LANAC KRAĐA

Pravnica i mladi Zagrepčanin optuženi da su dizali vozila bez tablica i preko posrednika ih prodavali kao otpad

Tužiteljstvo tvrdi da su pravnica i njezin suoptuženi s parkirališta u Novom Zagrebu krali vozila koja su izgledala napušteno
 Damir Krajač/Cropix

Zagrepčanin Sandi O. (21) udružio je snage s Brođankom Vjekoslavom H. (44), pravnicom u jednom brodskom odvjetničkom uredu, te su od lipnja do rujna prošle godine u istočnom dijelu Novog Zagreba krali automobile. Vozila su dizali uz pomoć angažirane vučne službe pa su na taj način organizirali krađe dva Hyundai coupea žute i plave boje iz Sopota, Honde Civic iz Zapruđa te Opela i Kie Pride iz Utrine.

Ukradeni su automobili potom odvezeni u Zablatje Posavsko gdje su ih temeljem prethodnog dogovora prodali Nebojši M.. Vrijednost ukradenih auta tužiteljstvo je procijenilo na 50.500 kuna. Kad su vlasnici počeli krađe prijavljivati policiji, nije dugo trebalo da se riješi misterij serije kvartovskih nestanaka automobila. Protiv Sandija i Vjekoslave podignuli su prijave, a tužiteljstvo, koje je ovih dana protiv njih podignulo i optužnicu, traži uvjetnih godinu dana zatvora i da obeštete građane.

Sandi O. nakon uhićenja nije štedio kolegicu u (ne)djelu.

Zastupala pokojnika?

- Vjekoslava mi je rekla da zastupa Darka B., koji je bio moj prijatelj, bavio se preprodajom auta i koji je u međuvremenu umro. A kako je on imao puno auta na području Zagreba za koje ona posjeduje papire, našli smo se u Zagrebu. Njegovih 30-ak auta je odvezla za Slavonski Brod. Nakon nekog vremena me nazvala i tražila da nađem nekoga tko otkupljuje aute, a na njezin sam zahtjev angažirao i vučnu službu.

Vozili smo se autom po Zagrebu, a ona je tražila aute koji nemaju registarske oznake i dugo stoje na parkiralištima. Dok smo tražili neku Hondu Civic bez tablica, ona me navigirala. Kad smo je našli, otvorili smo je i zvali vučnu službu da auto odveze k Nebojši - opisao je policiji Sandi O. Zatim su, dodaje, došli u Pičmanovu do auta koji je imao probušenu gumu i Vjekoslava je s njega skinula tablice.

- Vjekoslava mi je rekla da za te aute ima papire u Brodu te da će mi ih zajedno s ključevima poslati. Vučnoj službi plaćala je 300 kuna po autu za odvoz, a Nebojša je aute od nje kupovao za 1000 kuna po komadu. Potom je Nebojša zvao CIOS na Jankomiru da dođu po vozila, a tamošnjem djelatniku je njegova supruga dala 500 kuna da uzme aute bez papira. Radilo se o četiri auta za koje je CIOS Nebojšinoj ženi isplatio novac - tvrdio je Sandi O.

Uhićena pravnica Vjekoslava H., pak, negira kazneno djelo. Priznala je istražiteljima samo da je odvjetnički ured u Slavonskom Brodu u kojem radi, zastupao trgovca autima Darka B. te da je Sandijev brat Senad O. prodavao Darkova vozila.

- Jednom se Senad javio iz Bosne rekavši da će Sandi dati novac za aute, a kako to nije učinio, tužila sam tu braću za 6500 eura. Odvjetnički ured u kojem radim nije mogao znati gdje su Darkovi auti. Imam rješenje o nasljeđivanju iza pokojnog Darka B., punomoć za njegovo zastupanje te potpis za njegovih 15 auta. Stanovao je u Pičmanovoj gdje je aute i držao. Tako sam upoznala Sandija O. - branila se pravnica Vjekoslava H., tvrdeći da ne poznaje Nebojšu M.

Spašeno jedno vozilo

Za tužiteljstvo su obrane proturječne i usmjerene izbjegavanju kaznene odgovornosti jer je policija tijekom istraživanja utvrdila da ukradeni automobili nisu bili u posjedu Darka B., nego građana koji su odmah krađe prijavili policiji.

U prilog tome ide i iskaz Nebojše M. koji je otkrio da ga je nazvala odvjetnica čijeg se imena nije mogao sjetiti i koja mu je rekla da je naslijedila Darkove automobile te se zanimala za njihov otkup.

- Rekao sam joj da osobna vozila plaćam 70-80 lipa po kilogramu, što dođe između 800 i 900 kuna po komadu. Sjećam se da je bila subota kada me nazvala vučna služba i u dva navrata dovezla četiri auta, a ja sam im isplatio novac. Pitao sam odvjetnicu ima li papire za te aute na što je rekla da će ih pronaći. Papiri nisu stizali, pa sam zvao Sandija koji mi je rekao da se ne brinem i da će sve biti riješeno.

Na kraju sam nazvao CIOS radi preuzimanja vozila. Bojao sam ih se odvesti bez papira pa sam Sandiju rekao da ih on u svoje ime preda CIOS-u, tj. da potpiše dokumente, a oni su mu dali 5000 kuna. I ta zarada je bila moja - ispričao je Nebojša M. istražiteljima koji su desetak dana nakon tog trgovanja pokucali na njegova vrata.

Jednog automobila, Hyundai coupea zlatne boje, otkriva, nije se bio riješio. Bojao ga se odvesti na CIOS jer mu je bio sumnjiv. Sve oko volana bilo je potrgano, kao i prozori te brava na vozačevim vratima. I upravo je taj automobil jedini vraćen vlasniku.

Da su u Novom Zagrebu Sandi i Vjekoslava kovali planove, razvidno je sa snimke nadzorne kamere HAK-a na Aveniji Dubrovnik na kojoj se vidi da sjede u kafiću. Sandi je telefonirao te se udaljio od stola, da bi minutu poslije dočekao vučnu službu, hodao uz nju te davao upute vozaču da iz obližnje Maretićeve digne zeleni automobil. Iz CIOS-a su, pak, policiji dostavili otkupni blok za automobile izdane na ime Sandija O.

Uvidom u zbirke mobilnih teleoperatera iščitava se da su se Sandi i Vjekoslava pojedinih datuma čuli i 15 puta dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:41