PRESUDA

PRAVOSUDNI EPILOG STRAVIČNE NESREĆE U KOJOJ JE UGAŠEN ŽIVOT 16-GODIŠNJE SONJE Vozačica koja je skrivila tragediju iza rešetaka će biti godinu dana

 
 JVP Osijek, Privatni album

Srce 16-godišnje Sonje prestalo je kucati 22. siječnja prošle godine u Tomislavovoj ulici u Bilju. Poginula je kao putnica u prijateljičinom Peugeotu 206 CC koji je sletio s ceste, prevrtao se u zraku i zabio u betonski most.

Trinaest mjeseci nakon tragedije 24-godišnja vozačica Nives D. na Općinskom sudu u Osijeku suočila se s nepravomoćnom presudom. Zbog prometne nesreće koju je skrivila iz nehaja, a u kojoj je još teško ozlijeđena i Sonjina sestra Maja M. (20) dok su vozačica i suputnica Sandra M. P. lakše ozlijeđene, Nives D. osuđena je na djelomično uvjetnu dvogodišnju kaznu. Odnosno, godinu dana morat će odslužiti u zatvoru, a drugi dio kazne s četverogodišnjim rokom kušnje.

Optužena vozačica ne osjeća se krivom unatoč vještačkim nalazima te iskazima svjedoka i preživjelih suputnica koje su joj netom prije nesreće govorile da prebrzo vozi po snježnom kolniku. Odgovornost je svalila na auto koji je dolazio iz suprotnog pravca netom prije slijetanja. Ograničenje brzine na navedenoj dionici bilo je 50 km/h, a vještaci su zaključili da je vozila najmanje 64 km/h na sat te da je kroz zavoj mogla proći sigurno da je vozila manje od 39 km/h.

Drugi auto

- Sjećam se da je padao snijeg, ali se nije topio na cesti. U autu sam vozila Sonju i Maju koje su sjedile otraga, a na suvozačevom je bila Sandra. Dolaskom u Bilje vozila sam 40 km/h, a netom prije ulaska u zavoj, uočila sam da mi iz suprotnog smjera dolazi vozilo koje je djelomično prešlo srednju liniju koja razdvaja dvije prometne trake. Uplašila sam se pa sam volanom skrenula ulijevo, a nakon mimoilaženja ponovno sam skrenula ulijevo i izgubila kontrolu nad autom. Ne sjećam se što se dogodilo i kako sam sletjela s ceste. Tek po dolasku policije sam došla k svijesti - ispričala je optužena Nives D. u sudnici. Kad je došla k svijesti, vidjela je sestre na stražnjem sjedištu te da se jedna žalila na bol u ruci. Iz auta su ih izvukli vatrogasci.

JVP Osijek

- Ne osjećam se krivom za nesreću jer smatram da je brzina kretanja bila prilagođena stanju na cesti. Prije ulaska u Bilje, suputnice su me upozorile da vozim brzo, ali ja sam išla oko 60 km/h. I ta je brzina bila prilagođena uvjetima. Po ulasku u mjesto smanjila sam brzinu i smatram da uzrok nesreće leži u drugom autu koji mi je dolazio iz suprotnog smjera. I ne znam kako Sandra kaže da nije vidjela taj drugi auto. Možda ga nije vidjela jer je u kobnom trenutku upozoravala sestre, koje su se nešto prepucavale na zadnjem sjedištu - branila se vozačica.

Maja M., sestra poginule djevojke, prisjetila se kobne večeri u kojoj je izgubila svoju sestru.

Privatni album
Sonja i Maja

Tužna majka

- Bila sam u Dardi sa Sandrom na tečaju prve pomoći. A kako naš otac nije mogao doći po nas, Sonja, koja je bila s Nives, rekla je da će doći one. Sestra i ja smo na povratku sjedile odostraga i nismo bile vezane pojasom. Padao je snijeg. Upozorila sam Nives da vozi prebrzo, na što mi je rekla da ne vozi i da ide 80 km/h. Nakon toga smo ušli u zavoj koji je uspjela proći, da bi odmah zatim sletjele s ceste i udarile u betonski most. Izgubila sam svijest, a kad sam se probudila, ruka mi je bila zaglavljena iznad vozačeva sjedala. Auto je bio prevrnut na krov, a na meni je bila moja sestra koja je odmah preminula. Sjećam se i da je u vrijeme nesreće nailazilo neko vozilo iz suprotnog pravca, ali ne znam je li zašlo u našu prometnu traku - rekla je sestra poginule koja je u nesreći zadobila prijelom nadlaktične kosti i istegnuće vratne kralježnice.

Suvozačica Sandra M. P. otkrila je da dok su se vozile kroz Bilje, ulicom nije prošla ralica za čišćenje snijega, a po ulasku u mjesto uočila je da Nives vozi 80 km/h.

- Maja je upozorila Nives da vozi prebrzo, no ubrzo je došlo do zanošenja auta i slijetanja s kolnika. Nekoliko smo se puta prevrnuli i zaustavili na krovu. Potom se sjećam da sam uočila Nives kraj auta, a Maja je zazivala sestru - pojasnila je Sandra M. P., dodavši kako Nives nije ništa rekla na primjedbe da prebrzo vozi.

JVP Osijek

Vozačica iz drugog auta koja je Nives i njezinim prijateljicama dolazila ususret, ustvrdila je da joj se približavalo vozilo koje je išlo brzo.

- Prije ulaska u zavoj vidjela sam da auto proklizava te se klizeći približio mom autu na sredini zavoja. A kad sam pogledala u retrovizor, vidjela sam kako se okreće u zraku izvan ceste. Stala sam i zvala Hitnu pomoć, a moj suputnik otrčao do tog auta - prisjetila se Laura L.

Za majku poginule, rane su još svježe, a kaznom je šokirana.

- Ubila mi je dijete od 16 godina, ali i dalje vozi i na slobodi je. Osuđena je na djelomičnu kaznu. I što reći na sve? Prošla je nekažnjeno zapravo. Razočarana sam našim pravosuđem jer za puno manje stvari dobije se veća kazna. Znam da meni ništa moje dijete ne može vratiti, ali oduzela je jedan život i uništila nekoliko obitelji. Tu djevojku nisam vidjela od nesreće. I nemam snage vidjeti je. Njezini roditelji pokušavali su stupiti u kontakt s nama, ali vjerujte, ja nemam snage za susrete s njima - prokomentirala je presudu za Jutarnji list majka preminule curice.

Privatni album

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:01