SVI U PRITVORU

Predao se Darko Amić, glava obitelji koja terorizira Liku: ‘Nije bježao, reći ću vam gdje je bio‘

Njegov odvjetnik Neven Antić rekao je da se Amić dragovoljno javio u zatvor te da nije bio u bijegu kako je to navodio sud

Darkovi sinovi od ranije su u pritvoru

 Robert Fajt/Cropix

Predao se Darko Amić (49) zvan Dragi. Osumnjičenik za prijetnje ubojstvom iz Perušića danas se u 11.15 sati dragovoljno javio u Zatvor u Gospiću po rješenju suca istrage Županijskog suda u Karlovcu, koji mu je u petak odredio 30-dnevni istražni zatvor, doznaje Jutarnji list. To nam je nešto prije podneva potvrdio i njegov odvjetnik Neven Antić, kojega smo dobili na telefon pri izlasku iz gospićkog Zatvora kamo je osobno dopratio svojeg branjenika.

Darkovi sinovi Bajo (31) i Darko (27) po istom rješenju već jesu u istražnom zatvoru, jer su, zajedno s njim osumnjičeni da su prijetili ubojstvom načelniku općine Udbina Josipu Seučeku u četvrtak 20. siječnja. Bajo i Darko mlađi uhićeni su tjedan kasnije, prošloga četvrtka, dok je otac Darko biio u bijegu 10 dana.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Njegov odvjetnik Antić, međutim, kaže kako se on dobrovoljno javio, te da nije bio u bijegu, kako to navodi sud.

- Problem je bio tehničke prirode, ja sam imao koronu prošli tjedan i nisam mogao izaći iz izolacije do subote, a on je želio da ga dopratim. Čim sam stekao tu mogućnost, ja sam stigao u Gospić u Zatvor. Postupili smo se po rješenju Županijskog suda u Karlovcu od petka - kaže nam odvjetnik Antić.

Na pitanje je li onda Amić bio čitavo vrijeme kod svoje kuće do je za njim traja potraga, odgovorio je kako "ne zna gdje je bio, te da on ima više nekretnina, ali nije bio u bijegu, odnosno od nikoga se nije krio". Nakon što odradi istražni zatvor zajedno sa sinovima, državno odvjetništvo će ga pozvati na prvo ispitivanje.

Podsjetimo, PU ličko-senjska kazneno ih je prijavila zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijetnje, odnosno da su ubojstvom zaprijetili 35-godišnjem načelniku Udbine Seučeku, "vezano uz njegov rad i položaj, kako bi ga uznemirili i ustrašili", a te prijetnje, kažu u tužiteljstvu, "izazvale su kod oštećenika osjećaj straha i nesigurnosti".

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu određivanje istražnog zatvora osumnjičenom 49-godišnjaku koji je u bijegu i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a osumnjičenom 31-godišnjaku i 27-godišnjaku zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i sudionika te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je sudac istrage bio i prihvatio.

Godinama je napeta situacija s ovom obitelji na Krbavskom polju gdje imaju imanje i velike količine zemlje te stoku koja nije pod nadzorom. Samo u ovoj godini dogodila su se tri naleta na njihove konje, a 15 ih je bilo unatrag tri godine. U 11 slučajeva nije utvrđen vlasnik životinje. Nakon posljednje nesreće na D-1 u Jošanima, kada je stradao konj Amićeve kćerke Ljubice, načelnik Seuček je pokušavao s policijom i veterinarskom inspekcijom evidentirati neke od konja lutalica. To je razbjesnilo njezina oca i braću pa su upali u kafić u kojemu se nalazio Seuček i tamo mu uputili prijetnje. Otprije su poznati po batinanju neistomišljenika, pa su prijetnje uzete za ozbiljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:56