ZLOPORABA POVJERENJA

Poznati odvjetnik bivšu klijenticu oštetio za 23 milijuna kn? Ona danas živi u neimaštini...

Zastupao ju je u postupcima povrata imovine koja je njezinoj obitelji bila oduzeta u vrijeme ustaškog režima
Sead Tabakoviž
 Ivo Ravlic/Cropix

Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu trebale su dvije godine da krajem lipnja konačno pokrene istragu protiv umirovljenog odvjetnika Seada Tabakovića zbog kaznenog djela zloporabe povjerenja. Sumnjiče ga da je "poduzimao pravne radnje bez znanja te protivno volji i interesima svoje bivše klijentice Gabrijele Kamnatnik" te da ju je "ograničio u raspolaganju nekretninama i oštetio za ukupan iznos od oko 23,3 milijuna kuna".

Zagrebačka je policija, podsjetimo, bivšeg odvjetnika Tabakovića prijavila još u lipnju 2019. godine zbog sumnji da je oštetio bivšu klijenticu Kamnatnik, zastupajući je u postupcima povrata imovine koja je njezinoj obitelji bila oduzeta u vrijeme ustaškog režima. Novi odvjetnik Gabrijele Kamnatnik, Neven Gotal, kaže da je zadovoljan jer je napokon pokrenuta istraga.

- Sretan sam jer smo prvu prijavu podnijeli još 2018. godine. Nadam se da će se sada ažurno postupati jer takvi događaji bacaju ljagu na cjelokupno odvjetništvo kao profesiju - izjavio je Gotal.

Povratnica iz Kanade

Kontaktirali smo i Tabakovića, ali rekao je da nema komentara jer cijela priča još nije gotova. U obrani koju je iznio, navodi se u rješenju, naveo je kako nije sporno da je zastupao Kamnatnik, no tvrdi da je sve "učinio uz volju i znanje bivše klijentice te u njenom najboljem interesu".

"Tvrdi da mu se Kamnatnik obratila za pomoć, nije imala ni novca, ni otvoren račun, a on se, osim o njenim imovinskim interesima, brinuo i o njenim svakodnevnim potrebama i željama te na koncu još nije naplatio ništa na ime odvjetničke nagrade na koju ima pravo, a radi se o iznosu koji prelazi dva milijuna kuna", stoji u rješenju.

Kamnatnik je, podsjetimo, povratnica iz Kanade koja, iako je naslijedila nekretnine vrijedne milijune eura, danas živi u neimaštini u staračkom domu i mnogi od nje također potražuju velike svote, a godinama ju je zastupao upravo odvjetnik Tabaković. Jedina nekretnina koja je još u njezinu vlasništvu je vila Werner na Tuškancu na kojoj su, pak, brojne zabilježbe o potraživanjima, a koju Tabaković pokušava već godinama prodati. U rješenju o pokretanju istrage navodi se da se pokreće istraga protiv Tabakovića, ali se odbacuje protiv svih ostalih.

Punomoć

"Istraga se pokreće zbog postojanja osnovane sumnje da bi od 15. studenoga 2012. do listopada 2018., nakon što ga je Kamnatnik kao odvjetnika temeljem punomoći ovlastila za izvršenje djelomičnog rješenja Grada... da može pregovarati oko prodaje, najma i zakupa te zamjene nekretnina koji poslovi su u njezinom interesu i po njezinom odobrenju, da može u njezino ime i za njezin račun zaključivati ugovore, da može ovjeriti potpis na svim ugovorima, da može dogovoriti izvansudsku nagodbu s Općinskim državnim odvjetništvom, potpisati istu u njezino ime i za njezin račun...", opisuje se u rješenju. Također ga se tereti da ju je navodno oštetio jer je potpisao sudsku nagodbu u njezino ime s M. M.

"Tabaković je kao odvjetnik i specijalni punomoćnik Kamnatnik, 16. travnja 2018. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u parničnom predmetu tužitelja M. M. i Kamnatnik, samoinicijativno kao punomoćnik tuženice bez njezina znanja i upute i protivno njenoj volji... zaključio sudsku nagodbu kojom je Kamnatnik dužna platiti M. M. iznos od milijun eura, iako je Tabaković znao da je prvostupanjskom presudom u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev M. M. za isplatom 1,9 milijuna eura", navodi se u tom rješenju. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 07:09