BUKTINJA U NEW YORKU

Pravoslavna zajednica u SAD-u uvjerena da požar u Svetom Savi nije slučajan

 Reuters

Dan nakon strahovitog požara koji je progutao crkvu Svetog Save na Manhattanu, šefovi vatrogasaca u New Yorku ocijenili su da je ovaj šokantan događaj posljedica nesretnih okolnosti i da u cijeloj priči nema ničega sumnjivog. Međutim, New York Post piše da pravoslavna zajednica u SAD-u uopće ne sumnja da su požari u crkvama u SAD-u, Australiji i Rusiji sve samo ne slučajni. Dapače, neki srpski povjesničari bez kočnica su Amerikancima poručili da su buktinje bila koordinirana akcija kao znak odmazde zbog blokade kanonizacije Alojzija Stepinca.

- Previše je crkava izgorjelo da bi to bilo slučajno - rekao je za New York Post Dušan Bataković, bivši diplomat i veleposlanik koji je danas direktor SANU-a u Beogradu.

- Sve je to jako čudno... Svi požari na pravoslavni Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Ne treba isključiti mogućnost da je ovo bila neka vrsta terorističkog napada.

Bataković nije prstom uperio u potencijalnog krivca, ali je je jasno rekao.

- Posljednjih šest mjeseci Srpska pravoslavna crkva vrši veliki pritisak na papu Franju da zaustavili kanonizaciju Stepinca. Hrvatska crkva je strašno protestirala, a papa je odlučio odgoditi odluku proglašenja Stepinca svetim. To je u Hrvatskoj izazvalo veliku ljutnju i bijes, jer oni smatraju Stepincem jednim od ključnih ljudi u hrvatskoj povijesti.

Barry Lituchy, direktor Istraživačkog instituta za Jasenovac, Amerikancima se potužio da ga posljednjih nekoliko sati članovi pravoslavne zajednice bombardiraju pozivima i iskazivanjem zabrinutosti.

- To je velika tragedija za cijelu srpsku zajednicu. Mislim da bi istražitelji trebali pobliže pogledati odnose između katolika i pravoslavaca kako bi utvrdili što je uzrok požara u Australiji, Rusiji i SAD-u.

Usprkos sumnjama da je cijeli slučaj povezan sa Stepincem, New York post na kraju navodi da je crkva Svetog Save posljednje dvije godine u sporu s moćnom tvrtkom Madison Equitiesm, koja se bavi izgradnjom luksuznih zgrada. Naime, tvrtka je tužila crkvu nakon neuspješnog pokušaja da na susjedom zemljištu izgradi objekt koji bi natkrio cijelu crkvu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:14