KRAĐA EU NOVCA

Poznati istarski maslinar se nagodio s EPPO-om: Izbjegao je zatvor, ali morat će platiti paprenu kaznu

Okrivljenik je priznao počinjenja kaznenih djela i podmirio štetu nastalu njihovim počinjenjem u iznosu od 221.873.84 eura

Maslina (ilustracija)

 Josko Supic/Cropix/Cropix

Istarski maslinar Ivan Kuftić osuđen je danas na Županijskom sudu u Zagrebu zbog subvencijske prijevare temeljem nagodbe s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO).

Kako je priopćio EPPO-o ne navodeći njegov identitet, vlasnik poljoprivrednog obrta proglašen je krivim zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave i to na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro te novčanu kaznu u iznosu od 26.512 eura (200.000 kuna).

"Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka budući da je okrivljenik priznao počinjenja kaznenih djela i podmirio štetu nastalu njihovim počinjenjem u iznosu od €221 873.84 (HRK 1 671 708.46).

U razdoblju od ožujka 2015. do studenog 2021. okrivljenik je neosnovano pribavio bespovratna sredstva u velikim iznosima za poljoprivredne projekte, koji se sufinanciraju sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

No, okrivljenik je u prijavama podnesenim Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novčanim sredstvima potrebnim za provedbu prijavljenih projekata. Također je lažno prikazao da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena, Konačno, lažno je prikazao i da nema dugovanja prema Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Okrivljenik je podnio ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegovog obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je iznos od € 221.873,84 (HRK1.671.708,46) na račun njegovog obrta. Po preostala dva podnijeta zahtjeva do isplate nije došlo zato što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u međuvremenu otkrila da okrivljenik ima dug po osnovi javnih davanja prema Državnom proračunu Republike Hrvatske", priopćio je EPPO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:52