BLUDNE RADNJE

Poznati trener iz Karlovca optužen da je seksualno zlostavljao djevojčice, sve je trajalo čak 17 godina

‘Okrivljenom 71-godišnjaku se stavlja na teret da je od 2004. do 2021. godine počinio kaznena djela na štetu četiri osobe u dobi od 12, 13, 14 i 18 godina‘

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Protiv 71-godišnjeg Karlovčanina, dugogodišnjeg sportskog trenera i majstora borilačkih vještina, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu danas je podiglo optužnicu zbog seksualnog zlostavljanja četiri djevojčice, odnosno djevojke.

Tužiteljstvo ga tereti da je počinio "kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina te kaznenog djela bludne radnje na štetu ukupno četiri osobe, sve na području Karlovca‘‘, potvrdilo je danas Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

Trener je uhićen u siječnju, nakon što ga je prijavio otac jedne djevojčice koju je trenirao.

Nakon prespavane noći u policiji i ispitivanja, Tužiteljstvo je za njega tada predložilo sucu istrage određivanje istražnog zatvora, ali on tom zahtjevu nije udovoljio, odnosno odredio mu je mjere opreza zabrane približavanja te zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa žrtvama, kao i zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno treniranja djece. Od tada je na slobodi.

- Okrivljenom 71-godišnjaku se stavlja na teret da je od 2004. do 2021. godine, na području Karlovca, počinio navedena kaznena djela na štetu četiri oštećene osobe u dobi od 12, 13, 14 i 18 godina. U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlje mjere opreza te da se izrekne mjera zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti, a sve zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela - kažu u Tužiteljstvu.

Istražni sudac Mladen Kosijer odbijajuću odluku da osumnjičeniku odredi istražni zatvor tada je pravdao protekom vremena, jer se prijava odnosi na "navodna kaznena djela iz 2006., 2008. i 2018. godine" te dobi osumnjičenika, pojasnivši da se istražni zatvor starijima od 70 godina određuje "samo u iznimnim slučajevima". Smatrao je da se izrečenim blažim mjerama također u ovom slučaju može ispuniti ista svrha sprječavanja budućih kontakata i ponavljanja djela kao i istražnim zatvorom.

Kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godine iz članka 158. stavka 2., za što ga terete, kaže da će se "tko nad djetetom mlađim od 15 godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili da nad samim sobom izvrši bludnu radnju", kazniti zatvorom u trajanju od jedne do osam godina; odnosno stavka 6. istog zakona koji kaže da ako djelo iz stavka 2. počini "uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijetnje ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti o njemu" kaznit će se zatvorom u trajanju od jedne do 10 godine zatvora.

Njega u četiri slučaja terete i za kazneno djelo bludne radnje iz članka 155. stavaka 1. i 3. za koji mu prijeti do dvije, odnosno do pet godine zatvora, te članka 193. stavaka 1. i 2. kaznenog zakona iz 1997. godine (s obzirom na to da su dva djela počinjena prije stupanja na snagu aktualnog Kaznenog zakona 2011. godine) koji predviđa kazne od tri mjeseca do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:58