SKRIVAO SE DANIMA

Predao se bjegunac iz Splita Davor Firić! Osumnjičen je da je pretukao ženu i usmrtio psa

Firić je, doznaje se, preko posrednika neko vrijeme dogovarao predaju...

Davor Firić

Slobodna Dalmacija doznaje da se policiji, nakon višednevnog bijega, u ponedjeljak oko 16.15 sati predao Davor Firić. Lišen je slobode jer se sumnjiči za obiteljsko nasilje.

Firić je, doznaje se, preko posrednika neko vrijeme dogovarao predaju.

Podsjetimo, sva se splitska policija digla na noge ne bi li ušla u trag Davoru Firiću (59) iz Klisa koji je osumnjičen da je prošlog utorka pretukao svoju suprugu i usmrtio psa, a smatralo ga se naoružanim i opasnim. Osim što su zatekli pretučenu ženu i mrtvog psa, policajci su našli i hrpu droge. Prvu dojavu dobili su u 23.50 sati, izvijestila je policija.

Inače, Davor Firić stari je znanac splitske policije i pravosuđa, ali na stranicama crnih kronika bili su i njegovi sinovi. Sandro Firić (32) osuđen je na 12 godina zatvora za ubojstvo Branka Mijatovića (32), a Ante Firić, koji je sudjelovao u tučnjavi na stadionu u Beogradu s još petoricom Splićana, poginuo je u listopadu 2018. godine na autocesti kod Ivanić Grada.

U istoj kući u kojoj je prošlog utorka pretukao suprugu, u rujnu 2017. godine Davor Firić je zatočio maloljetnu kćer i prijetio kako će ubiti nju i sebe. Prije toga je na igralištu oko 16.15 sati istukao suprugu zbog svađe oko proslave rođendana, a kada je ona pozvala policiju, zatvorio se u kuću s kćerkom, naoružan automatskom puškom.

Talačka drama

Kriza je trajala pet sati tijekom kojih je na terenu bio pregovarač iz Specijalne policije uz njihova dva tima te Interventna i temeljna policija. Kćer je pustio nakon sat vremena, a on se predao oko 21.45 sati kada je pred kuću stigao jedan od sinova.

U kući je tada nađena automatska puška s okvirom u kojem se nalazilo deset metaka, zatim lovačka puška uz još 28 komada različitog streljiva te drvena palica za bejzbol. Žrtva obiteljskog zlostavljanja je supruga iz drugog braka, a sinove Antu i Sandra dobio je u prvom braku.

Njegov mlađi sin Sandro je u veljači 2022. godine osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Branka Mijatovića. Vijeće Županijskog suda u Splitu proglasilo ga je krivim da je 12. travnja 2021. godine tijekom večeri u jeku prepirke oko navodnog novčanog duga koji je Branko Mijatović imao prema njemu, na njegov zatiljak prislonio poluautomatski pištolj marke Crvena zastava, kalibar 7,65 mm Browning i ispalio jedan hitac.

image

Sandro Firić

Ante Cizmic/Cropix

Oko 22.30 sati je Branka Mijatovića prostrijeljene glave izbacio iz automobila i ostavio da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela. Nesretni mladić je podlegao ozljedama nekoliko dana kasnije u bolnici. Osim Sandra Firića, policija i državno odvjetništvo su istraživali i njegovu djevojku u čijem vozilu je pobjegao i koja se pobrinula za bacanje pojedinih dokaza u more te oca Davora Firića.

Kako je Sandro svakodnevno provodio vrijeme s Brankom Mijatovićem, a pojavili su se videosnimci koji su ukazivali na to da ga ubojica zlostavljao, sumnjalo se da je u svemu sudjelovao i otac Firić. Bilo je poznato da je on opakiji igrač od obojice sinova, ali je uspješnije izbjegavao ikakvo uhićenje zbog ilegalnih poslova u koje je umiješan.

Stariji sin Ante je u prosincu 2017. godine je bio u grupi šest Splićana koji su u Beogradu pokušali pomoći jednoj struji navijača Partizana da preuzme prevlast na južnoj tribini stadiona u Humskoj. Zadobio je tada najteže ozljede, među kojima i kontuziju glave.

Sin Ante poginuo na autocesti

Sud u Srbiji osudio ga je na pola godine zatvora zbog izazivanja nereda i izgon iz Srbije u trajanju od pet godina. Kasnije se otkrilo kako je angažman u Beogradu bio otplata za 1,1 kilogram kokaina i jedan kilogram heroina kupljenih od Filipa Koraća, srpskog narkobosa za hrvatsko tržište.

image

Ante Firić (najkrupniji) nakon nereda u Beogradu

Pedja Milosavljevic/afp/Pedja Milosavljevic/afp

Kako je drogu zaplijenila splitska policija, nije bilo zarade kojom bi se platilo u gotovini te se pribjeglo alternativnom rješenju. Ante Firić poginuo je s 27 godina kada su ga udarila tri automobila nakon što je istrčao na autocestu kraj Ivanić Grada u listopadu 2018. godine.

Nakon njegove pogiblje u srpskim novinama objavljena je osmrtnica "Počivaj u miru, veliki brate Ante Firić" s potpisima: Kimi, Rade, Goksi i Korać. Prva tri potpisa su nadimci navijačkih vođa: Rade Petrovića, Miloša Radisavljevića te Gorana Veličkovića, a za četvrti je jasno da se radi o prezimenu i čijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:31