FINANCIJSKI PROBLEMI

PRAVOSUĐE PRED BANKROTOM? 'Ovo je koma, dogorjelo mi je do prstiju, sud mi vještačenja ne plaća mjesecima'

 Sandra Šimunović/CROPIX

Na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak se trebala održati rasprava u slučaju Damira Vukovića, pomorca iz Splita kojem se treći put sudi za ubojstvo majke Ane Vuković, no odgođena je zbog nedolaska sudskog vještaka za balistiku i ehanoskopiju Vojina Maštruka iz Zagreba, piše Slobodna Dalmacija .

Iako su se na zakazanoj raspravi pojavili i osumnjičeni, kao i dva sudska vještaka balističara iz zagrebačkog Centra za vještačenja “Ivan Vučetić”, Mirko Zebić i Gordan Mršić, vještak Maštruko, kojega je angažirao baš splitski Županijski sud, odnosno predsjednik sudskog vijeća Mlađan Prvan, nije se pojavio, i to zbog toga što mu sud nije podmirio troškove vještva predanog još u lipnju ove godine u iznosu od oko 17 tisuća kuna.

Državne financije

Primjetno iznenađen dopisom u kojem mu iznosi razloge svojeg nedolaska, sudac Prvan našao se u nezgodnoj situaciji jer je baš Maštrukovo vještvo trebalo dati odgovor na ključno pitanje u slučaju Vuković, a to je odakle na Vukovićevoj jakni trokomponentne čestice, odnosno jesu li mogle doći samo od pucanja iz vatrenog oružja ili na neki drugi način.

Budući da je vještak u svojem dopisu naveo da neće doći ni na iduću raspravu, odnosno da se neće odazvati sve dok mu ne budu plaćeni dosadašnji troškovi, sudsko se vijeće našlo u pat-poziciji jer je, s obzirom na stanje državnih financija, teško uopće predvidjeti kad će biti novca za isplatu vještaka, a samim time i kad će se rasprava uspjeti okončati.

– Sudovi su u totalnoj komi i država je u očitom bankrotu, a ja kao pojedinac to više ne mogu podnositi niti ja mogu financirati sudske postupke. Meni sudovi u Hrvatskoj duguju oko 100 tisuća kuna za vještva i troškove, a na taj novac čekam i po pet godina.

Ovako stvarno više dalje ne ide i zato sam se odlučio na ovaj korak. Konzultirao sam Hrvatsko društvo sudskih vještaka, čiji sam član, i predsjednica mi je dala za pravo i savjetovala me da se ne odazivam na pozive suda.

Ja sam vještvo u slučaju Vuković obavio u lipnju i od tada nisam dobio čak ni neko rješenje, pa da makar imam papir na koji se mogu pozvati da će mi nekad u budućnosti biti plaćeno, dakle, nemam nikakvu garanciju da će mi se moj rad platiti – rekao nam je Maštruko, dodavši da se po kuloarima šuška da će sudski vještaci vrlo brzo ići u štrajk ako se uskoro ne pronađe neko rješenje.

Sastanak kod Lalovca

– Meni je dogorjelo do prstiju, ja više ne mogu to financijski podnijeti, a mislim da je tako i većini mojih kolega. Pa kako da plaćam troškove puta i sve druge troškove koje imam, a meni država ne plaća? Ne mogu više tako. Meni prijeti i kazna od 2000 kuna zbog nedolaska na raspravu, ali ja sam obrazložio razloge – veli vještak Maštruko.

– Mi kao udruga jedino možemo tražiti sastanak kod ministra financija Lalovca da pokušamo riješiti problem koji je sve veći i veći. Prema našim procjenama, sudovi su sudskim vještacima u ovom trenutku dužni oko 15 milijuna kuna. Ovo što se događa prešlo je sve granice, ovo je toliko kršenje ljudskih prava da smo spremni ići i prema Europskom sudu za ljudska prava. Ispada da sudski vještaci moraju financirati suđenja i troškove postupka.

Pa tko to nama može narediti? Ni suci ne dolaze na rasprave i čekaju da im netko od stranaka plati to, oni uredno dobivaju plaću. Postavljam pitanje po kojem je to zakonu određeno da sudski vještaci financiraju sudski postupak, neka mi netko odgovori! – komentira nam mr. sc. Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka koje ima 1350 aktivnih članova.

– Problem je u tome što se dosta kolega boji govoriti o ovom problemu jer se boje da ih suci, ako progovore, više neće angažirati da rade, a mnogima je to jedini izvor prihoda i jedva preživljavaju. Ne znam je li se još netko dosad odlučio na ovakav korak kao kolega Maštruko, ali znam da je, primjerice, jedna kolegica u Osijeku dobila novac tek kad je pokrenula ovrhu. Nama bi se po zakonu trebalo platiti u roku od 30 dana, no toga se nitko ne pridržava.

Pa znate li vi da je nama vještacima cijena rada ista već gotovo 17 godina, i to 70 kuna bruto, što neto ispadne od 30 do 35 kuna, ovisno o porezu i prirezu pojedinoga grada? Pa više zaradi student koji radi preko student-servisa nego mi. Nismo mi bankari, nego sudski vještaci, a koliko znam, svi naši članovi imaju slične probleme – kaže Bestvina, koja se nada da bi ministar financija ipak mogao pronaći neko rješenje na zadovoljstvo obiju strana.

Prema podacima koje je u izvješću o stanju sudbene vlasti u 2013. sredinom listopada ove godine Saboru dostavio predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, navodi se da su na kraju prošle godine četiri najveća županijska suda u državi – zagrebački, splitski, riječki i osječki – te općinski sudovi u Hrvatskoj dugovali braniteljima dodijeljenima po službenoj dužnosti i sudskim vještacima čak 54 milijuna kuna. Veći dio toga iznosa, 36,5 milijuna kuna, dugovali su općinski sudovi, dok je dug županijskih sudova iznosio 17,5 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:20