne Terme Jezerčica kada ih je preuzela tvrtka Rudan iz Žminja, poznata po projektima energetske uštede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:28