ISTRAGA ZAVRŠILA

Poznati su uzroci pada aviona u kojem su kod Rakovice poginula četiri muškarca

Kako to obično biva, radilo se o spletu više loših okolnosti

Cessna koja je pala kod Rakovice

 Robert Fajt/Cropix

Nakon skoro 10 mjeseci istrage pada Cessne 182 u šumi na brdu u Broćancu na području Rakovice poznati su razlozi pada zrakoplova u kojemu su smrtno stradala četvorica muškaraca, pilot iz Švicarske, dvojica njemačkih državljana i Splićanim s dugogodišnjim radom u Mercedesu Joško Sladojević, potvrdili su iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN). Kako to obično biva, radilo se o spletu više loših okolnosti.

- Dana 29.05.2022. godine, predmetni avion poletio je iz Zračne luke Split (LDSP) prema aerodromu Laichingen (EDPJ) u pokrajini Baden-Württemberg u Njemačkoj. Meteorološki uvjeti u Zračnoj luci Split bili su povoljni za VFR letenje, međutim prelaskom u zaleđe, tj. na kontinentalno područje, avion je ušao u bitno složenije meteorološke uvjete. U jednom trenutku pilot obavještava kontrolu da gubi visinu i nedugo nakon toga avion nestaje s radara.

Nadležne službe pokrenule su akciju potrage i spašavanja. Avion je pronađen idućeg dana u prijepodnevnim satima, uništen i izgoren. Osobe koje su se nalazile u zrakoplovu nisu preživjele. Istragom je utvrđeno da je uzrok nesreće bio gubitak kontrole nad zrakoplovom, a kontributivni faktori su meteorološki uvjeti neprimjereni za VFR letenje, nedostatna priprema leta, nedostatna svjesnost pilota o stvarnoj situaciji te neosposobljenost pilota za letenje u IFR uvjetima. AIN nije izdala sigurnosne preporuke obzirom da su čimbenici koji su doveli do ove nesreće dobro poznati u letačkoj praksi te prepoznati i zadovoljavajuće obrađeni postojećom zrakoplovnom regulativom, zaključili su istražitelji.

Prvu informaciju o nestanku aviona, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, podsjećaju, dobila je od Hrvatske kontrole zračne plovidbe ubrzo nakon nestanka aviona s radara. Odmah zatim dolazi i dojava od OKC MUP-a. Od tog trenutka AIN je bila u stalnom kontaktu sa službama koje su sudjelovale u potrazi i spašavanju.

- Istražitelji AIN upućeni su na područje nestanka zrakoplova. Isti je pronađen idućeg dana u prijepodnevnim satima. AIN je izdala obavijest o nesreći i otvaranju istrage. Očevid na mjestu nesreće započeo je nedugo nakon pronalaska zrakoplova i završen je narednog dana. AIN je, sukladno odredbama ICAO Annex 13, 30 dana od dana nesreće, izdala ‘Preliminarno izvješće‘ u kojem su navedene informacije o događaju te saznanja do kojih se došlo u ranoj fazi istrage.

Po završetku istrage AIN je izdala Završno izvješće, izvijestili su iz Agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:07