DOZNALA KAZNU

Poznata voditeljica nagodila se s USKOK-om: ‘Da, za 100 eura kupila sam potvrdu o cijepljenju‘

Preko posrednika platila je 100 eura medicinskoj sestri Petri Rumihi da bi je ona upisala u registar osoba cijepljenih protiv covida

Vjekoslava Bach

 Andrija Lucic/Cropix/Cropix

Nizu od više desetaka manje ili više poznatih osoba koje su se nagodile s USKOK-om u slučaju lažnih covid-potvrda jučer se pridružila i voditeljica Vjekoslava Bach. Bach je priznala krivnju te je osuđena na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a platila je i 100 eura sudskih troškova.

Prema optužnici, voditeljica je tijekom rujna preko posrednika platila 100 eura medicinskoj sestri Petri Rumihi da bi je ona upisala u registar osoba cijepljenih protiv covida, a zatim je na temelju tog unosa izvadila digitalnu EU covid-potvrdu.

Već tijekom istrage Vjekoslava Bach priznala je ono za što ju je USKOK teretio, a osim nje u istom slučaju optužen je i njezin suprug, beogradski poduzetnik Željko Vasić, no njega se tereti da je pak posredovao u sređivanju lažne covid-potvrde za drugu osobu, a ne za sebe.

Među poznatim osobama optuženima u ovome slučaju je i operna diva Lana Kos, koja je također na temelju nagodbe nedavno osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu, ali i pjevač Tony Cetinski, koji poriče optužbe.

Slučaj medicinske sestre Petre Rumihe, u kojem je dosad USKOK zbog pribavljanja lažnih covid-potvrda osumnjičio 226 osoba, a sumnja se da bi pravi broj mogao biti puno veći, USKOK je razdvojio u 15-ak zasebnih optužnica, s time da se 90% optuženih dosad već nagodilo s USKOK-om pa im se na temelju tih nagodbi izriču presude.

Svaku od ovih optužnica dobio je različiti sudac zagrebačkog Županijskog suda, a u "posljednjoj" optužnici, onoj u kojoj je osobno optužena i sama Rumiha, i to za oko 200 slučajeva primanja mita, ali i ostali okrivljenici koji poriču optužbe, poput Cetinskog, očekuje se suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:45