NEĆE U VALTURU!

Poznato je gdje će Horvatinčić služiti zatvorsku kaznu, u zadnji trenutak došlo je do preokreta

Donesena je odluka o tome gdje će poznati poduzetnik služiti kaznu od četiri godine i 10 mjeseci
Tomislav Horvatinčić
 Marko Todorov/CROPIX

Tomislav Horvatinčić (73), koji se 14. srpnja ove godine javio na izdržavanje zatvorske kazne od četiri godine i deset mjeseci na koju je pravomoćno osuđen zbog pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski supružnici, kaznu će služiti u kaznionici u Lipovici-Popovači.

Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika kaznionica u Lipovici-Popovači je poluotvorenog tipa, s ustrojenim otvorenim odjelom Voćnjak u mjestu Mala Ludina, udaljenom oko osam kilometara od kaznionice. U Lipovici kaznu izdržavaju punoljetni muškarci osuđeni na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i trenutačno ih je tamo malo više od 80, a najstarijem zatvoreniku su 83 godine, kako je u srpnju objavila Nova TV.

Poslano rješenje

Kako doznaje Jutarnji list, Povjerenstvo za izvršenje kaznenih sankcija predlagalo je da se Horvatinčić uputi u kaznionicu u Valturi kod Pule koja je, za razliku od Lipovice, otvorenog tipa i u kojoj je, primjerice, kaznu služio Radimir Čačić za prometnu nesreću u Mađarskoj. Za taj prijedlog Povjerenstva bila je i upraviteljica Centra za dijagnostiku koji je smješten u zatvoru u Remetincu gdje je Horvatinčićeva trenutačna adresa. Međutim, na razini Ministarstva ipak je odlučeno da mu se odredi Lipovica kao mjesto gdje će izdržavati zatvorsku kaznu. Horvatinčić će u Lipovici prvo biti primljen u prijamno-otpusni odjel.

image
Jedrilica Santa Pazienza poginulih Talijana i gliser Tomislava Horvatinčića na marini Kremik gdje se vršio očevid
Paun Paunovic/Cropix

Horvatinčić, ali i njegov branitelj, riječki odvjetnik Velimir Došen trebali bi primiti rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, a osuđenika će iz zatvora u Remetincu u kaznionicu prevesti kad mu rješenje bude uručeno i nakon što se dogovore tehnički detalji prijevoza. Dotad će biti u tzv. transportnoj sobi u Remetincu. Jedan od razloga zbog kojih je Horvatinčiću odbijena Valtura, iako je njegov branitelj prije navodio da bi ona bila prihvatljivo rješenje s obzirom na to da je išao u privatnu polikliniku u Puli na terapiju, jest to što Valtura nema zatvorenike koji su raspoređeni na zatvoreničko mjesto njegovatelj, dok ih Lipovica ima.

Budući da bi Horvatinčiću mogla biti potrebna pomoć zbog njegova zdravstvenog stanja, koje je često isticano i kao razlog zbog kojeg je dosad četiri puta tražio odgodu izvršenja zatvorske kazne, odlučeno je da kaznu služi u Lipovici-Popovači. Osim toga, u toj kaznionici postoji i osam soba prilagođenih osobama s invaliditetom, odnosno sa zdravstvenim teškoćama, pa je i to bio razlog kojim su se u Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav vodili kad je riječ o tome gdje će Horvatinčić služiti kaznu. U slučaju da mu bude potrebna zdravstvena skrb koju mu kaznionica ne može pružiti, Lipovica je puno bliža zatvorskoj bolnici na Svetošimunskoj ili nekoj vanjskoj zdravstvenoj ustanovi, čiji je izbor puno veći u Zagrebu nego u Puli.

image
Kaznionica u Lipovici
Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što se Horvatinčić već javio na izvršenje zatvorske kazne njegov odvjetnik Velimir Došen podnio je žalbu u kojoj je naveo da se u Bolnici za osobe lišene slobode Horvatinčiću ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena skrb, ali i da dr. sc. Maša Bulajić, koja je potpisala mišljenje zatvorske bolnice, nije kompetentna osoba te da je takvu odluku donijela bez proučavanja opsežne medicinske dokumentacije.

Sudsko vijeće je žalbu njegova branitelja odbilo kao neosnovanu i zaključilo da zatvorska bolnica Horvatinčiću može pružiti svu potrebnu medicinsku skrb te da je odluku donijela kompetentna osoba. Naveli su da mu se može, ako mu se zdravstveno stanje dodatno pogorša ili oboli, a zatvorska bolnica ne bude imala uvjete za liječenje, prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora odobriti prekid izvršenja zatvorske kazne.

Obrana sinkopom

Kaznionica u Lipovici-Popovači ima vlastitu proizvodnju namirnica, pekarnicu. U Lipovici kaznu izdržavaju, među ostalim, i ubojice, silovatelji i pedofili, ali i "prometnjaci" pa se među devet programa tretmana dva odnose na promet: prometni program i program vozač čimbenik sigurnosti. Međutim, sudjelovanje u tim programima nije obavezno.

Tomislav Horvatinčić (73) pravomoćno je osuđen nakon trećeg ponovljenog suđenja u prosincu 2019. godine na četiri godine i deset mjeseci zatvora za pomorsku nesreću u kolovozu 2011. kada je gliserom udario u jedrilicu na kojoj je bio talijanski bračni par koji je na mjestu poginuo. Branio se sinkopom, odnosno da je izgubio svijest, ali je ipak osuđen. Prije odlaska u zatvor obratio se i medijima te ponovno ustvrdio da je žrtva medijske hajke. Njegov branitelj, odvjetnik Velimir Došen, podnio je i ustavnu tužbu, ali ona još nije riješena. Tomislav Horvatinčić sljedećih dana dobit će svoju ćeliju u zatvoru u Lipovici-Popovači.

Horvatinčićev odvjetnik: Još nisam dobio odluku

- Nisam upoznat s odlukom o upućivanju mog branjenika na izdržavanje kazne u kaznionicu pa prema tome ne mogu ni komentirati medijske napise o tome da je Tomi Horvatinčiću određeno da će kaznu izdržavati u kaznionici Lipovica-Popovača. Nešto više moći ću reći kad moj branjenik bude upućen u kaznionicu i kad mi se javi, rekao nam je jutros Velimir Došen koji zastupa Horvatinčića. (Dušan Miljuš)

Ministarstvo nije uvažilo preporuku Povjerenstva

Iako je Povjerenstvo predložilo Valturu za izdržavanje kazne, a s tim se složio i Horvatinčićev odvjetnik, Ministarstvo pravosuđa je odlučilo drugačije. U kaznionici u Lipovici-Popovači Horvatinčić će imati pravo na posjete, primati pakete i poštu. Posjeti su subotom, nedjeljom i blagdanom od 11 do 18 sati, a posjeti odvjetnika su radnim danom od 8 do 15 sati. Moći će i telefonirati, i to pomoću posebne kartice koja sadržava brojeve koje može zvati, a ako upravitelj kaznionice procijeni da je to potrebno, razgovori mu se mogu i nadzirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2021 10:54