NASILJE U SPLITU

Poznati odvjetnik: ‘Stvar je jednostavna, u Hrvatskoj postoji nešto što svi vrlo rado zaboravljaju‘

Potvrđeno je da se 21-godišnji splitski kuhar vraćao s posla kada su ga policajci savladali i tukli na tlu

Pretučeni mladić u Splitu

Još će se dugo diskutirati o okolnostima policijskog postupanja 21. listopada nakon utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu, kada je došlo do sukoba policije s navijačima. Među šestoricom privedenih slučajno se našao i 21-godišnji mladi splitski kuhar koji je išao kući s posla i kojega su policajci ispendrečili da bi ga na kraju, kako su rekli u splitskoj policiji, pustili bez prijave jer je imao alibi.

Ubrzo nakon izgreda objavljene su videosnimke na kojima se vidio bijeg muškaraca pred policajcima, ali i kako jedan od policijskih službenika palicom po leđima tuče muškarca koji je već bio savladan.

Muškarac je ležao na podu, ruku vezanih na leđima, nemoćan da se odupre. Držao ga je jedan policajac pritišćući ga na tlo, dok im je drugi prišao i više puta ga udario pendrekom po leđima. Uz to što mu je zadao udarce palicom, u jednom trenutku ga je udario i nogom u tijelo.

Ogorčeni otac

Ogorčeni otac toga mladića, inače i pripadnika DVD-a, javio se Slobodnoj Dalmaciji, a je li njegov sin doista na snimci koju je mobitelom snimio jedan građanin i na kojoj se vidi policijska brutalnost, intenzivno se utvrđuje.

Za splitske novine je ispričao da je tu noć, samo nekoliko minuta prije uličnih nereda interventne s navijačima, njegov sin napustio restoran u kojem radi i zaputio se do auta parkiranog u Zrinsko-frankopanskoj ulici.

Najmanje 12 udaraca

"Da su oni njega stavili u lisičine, priveli na ispitivanje i tako utvrdili zašto se zatekao na tom mjestu, ja bih to prihvatio kao policijsku grešku. Ali mlaćenje palicom po leđima, bez ikakvog upozorenja, vezivanje, privođenje, oduzimanje mobitela...? Taj policajac koji ga je tukao udario ga je najmanje 12 puta palicom po leđima, a je li i u jednom trenutku pomislio da je moj sin nevin? Inače, sin se meni javi na mobitel ako nakon ponoći namjerava negdje ostati. Tu noć se nije javio, mi smo ga zvali, a onda mu je mobitel bio nedostupan, da bi oko 3 ujutro zazvonio moj mobitel.

Bio je to policajac koji mi je rekao da mi je sin priveden jer je napao policiju, da je u kafiću bacao boce na policajce...", ispričao je Slobodnoj otac pretučenog mladića, čiji je svaki korak zabilježen na nadzornoj kameri restorana u kojem je radio i odakle je otišao te noći 12 minuta prije ponoći. Otac pretučenoga još je otkrio da je u trenutku kad je bačen suzavac njegova sina jedan policajac oborio, a drugi mu je skočio na leđa i tukao ga. A iz policije su odmah rekli da je dežurni liječnik pregledao svih šest privedenih pa tako i 21-godišnjaka, te da nisu utvrđene teške ozljede.

No, prema neslužbenim informacijama, splitska je policija u međuvremenu utvrdila identitet policajca koji je savladanog mladića tukao palicom. Radi se o interventnom policajcu, piše Slobodna Dalmacija, kojem u prvoj fazi ide postupak udaljenja s dužnosti, a nakon toga će se poduzeti i dodatne radnje u koordinaciji s Državnim odvjetništvom iz Splita.

Pretučeni mladić zbog policijske brutalnosti može pokrenuti spor protiv Republike Hrvatske i vjerojatno će ga dobiti. Tako smatra i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji se, doduše, ograđuje navodeći da nije stručnjak na tom području.

- Ali tu je stvar čista, mladić se vraćao s posla i nije bio dio navijačke skupine - dodao je Pavasović Visković i spremno komentirao incident nakon kojega su privedena šestorica mladića, od kojih je upravo mladić o kojem smo pisali pušten bez prijave s obzirom na to da je policija praktično priznala da je pogriješila.

Prekoračenje ovlasti

- Stvar je tu vrlo jednostavna - u Hrvatskoj postoji nešto što svi vrlo rado zaboravljaju, a to su zakoni. Sve je rješivo jedino na način da se svi počnemo pridržavati zakona i onda više nećemo imati nijedan problem. Naime, ako napadneš policajca pivskom bocom, ideš u zatvor. A ako policajac mlati čovjeka koji leži na podu i ne može se braniti, ide u zatvor. Jednostavno je.

Do boli je jednostavno. Dakle, postoje zakoni u ovoj zemlji koji zabranjuju ljudima da napadaju policiju i postoje zakoni koji zabranjuju policiji da tuče ljude koji ne pružaju otpor. U oba je slučaja posljedica zatvor - kaže Pavasović Visković. Znači li to, dakle, da je policajac, koji na snimci palicom tuče mladića sputanog na podu sada trebao biti u zatvoru?

- Imate snimku na kojoj se vidi da mladić ne pruža otpor, a oni ga mlate. Definitivno su u prekoračenju ovlasti, sva trojica - rezolutan je odvjetnik.

Inače, snimka nereda procurila je u medije unatoč naredbi policije prolaznicima da obrišu snimke. Stoga smo Ljubu Pavasovića Viskovića pitali je li policija imala pravo takvo što narediti.

- Ne samo da nemaju pravo naređivati brisanje snimki, nego je to, po mome mišljenju, čak u području kažnjivoga. Dakle, uklanjanje dokaza nečijeg kažnjivog ponašanja također je kazneno djelo u ovoj zemlji! Ovdje imamo problem upravljanja masom. Policija mora provoditi zakone, ali ako interveniraš u gomili, svjestan si problema. Mislim da je ova splitska situacija opterećena događajima s Desinca.

A kad je Desinec u pitanju, jamčim vam da za 90 posto ljudi koji su bili u zatvoru neće doći do osuđujuće odluke - siguran je Pavasović Visković i ističe da se napad na policiju ničim ne može opravdati te da onaj tko napadne policiju zaslužuje progon i kaznu.

Ana Tretinjak iz Službe za odnose s javnošću Ureda pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter rekla nam je da prate događaje u Splitu.

- Pokrenuli smo izvidni postupak na vlastitu inicijativu. Tražit ćemo očitovanje MUP-a o tome što sve poduzimaju. Prikupit ćemo sve informacije i ako se na kraju pokaže da je bilo propusta pri postupanju policije, poduzet ćemo korake. Moramo pričekati rezultate, a vidimo da se govori o autentičnosti snimke.

Ovisno o rezultatu postupka, možemo dati preporuku ili upozorenje o kršenju ljudskih prava te na kraju u godišnjem izvještaju o svemu informirati Sabor. Konkretan slučaj, dakle, pravobraniteljica može komentirati tek nakon što o cijelom događaju bude imala sve informacije, a mogu potvrditi da je reagirala odmah i slučaj kod nas neće proći, da tako kažem, ispod radara - rekla je Tretinjak.

Ravnatelj policije poslao stručni tim da istraži postupanje policajaca

Splitska policija na naš upit odgovorila je da je temeljem zapovjedi glavnog ravnatelja policije u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku upućen stručni tim policijskih službenika kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti policijskog postupanja.

- Nakon nemilog događaja 21. listopada i zaprimljene snimke na kojoj se vidi ponašanje policijskih službenika, odnosno jedno privođenje koje je sadržavalo elemente koji su značajno uznemirili javnost, mogu vas izvijestiti kako smo utvrdili identitet policijskog službenika na snimci i da će tijekom dana policijski službenik biti udaljen s dužnosti.

Onda kreće disciplinski postupak. Dakle, nakon snimke koju smo prihvatili kao autentičnu, nakon provedenog postupka kojim je utvrđen identitet, policijski će službenik danas biti udaljen s dužnosti. Kroz istraživanje ćemo utvrditi je li postojalo elemenata kaznenog djela.

Kako se radi o policijskom službeniku, surađivat ćemo i s državnim odvjetništvom. Nažalost, dogodila se pogreška u postupanju, a mi ćemo istražiti taj slučaj cjelovito. Ispričavam se gospodinu kojem se dogodila ova nemila situacija - izjavio je danas načelnik PU splitsko- dalmatinske Slobodan Marendić. (D.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:57