PODIGNUTA OPTUŽNICA

Poznati odvjetnik optužen za prevaru: ‘Oštetio je bogatu nasljednicu za više od 20 mil. kn. I nije bila jedina...‘

Zagrebačka je policija, podsjetimo, bivšeg odvjetnika Tabakovića prijavila još u lipnju 2019. godine zbog sumnji da je oštetio bivšu klijenticu

Sead Tabaković

 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg odvjetnika zbog više kaznenih djela poput zlouporabe povjerenja, prijevare i krivotvorenja isprave kojima je od svojih opunomoćenica nezakonito stekao dobit veću do 21 milijuna kuna i 62 tisuće eura. Iako zagrebački ODO ne navodi identitet optuženog, iz optužnice je jasno da se radi o umirovljenom odvjetniku Seadu Tabakoviću o kojem je Jutarnji pisao u više navrata.

Okrivljenom 75-godišnjaku se stavlja na teret da je od studenog 2012. do listopada 2018. godine, kao odvjetnik u ime oštećenice Gabrijele Kamnatnik (1950.), poduzimao različite pravne radnje bez njezina znanja ili protivno njezinim interesima, ne bi li se okoristio stjecanjem nekretnine u njezinom vlasništvu. Gabrijela Kamnatnik, povratnica iz Kanade i nasljednica ostavštine dr. Milana Marića, je nedavno preminula.

Prema sumnjama općinskog državnog odvjetništva, okrivljenik je svojoj opunomoćenici predočio niz činjenica kako bi ju uvjerio da s njim sklopi predugovor, a kasnije i ugovor o kupoprodaji nekretnine.

U tom je ugovoru neistinito naveo kako joj je isplatio kaparu i kupoprodajnu cijenu, premda to nije učinio, da bi potom zatražio uknjižbu prava vlasništva na nekretnini.

Na taj je način osumnjičeni oštetio opunomoćenicu za iznos od 20,7 milijuna kuna te ju ograničio u raspolaganju nekretninom.

Zagrebačka je policija, podsjetimo, bivšeg odvjetnika Tabakovića prijavila još u lipnju 2019. godine zbog sumnji da je oštetio bivšu klijenticu Kamnatnik, zastupajući je u postupcima povrata imovine koja je njezinoj obitelji bila oduzeta u vrijeme ustaškog režima. Iako je naslijedila nekretnine vrijedne milijune eura, svoje zadnje dane proživjela je u neimaštini u staračkom domu.

Tužiteljstvo smatra da to nije jedina opunomoćenica koju je 75-godišnji Tabaković prevario. Na teret mu se stavlja da je od prosinca 2016. do srpnja 2017. zatražio od jedne druge oštećenice (1958.) žurnu pozajmicu i neistinito predočio da će novac vratiti.

Okrivljenik je oštećenicu uvjerio da mu preda sav ušteđeni novac, nakon čega mu je ona predala iznos od 40.000 eura koji je odvjetnik zadržao za sebe. Prethodno je istu osobu prevarom oštetio za iznos od 8300 eura.

Osim toga, okrivljenog 75-godišnjaka se tereti da je od listopada 2009. do veljače 2016. godine neistinito predočio trećoj oštećenici (1960.) da će, u njezino ime i u ime još jedne osobe (1988.), sklopiti nagodbu u parničnim sporovima.

Od njih je zatražio da će isplatu avansa u iznosu od 14.000 eura, nakon čega ih je nastavio uvjeravati da je sklapanje nagodbe u tijeku, iako nije poduzeo ništa kako bi do nje došlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:40